DOKUMENTI
UPISI
KATALOG INFORMACIJA DUS
NABAVA
NATJEČAJI ZA RADNA MJESTA
FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI

Financijski plan 2017.-2019.

SJEDNICE DOMSKOG ODBORA
KAKO DO NAS?

Dom učenika Sušak - mapa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEZAM- Seksualna edukacija za mlade

 

 

 


DOBRO DOŠLI NA STRANICE DOMA UČENIKA SUŠAK!

Drago nam je što ste posjetili naše mrežne stranice kao naš budući učenik ili učenica, roditelj, rođak ili prijatelj… a možda ste sasvim slučajno kao virtualni putnik – namjernik svratili na nekoliko trenutaka k nama. Puno toga vam možemo ispričati i pokazati… Stoga ne odustajte, krenite dalje...

Svim našim učenicima i učenicama, bivšim, sadašnjim i budućim, želimo uspješno odrastanje uz njihove životne pozive, škole i zanimanja, kao i uz njihov najbolji dom – Dom učenika Sušak.

Za sve vas naša vrata su uvijek otvorena i željno vas čekamo!

 


 


 
   


NASTAVILI SMO S UREĐENJEM DOMA

Tijekom ljetnih praznika, kao i svake godine, preuredili smo Dom. Lakirani su parketi u osam soba učenika, pregrađena je jedna velika soba u dvije manje, oličene su sobe učenika na trećem katu, kao i predkuhinjski prostor, promijenjen je laminat u malom dnevnom boravku, promijenjene su zavjese u jednoj odgojnoj skupini, kupljeno je nekoliko novih kreveta, ormara, stolica, novi namještaj u uredu odgajateljice, uređena je radionica kućnog majstora i spremačica. Novu školsku godinu započinjemo u još ugodnijem okruženju.

Galerija slika

 


ODRŽANA LJETNA ŠKOLA U ZAGREBU

Ravnatelj i stručna suradnica sudjelovali su na Ljetnoj školi za odgajatelje, ravnatelje, stručne suradnike i zdravstvene voditelje učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 28. do 30. kolovoza 2017. godine u Zagrebu. Tema skupa bila je „Poticaji socijalnom i emocionalnom razvoju učenika“. Ravnatelj Ante Papić, prof. i stručna suradnica Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. održali su radionicu „Znamo li prepoznati emocije i raspoloženja učenika?“. Prisustvovali su okruglom stolu „Izazovi odgojno-obrazovnog rada u učeničkim domovima“ te radionicama „Expecto patronum“ i „Pokret“.

Galerija slika

 


ZAVRŠEN LJETNI UPISNI ROK

Ljetni upisni rok za školsku godinu 2017./18. je završen. Popunjena su sva raspoloživa slobodna mjesta. Najiskrenije čestitamo svim učenicima i njihovim roditeljima, koji su kroz prijavu i potvrdu upisa, iskazali interes za boravak u Domu učenika Sušak. Hvala vam što ste svojim izborom u nama prepoznali poticajne suputnike na vašem putu odrastanja, sazrijevanja i obrazovnog uspjeha. Istinski se veselimo ponovnom susretu, početkom mjeseca rujna. A do tada…prepustite se čaroliji ljeta na vaš mladenački način.

Galerija slika

 Prijave za prijam učenika u Dom:

• 12. srpnja 2017. godine od 8.00-16.00 sati

Potrebna dokumentacija za prijavu:

1. prijavnica na natječaj za upis u učenički dom (preuzima se u Domu ili na web stranici Doma)
2. preslika svjedodžbi 5., 6., 7. i 8. razreda
3. odgovarajuće isprave na osnovi kojih učenik može ostvariti pravo na izravan prijam u učenički dom ili pravo na dodatne bodove utvrđene u Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja
4. preslika domovnice
5. liječnička svjedodžba da nema kontraindikacija za smještaj u učenički dom (preuzima se kod osobnog liječnika)

Objava konačnih ljestvica poretka:

• 13. srpnja 2017. godine

Upisi:

• 13.srpnja 2017. godine od 8.00 do 16.00 sati

Potrebna dokumentacija za upis:

1. upisnica u učenički dom (preuzima se u Domu ili na web stranici Doma)
2. dokaz o upisu u školu (potvrda škole o upisