DOKUMENTI
UPISI
KATALOG INFORMACIJA DUS
NABAVA
NATJEČAJI ZA RADNA MJESTA
FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI

Financijski plan 2017.-2019.

Financijski plan za 2018. i projekcije plana za 2019. I 2020.

 

SJEDNICE DOMSKOG ODBORA
KAKO DO NAS?

Dom učenika Sušak - mapa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEZAM- Seksualna edukacija za mlade

 

 

 


DOBRO DOŠLI NA STRANICE DOMA UČENIKA SUŠAK!

Drago nam je što ste posjetili naše mrežne stranice kao naš budući učenik ili učenica, roditelj, rođak ili prijatelj… a možda ste sasvim slučajno kao virtualni putnik – namjernik svratili na nekoliko trenutaka k nama. Puno toga vam možemo ispričati i pokazati… Stoga ne odustajte, krenite dalje...

Svim našim učenicima i učenicama, bivšim, sadašnjim i budućim, želimo uspješno odrastanje uz njihove životne pozive, škole i zanimanja, kao i uz njihov najbolji dom – Dom učenika Sušak.

Za sve vas naša vrata su uvijek otvorena i željno vas čekamo!

 


 


 
   

ŽIVA KNJIŽNICA

U ponedjeljak, 18. prosinca održano je događanje u našem Domu „Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ u organizaciji Udruge Pariter. U živoj knjižnici ljudi su knjige, a priče nisu fikcija. Neposrednim, otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja i živih knjiga na inovativni način se mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije te jača empatija prema drugima i drugačijima. Učenici Doma su imali priliku određeno vrijeme provesti s „knjigama“ te se pobliže upoznati s njihovim načinom života, problemima i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju.

Galerija slika

 


KVIZ O DOMU

Koliko poznaju Dom u kojem borave saznali smo organiziranjem natjecanja među učenicima. Odgovarali su na pitanja o povijesti Doma, uspješnim učenicima, maturantima, aktivnostima i sl. Nisu samo odgovarali, već su i oni postavljali pitanja o zanimljivostima iz života učenika u Domu. Najuspješnije na kvizu su bile Paula Ćućić i Ulika Ivančić. Učenici su bili vrlo aktivni, pokazali natjecateljski duh i na kraju iskazali interes da organiziramo slična natjecanja.

Galerija slika

 


BLAGDANSKI DUH

U našem se Domu tradicionalno održavaju novogodišnje radionice pod vodstvom Jelene Cetinje Vukelić. Poticanjem kreativnosti nastaju učenički radovi koji su prezentirani u domskim prostorijama, u funkciji novogodišnjih ukrasa. Blagdanskim uređenjem doma odgajatelji potiču učenike na međusobnu suradnju, povezanost i razvijanje estetike. Svojim trudom i zalaganjem kreiraju prostor koji im je ugodniji za življenje, a svakako im stvara blagdanski duh i toplinu.

Galerija slika

 


MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Povodom Međunarodnog dana djeteta učenice 1. odgojne skupine su sa svojom odgajateljicom Jelenom organizirale posjetu kinu. Pogledale su film „Tatica se vratio za Božić“ u Cinestaru Rijeka. Učenice i odgajateljica su uživale gledajući komediju, a ujedno su i ojačale međusobne prijateljske odnose te su razvile nova prijateljstva.

Galerija slika

 


IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA U NARODNOJ ČITAONICI

Izložba učeničkih radova pod nazivom „Oboji svijet“ postavljena je u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka. Otvorenju izložbe prisustvovali su učenici našeg doma s mentoricama Milenom Janković i Jelenom Cetinja Vukelić. Izloženi su radovi učenika: Stele Bošnjak i Nikoline Nešković, nagrađenog Marija Puškarića te fotografije nagrađenog projekta grupe učenika. Na izložbi u Narodnoj čitaonici je postavljeno 56 radova učenika osnovnih i srednjih škola. Na natječaj Foruma za slobodu odgoja je pristiglo 669 radova, a od toga je komisija odabrala 35 radova koji su nagrađeni i izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Galerija slika

 


MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Obilježili smo Međunarodni dan volontera volonterskim akcijama „Pomozi drugima“ i druženjem. Dana 8. prosinca 2017. godine volonteri doma bili su u pratnji djece Dječjeg vrtića Galeb s voditeljicom Volonterskog kluba Jelenom Cetinja Vukelić u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl.Zajc gledati predstavu „Snježna bajka“. Obišli su i prostorije kazališta u kojima se vrše pripreme za predstave, poput vlasuljarnice, šminkeraja, garderobe i sličnih. Dana 19. prosinca 2017. godine održana je i kreativna novogodišnja radionica za mališane vrtića u našem domu. Izrađena je novogodišnja jelka koja će krasiti sobu vrtića.

Galerija slika

 


IZLET U LJUBLJANU

Dana 14. prosinca 2017. godine organizirali smo izlet u Ljubljanu. Posjetili smo Zoološki vrt i Kuću eksperimenata. Obišli smo povijesnu jezgru Ljubljane uz stručno vodstvo turističkog vodiča - povjesničara kulturne baštine. U Zoološkom vrtu smo vidjeli tigra, slonove, žirafe, majmune, klokane, medvjede i mnoge druge životinje. U Kući eksperimenata prisustvovali smo dogovorenoj poučnoj i zabavnoj prezentaciji o plinologiji. Saznali smo da niti jedna stvar nikada nije prazna, kako gasiti vatru, utjecaj tekućeg dušika na balon i karanfil, možemo li zrak pritisnuti i mnoge druge zanimljive pojavnosti. Nakon toga smo sami eksperimentirali: pokušali smo uspostaviti ravnotežu, rangirati tople valjke, gledali smo iluzije, pratili putovanje magneta, promatrali utjecaj svjetlosti, boja, struje… Nakon obilaska muzeja prošetali smo Ljubljanom i uživali u Adventskom ugođaju.

Galerija slika

 


ŠTO ČEKAMO?

Učenici Doma su u pratnji odgajateljice Rosane Racane', prof. pogledali predstavu koja je nastala kao dio projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ sufinanciranog u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship – prava, jednakost i građanstvo. Predstava problematizira društvenu temu (ne)ravnopravnosti spolova i potiče komunikaciju glumaca i publike, čime ukida strogu granicu pozornice i gledališta.

Galerija slika

 


STRUČNI IZLET KNJIŽNIČARA

Dana 1. prosinca 2017. godine odgajateljica Rosana Racane', prof. bila je na stručnom izletu u organizaciji Knjižničarskog društva Rijeka. Posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Puli koja je slavila 60 godina postojanja. Nakon toga prisustvovali su otvorenju 23. regionalnog sajma „Sa(n)jam knjige u Istri“.

Galerija slika

 


LIJEPA KAO I UVIJEK

U Domu je održana radionica „lijepa kao i uvijek“ s posebnim akcentom na frizure. Pleli smo raznovrsne pletenice i pokazali kako se može izgledati vrlo otmjeno na jednostavan način. Poučavali smo jedni druge i isprobavali gornje i donje pletenice, pletenje u slap, „riblje kosti“... Učenice su se s veseljem uključile u radionicu što smo zabilježili i našim fotoaparatom.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U STOLNOM TENISU

Ekipe našeg Doma sudjelovale su na regionalnom stolnoteniskom turniru učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Natjecanje je prošlo u pozitivnoj sportskoj atmosferi i druženju. Natjecalo se 6 učeničkih domova regije. Ženska ekipa zauzela je 3. mjesto, a muška 5. mjesto.

Galerija slika

 


ORGANIZIRALI SMO ZIMSKI TURNIR U ODBOJCI

Dana 30. studenog 2017. godine u Dvorani mladosti na Trsatu, odbojkaška ekipa učenica Doma učenika Sušak s voditeljicom Milenom Janković, prof. organizirala je regionalni turnir. Na turniru su uz domaću ekipu sudjelovale još i učenice iz 5 domova: Učenički dom Podmurvice, Učenički dom Lovran, Učenički dom Pula, Učenički dom Kvarner i Pazinski kolegij – klasična gimnazija. U dobrom raspoloženju te ugodnom i poticajnom sportskom ozračju odigrane su sve predviđene utakmice.

Na kraju su podijeljena priznanja svim sudionicima i njihovim voditeljicama, a najboljima, naravno, medalje odgovarajućeg sjaja:
1. Učenički dom Pula
2. Učenički dom Podmurvice
3. Pazinski kolegij – klasična gimnazija

Nakon turnira učenike - sportske prijatelje ugostili smo i u našem Domu. Hvala svima na odazivu, kulturnom ponašanju i doprinosu uspješnoj realizaciji prvog ovogodišnjeg odbojkaškog okupljanja. Veselimo se sljedećem susretu!

Galerija slika

 


ORGANIZIRALI SMO ZIMSKI TURNIR U BADMINTONU

Dana 28. studenog 2017. godine u Dvorani mladosti na Trsatu organizirali smo prvi regionalni Zimski turnir u badmintonu učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Na turniru su uz domaću ekipu sudjelovali još i učenici iz 4 doma: Učenički dom „Tomislav Hero“ Bakar, Učenički dom Željezničko tehničke škole Moravice, Učenički dom Kvarner i Pazinski kolegij – klasična gimnazija. U dobrom raspoloženju te ugodnom i poticajnom sportskom ozračju odigrani su svi predviđeni mečevi. Na kraju su podijeljena priznanja svim sudionicima i njihovim voditeljima, a najboljima, naravno, medalje odgovarajućeg sjaja.
U muškoj konkurenciji:
1. Dom učenika Sušak
2. Učenički dom „Tomislav Hero“ Bakar
3. Pazinski kolegij – klasična gimnazija

U ženskoj konkurenciji:
1. Dom učenika Sušak
2. Učenički dom Kvarner
3. Učenički dom „Tomislav Hero“ Bakar

Nakon turnira učenike - sportske prijatelje ugostili smo i u našem Domu. Hvala svima na odazivu, kulturnom ponašanju i doprinosu uspješnoj realizaciji prvog turnira u badmintonu. Dom učenika Sušak predstavljali su: Rebeka Rožman, Karen Pamić, Ana Kruljac, Nikolina Nešković, Nikolina Kruljac, Tedi Pamić, Petar Šverko, Antonio Gavrić, Roko Labura i Emanuel Pištan. ČESTITKE POBJEDNICIMA!!!

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI BADMINTON SUSRET

Dana 23. studenog 2017. godine održan je prijateljski sportski susret u badmintonu između Učeničkog doma Bakar i Doma učenika Sušak u sportskoj dvorani u Bakru. Učenici su odigrali petnaestak mečeva. Nakon igranja učenici su se družili i dogovorili daljnja prijateljska nadmetanja.

Galerija slika

 


REGIONALNI ZIMSKI TURNIR U ŠAHU

U petak, 24. studenog, šahovski timovi Doma učenika Sušak sudjelovali su na Zimskom turniru u šahu koji je organiziran u Učeničkom domu Podmurvice. Muški tim osvojio je treće mjesto, a ženskom timu je medalja promakla za samo jedan bod. Turniru su se odazvali svi domovi regije što svjedoči o popularnosti i konkurentnosti šaha u učeničkim domovima. Organizacija je bila odlična, učenici su uživali i igrao se dobar šah. Iz našeg Doma sudjelovali su: Matej Orešković, Tibor Veselin, Pavle Jugović, Blaž Kružić, Ana Kruljac, Erin Špada, Barbara Radoš i Franka Mikelić.

Galerija slika

 


POSJETA INTERAKTIVNOJ IZLOŽBI „Riječanima“

Povodom obilježavanja 500 godina Reformacije u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je interaktivna izložba ”RIJEČANIMA” na kojoj je bila skupina naših učenika u pratnji odgajateljice Marije Galić, prof. Izložba predstavlja povijest Reformacije u Europi i Hrvatskoj, ključne osobe te vrijednosti za koje su se zalagali. Učenici su vidjeli repliku Guttenbergovog tiskarskog stroja, na kojem su se tiskali prvi prijevodi Biblije na narodne jezike, što je imalo važan utjecaj u opismenjavanju tadašnje Europe i svijeta. Imali su mogućnost probati tiskanje na toj replici. Vidjeli su starije biblijske prijevode, ali i mobilnu aplikaciju ”Biblija 365”, putem koje je moguće u godinu dana pročitati cijelu Bibliju za samo 15 min dnevno. Jedan od zanimljivih izložaka svakako je najmanja Biblija na svijetu koja se čita pod mikroskopom.

Galerija slika

 


OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA VUKOVARSKU TRAGEDIJU

Obilježili smo 26 - godišnjicu spomena na žrtvu Vukovara, grada koji je svoje stradanje, patnju i herojsku obranu ugradio u temelje suvremene hrvatske države. Ne smije se zaboraviti što se dogodilo i mora se učiniti sve da se tako nešto nikada više ne ponovi. Učenici su sudjelovali u uređenju panoa, slušali predavanje i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i Hrvatske.

Galerija slika

 


NAGRAĐENI NA NATJEČAJU „OBOJI SVIJET“

Povodom Međunarodnog dana tolerancije 16. studenog prisustvovali smo dodjeli nagrada koje smo osvojili na natječaju Oboji svijet u organizaciji Foruma za slobodu odgoja. Nagrade su uručene u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Učenici našeg Doma, pod mentorstvom Jelene Cetinje Vukelić, mag.art., u konkurenciji među 1774 učenika osvojili su dvije nagrade, i to:
1. Mario Puškarić – u kategoriji slikarstva
2. grupni rad učenika: Mario Puškarić, Igor Šupica, Marina Mrvoš, Ana Kruljac, Glorija Graovac, Rebeke Rožman, Irme Okić, Ulike Ivančić, Nikoline Kruljac, pod nazivom „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije“ u suradnji s Područnom školom Orehovica - u kategoriji projekta.
Nakon dodjele nagrada učenici su dali intervju Hrvatskom radiju. Odlazak u Zagreb iskoristili su za obilazak znamenitosti grada.

Galerija slika

 


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ŽUPANIJA U JEDNOM DANU“

U organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije učenici Doma učenika Sušak sudjelovali su pod vodstvom mentorice Jelene Cetinje Vukelić u projektu „Županija u jednom danu“. Na izložbi su fotografije koje u najljepšoj fotografskoj maniri prikazuju prizore i gorskog i primorskog dijela naše Županije. Na natječaj je pristiglo više od 600 fotografija od 120 različitih autora. Fotografije naših učenica odabrane su za izložbu. Izloženi su radovi: Leonarde Škarić, Tine Tuftan, Rebeke Rožman, Klare Abramović i Ane Kruljac. Prisustvovali su otvorenju izložbe u subotu, 11. studenog 2017. godine u Galeriji Principij, proglašenju pobjednika te dodjeli nagrada i priznanja. Učenice foto sekcije, mentorica i Dom učenika Sušak dobili su zahvalnice za njegovanje i poticanje fotografskog stvaralaštva. Zahvalnice je uručio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i predsjednik Fotosaveza Primorsko-goranske županije Borislav Božić.

Galerija slika

 


MACBETH

Jedna od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija, koja predstavlja ljudski i moralni pad supružnika Macbeth, aktivno je zaživjela u baletu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Koreografija međunarodno nagrađivane Maše Kolar, omogućila je plesačima maksimalnu ekspresiju plesne, ali i glumačke tehnike. Ovo uprizorenje pridonijelo je i svrgavanju stereotipa da ples nije kadar uvjerljivo predočiti duboke i kompleksne ljudske priče. Baletu Macbeth nazočili su učenici Doma u pratnji prof. Rosane Racane'.

Galerija slika

 


ZIMSKI SPORTSKI TURNIR

Dana 9. studenog nogometna ekipa Doma sudjelovala je na Zimskom turniru u Pazinu. U konkurenciji od devet učeničkih domova, naši se nogometaši nisu uspjeli plasirati u polufinale. Turnir je prošao u sportskoj i zabavnoj atmosferi. Pohvale nogometnom timu: Renato Majer, Fran Galović, Pavle Jugović, Stjepan Štimac, David Samardžić, Tedi Pamić, Petar Šverko i Matej Orešković.

Galerija slika

 


UČENICI ZA UČENIKE

U sklopu adaptacije novih učenika, organizirali smo ciklus radionica Učenici učenicima. Učenice starijih razreda, kroz niz radionica, pomogle su mlađim djevojkama da se što bolje prilagode životu u domu. Katarina Miler održala je predavanje o poštivanju Pravila kućnog reda Doma, Marina Mrvoš je kroz power point prezentaciju prikazala učenicama kako se najlakše snaći u Rijeci, Marta Budiselić prikazala je jednu od metoda učenja-pomoću mentalnih mapa, a Lucija Begić je u suradnji s Klarom Klič održala predavanje o zdravoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti. Osim što su radionice bile poučne za nove učenice, bile su korisne i za predavačice, koje su na taj način vježbale komunikacijske vještine, javni nastup te suzbijale tremu.

Galerija slika

 


ODRŽANA JUBILARNA 15. LI-RA SUŠAK

U srijedu, 8. studenog 2017. godine održana je već tradicionalna likovna manifestacija našeg Doma. Prisutne je pozdravila organizatorica manifestacije Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. Prikazala je prezentaciju svih održanih radionica – 32 kroz sve ove godine. Specifičnost ove manifestacije je da su voditelji radionica profesori iz raznih domova regije. Ovom prilikom zahvalila se Ivanki Crnić, prof. iz Učeničkog doma Podmurvice koja je sudjelovala na svih petnaest LI-RA, pri tom vodeći četiri radionice. Učenica Ela Mila Bošnjak uveličala je svečanost svojim predivnim glasom i sviranjem. Organizirane su tri radionice: KreArtfilc, linorez i medaljoni s glagoljicom. Voditelji radionica bili su: Andrea Kršul, prof. iz Učeničkog doma Kvarner, Ines Pierobon iz Učeničkog doma Lovran, Milena Janković, prof. i Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. iz Doma učenika Sušak. LI-RA je imala humanitarni karakter - nastali radovi biti će donirani Udruzi za celijakiju. Na ovu jubilarnu 15.LI-RA SUŠAK odazvao se rekordan broj sudionika – učenici i profesori iz devet učeničkih domova regije. Tijekom popodneva sudionici su se kreativno izražavali, družili i razmjenjivali iskustva.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN AKTIV STRUČNIH SURADNIKA ČETIRI ŽUPANIJE

Voditeljica regionalnog Aktiva stručnih suradnika Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. organizirala je sastanak dana 2. studenog 2017. godine. Teme Aktiva su bile: izvješća s održanih državnih skupova, prevencija nasilja u sportu, prezentacija sudjelovanja Učeničkog doma Lovran u projektu turističke kulture „365 dana mirisa i okusa zavičaja“ te prezentacija projekta „Živa knjižnica – ne sudi knjigu po koricama“. Dogovorene su smjernice za daljnji rad. Na stručnom skupu sudjelovali su stručni suradnici iz šest učeničkih domova regije.

Galerija slika

 


SVEČANI KONCERT

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održan je Svečani koncert povodom 5 godina djelovanja Djevojačkog zbora „Josip Kaplan“. U programu su bili stari i novi "hitovi" podijeljeni u narodni i popularni blok kao što su "Cetina", "Dobro jutro", "Rožica" i "Odjednom ti", ali i novije skladbe poput "Bring me little water, Silvy", "Duni mi, duni", "Rijeka snova", "Mr. Sandman" i druge... Gosti na koncertu su bili Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan" i Dječji zbor "Kap". Na koncertu je pjevala i naša učenica Marta Budiselić. Svečanom koncertu prisustvovali su učenici Doma s odgajateljicom Rosanom Racane', prof.

Galerija slika

 


IZLOŽBA LEONTINE LITTROW

Učenici Doma učenika Sušak u pratnji odgajateljica Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. i Rosane Racane', prof. posjetili su retrospektivnu izložbu Leontine Littrow. Prvi put je predstavljeno njezino stvaralaštvo, većinom ulja na platnu iz privatnih zbirki bečkih kolekcionara, dosad skrivenih pogledu javnosti. Leontine Littrow, porijeklom Austrijanka i Engleskinja, živjela je i stvarala u Rijeci i Opatiji, a izlagala je na prestižnim izložbama u Beču, Londonu, Münchenu, sve do Chicaga. Izložba je realizirana u suradnji s galerijom Kolhammer & Mahringer iz Beča, a prati je opsežna monografija. U zbirkama javnih ustanova čuva se tek pokoje djelo Leontine Littrow, pa je ovo jedinstvena prilika za upoznavanje nikad dosad predstavljenog opusa umjetnice. Zahvaljujemo se Muzeju Grada Rijeke na organiziranom stručnom vodstvu za naše učenike.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE NA NATJEČAJU „OBOJI SVIJET“

Natječaj Oboji svijet! dio je projekta Oboji svijet šarenim bojama tolerancije kojim se promovira tolerancija, nenasilje i mirno rješavanje sukoba među učenicima osnovnih i srednjih škola i ostalih odgojno-obrazovnih ustanova. Naši učenici izradili su mnoštvo kreativnih radova kojima govore o toleranciji, nenasilju i mirnom rješavanju sukoba u školi i izvan nje. Radovi učenika Maria Puškarića, Igora Šupice, Marine Mrvoš, Ane Kruljac, Glorije Graovac, Rebeke Rožman, Irme Okić, Ulike Ivančić, Nikoline Kruljac, Lorne Drašković, Rafaele Radoš, Stele Bošnjak, Nikoline Nešković i Katarine Petranović prijavljeni su na natječaj povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Galerija slika

 


MOJA SOBA

Učenici su na kreativnoj radionici pod nazivom „Moja soba“ oslikali kutije za svoje osobne potrebe. Cilj radionice bio je razvijanje estetike, odnosno, dekorativnosti u funkcionalne svrhe. Kreativne kutije su oplemenile prostor domskih spavaonica te učinile prostor ugodnijim.

Galerija slika

 


DONACIJA NOVIH OGLEDALA

Ukrasili smo sobe djevojaka dekorativnim ogledalima doniranim učenicama 1. odgojne skupine. S veseljem se uređuju i naravno, ne preskaču niti fotografiranje te neizostavne selfie. Ogledala su učinila prostor većim te svakako dekorativnijim. Prva zrcala izrađivana su u starom Egiptu, no i danas imaju sve širu primjenu bez koje bi nam život bio nezamisliv.

Galerija slika

 


PREZENTACIJA ORIJENTALNE VJEŠTINE

Dana 25. listopada 2017. godine u 20 sati učenici Doma učenika Sušak imali su jedinstvenu prigodu upoznati se s Tai chi Chuanom, terapeutsko - borilačkom vještinom. Prezentaciju je, na vrlo neposredan i poticajan način, uz aktivno sudjelovanje prisutnih, vodio Martin Pavlina iz Kluba orijentalnih vještina Pantera. Po završetku susreta bilo je vidno zadovoljstvo voditelja i sudionika, uz najavu mogućnosti redovitog vježbanja.

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI STOLNOTENISKI SUSRET

U ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine održan je prijateljski sportski susret u stolnom tenisu između Učeničkog doma Podmurvice i Doma učenika Sušak. Učenici su odigrali osamnaest susreta – pojedinačnih i parova. Mečevi su bili vrlo zanimljivi, napeti i neizvjesni. Ovaj puta su pobijedili učenici našeg Doma. Dogovorili smo daljnja prijateljska druženja i nadmetanja.

Galerija slika

 


DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u odgojnim i obrazovnim ustanovama. Svake godine nastojimo obilježiti manifestaciju na drugačiji način: postavljali smo izložbe žitarica, sjemena i starih alata koji su se koristili u pripremi kruha, upoznavali učenike s običajima pojedinih krajeva i receptima, pekli smo zdrave kolače. Ove godine smo učili kako se rade razne vrste slanih „grickalica“ – zdravi krekeri sa sjemenkama, perece i kiflice sa sirom i šunkom. Svi su uživali kušajući na kraju plodove svoga rada.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U PROJEKTNOM DANU

Na poziv Učeničkog doma Kvarner sudjelovali smo u njihovom projektnom danu „Sidro u Kvarneru“ 20. listopada 2017. godine. Cilj takve manifestacije bio je ponuditi zanimljive sadržaje u svrhu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Učili smo izrađivati prirodnu kozmetiku, nakit od perlica, ukrasne predmete od filca i slike s naplavinama. Sudjelovale su učenice: Glorija Graovac, Natali Žužić, Nikolina Nešković, odgajateljica Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. i stručna suradnica Elizabeta Galić-Papić, mag.psych.

Galerija slika

 


OBOJIMO SVIJET BOJAMA TOLERANCIJE

Dana 18. listopada 2017. godine učenici Područne škole Orehovica i Doma učenika Sušak pod vodstvom mentorica Jelene Cetinja Vukelić, mag.art. i Marijane Kasunić, mag. prim. educ. sudjelovali su u likovno - volonterskoj radionici te su se time uključili u natječaj „Oboji svijet“. Svrha radionice je bila naglasiti važnost tolerancije i nenasilja u današnjem vremenu. Učenici su iskazali, neovisno o uzrastu, iznimnu likovnu zrelost i razigranost mašte te su se, između ostalog, ugodno družili. Olujom ideja iznijeli su mnoštvo različitih, transparentnih poruka koje su potom prenijeli na zid i time odaslali važne poruke. Međusobna suradnja, sloga, tolerancija i različitost pobijedile su i oplemenile učenička srca te uljepšale još jedan školski okoliš.

Galerija slika

 


ŠETNJA GRADOM

U četvrtak, 12. listopada 2017. godine odgajateljica Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. organizirala je šetnju gradom uz upoznavanje znamenitosti Rijeke. Posjetili su Piramidu (spomenik), Mrtvi kanal (staro i novo korito), Kosi toranj, Gradski toranj, Principij, najstariji riječki arhitekturni spomenik Stara vrata, Galeriju Principij gdje su pogledali izložbu fotografija, izložbu Đanina Božića u Galeriji Juraj Klović. Prošetali su Korzom i Adamićevim gatom te su posjetili Gradsku knjižnicu Rijeka gdje su dobili potrebne informacije o učlanjenju i korištenju prostora. Učenici koji se bave fotografijom uživali su u nepresušnoj ponudi motiva. Upoznali su se i s riječkim simbolima, Morčićem i Dvoglavim orlom.

Galerija slika

 


STRUČNO USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA

Dana 10. listopada 2017. godine odgajateljica Rosana Racane', prof. sudjelovala je na Županijskom stručnom vijeću školskih knjižničara Primorsko-goranske županije. Cjelodnevno usavršavanje je organizirano na dvije lokacije: u Karlovcu i u Ogulinu. Prvo je bio organiziran stručni razgled Gradske knjižnice Karlovac i slatkovodnog akvarija Aqvatika, gdje je bilo organizirano predavanje „Slikovnica kao poticaj za razvoj čitalačke pismenosti“. Slijedio je put prema Ogulinu gdje je organiziran razgled multimedijalnog i interdisciplinarnog centra Ivanina kuća bajki i Gradske knjižnice Ogulin.

Galerija slika

 


STRUČNO USAVRŠAVANJE

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Udrugom za celijakiju organizirali smo edukaciju za radnike Doma. Predavači su bili:
1. dr.sc. Danijela Lakošeljac, dr.med., voditeljica Epidemiološkog odjela
2. mr. Vedrana Jurčević Podobnik, dipl. ing., voditeljica Odsjeka za higijensko-epidemiološki nadzor i uzorkovanje
3. Marina Milinović, predsjednica Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije
Na predavanjima smo saznali što je celijakija, učestalost pojavljivanja, simptomi, uzroci, načini liječenja i mnoge druge važne informacije. Na kraju izlaganja stručnjaka otvorena je diskusija u kojoj su aktivno sudjelovali svi radnici Doma .

Galerija slika

 


ORGANIZIRALI SMO SPORTSKI TJEDAN

U posljednjih petnaestak godina, promicanje tjelesne aktivnosti i zdravlja, postao je jedan od glavnih trendova politike Europske unije u okviru obrazovanja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije preporučene standarde tjelesne aktivnosti ostvaruje u prosjeku samo oko 20 % djece i mladih u svijetu. Zbog toga je jako važno poticati građane, a naročito djecu na tjelesnu aktivnost u funkciji očuvanja i poboljšanja zdravlja. Jedna od takvih aktivnosti je Europski tjedan sporta (23. rujna 2017 do 30. rujna 2017) čiji je nositelj aktivnosti Središnji državni ured za sport, u sklopu kojeg će se obilježiti Europski školski sportski dan, 29. rujna 2017, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tijekom mjeseca rujna organizirali smo više sportskih aktivnosti: izlet na Platak gdje smo igrali odbojku, nogomet, košarku, badminton, vozili bicikle, pješačili…, šetali smo gradom, imali smo domske turnire u stolnom tenisu i nogometu, igrali šah i odbojku….U sve ove aktivnosti bilo je uključeno oko 90 % učenika. Natjecali smo se, družili, zabavljali... i sve to želimo što češće raditi.

Galerija slika

 


2. ŠAHOVSKI SUSRET

U utorak, 3. listopada 2017. godine okupila se šahovska ekipa već tradicionalno u knjižnici Doma. Šahovskom susretu pridružila se Jelena Dašić, šahovska majstorica, koja je uvelike doprinijela našoj šahovskoj družini u kojoj su ovom prilikom bili: Matej Orešković, Robert Miško Beki, Edi Kačarik, Blaž Kružić, Barbara Radoš, Dino Morić, Erin Špada, Pavle Jugović, Tibor Veselin. Veselimo se idućem susretu!

Galerija slika

 


UPOZNAVANJE GRADA U KOJEM SE ŠKOLUJEM

Učenici prvih razreda uputili su se u šetnju sa svojom odgajateljicom kako bi upoznali znamenitosti Rijeke. Imali su priliku upoznati brojne kulturne, obrazovne i društvene sadržaje našeg grada. Neizostavni dio bio je svakako Gradski toranj - jedan od simbola grada Rijeke. Bili su na nekadašnjoj Piazzi delle Erbe, današnjem Koblerovom trgu, prošetali Korzom, bili ispred Radio Rijeke, posjetili Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl.Zajca i Kazališni park i još mnoge znamenitosti našeg grada. Posjetili su i galeriju Filodrammatica i pogledali zanimljivu izložbu Željka Badurine „Lajk end šer“. Koliko su uživali može se djelomično osjetiti putem fotografija u fotogaleriji.

Galerija slika

 


MIZANTROP

U projektu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca kojim se educira i odgaja buduća kazališna publika, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, sudjelovali su naši učenici. U pratnji odgajateljice Rosane Racane', prof. gledali su Molierova Mizantropa. Komedija je davno pisana, no i danas nam postavlja možda jedno od ključnih životnih pitanja: što je zapravo istina i da li ju je moguće objektivizirati? Moliere u Mizantropu problematizira upravo ljudsku nemoć da odoli velikom izazovu istine, propitujući mjesto gdje se susreću mizantropija i iskrenost te krajnji ishodi osobne dosljednosti.

Galerija slika

 


BLAGO ONOM TKO TE IMA

Profesorica Rosana Racane' održala je adaptacijsku radionicu u kojoj su učenicei tehnikom kolaža izrađivali svoj poster. Učenici su dobili zadatak da izrade svoju mapu blaga. Prikazivali su sebe, svoje ciljeve i želje na način da su izrezivali raznovrsne sličice iz časopisa. Poster su prezentirale i grupi i popratili ga tekstom, afirmacijom ili napisanom željom.

Galerija slika

 


SVEČANA DODJELA PRIZNANJA U GRADU RIJECI

U salonu Grada Rijeke održan je svečani prijem mentora i učenika koji su na državnoj razini natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2016./2017. osvojili prvo, drugo ili treće mjesto. Nagrade je uručio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Iz Doma učenika Sušak nagrađeni su učenici i mentori dramske i glazbene družine za osvojena 3. mjesta na 42. državnoj Domijadi u Rovinju. Dramsku družinu su vodili: Milena Janković, prof., Ivan Vitas, mag.educ.phil.et hist i Elizabeta Galić-Papić, mag.psych., a glumili su: Edi Kačarik, Katarina Gračanin, Katarina Miler, Ela Mila Bošnjak i Robert Miško Beki. Glazbenu družinu je vodila Rosana Racane', prof, a pjevali i svirali su: Jure Černeha, Ela Mila Bošnjak, Robert Miško Beki, Leonarda Škarić i Rafaela Radoš.

Galerija slika

 


IZLET NA PLATAK

Radi što bolje adaptacije i socijalizacije novih učenika organizirali smo cjelodnevni izlet na Platak. Prekrasna priroda s pogledom na Snježnik i Risnjak i bogati sportski sadržaji omogućili su nam aktivno proživljavanje slobodnog vremena i zabave na svježem zraku. Šetali smo jednom od živopisnih staza do vrha Radeševa i uživali u čistom planinskom zraku.Igrali smo odbojku, nogomet, košarku, badminton, vozili bicikle, male autiće na pedale, boćali smo i ogledali se u zabavnim igrama. Na izletu je bilo 85 učenika u pratnji pet odgajatelja i ravnatelja. Proveli smo dan za koji smo se svi složili da je to jedan od onih dana, kojih ćemo se s veseljem uvijek prisjećati.

Galerija slika

 


ODRŽALI SMO RODITELJSKI SASTANAK NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

U nedjelju, 3. rujna 2017. godine započeli smo školsku godinu prijemom novih učenika i njihovih roditelja. Ravnatelj Doma Ante Papića, prof. pozdravio je prisutne, zaželio im srdačnu dobrodošlicu u našem Domu te predstavio odgojno-obrazovno osoblje i zdravstvenu djelatnicu. Odgajatelji su održali zasebne sastanke s novim učenicima i njihovim roditeljima podrobno ih upućujući u sve relevantne pojedinosti domskog života.

Galerija slika

 


JOŠ JEDAN POČETAK…

Dragi naši učenici i roditelji,
budući da nova školska godina započinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine Vaš i naš Dom s radošću otvara svoja vrata u nedjelju, 3. rujna 2017. godine u 14.00 sati. Istog dana u 17.00 sati održat će se prijam za novu generaciju upisanih učenika i njihove roditelje. Veselimo se ponovnom susretu.


 
1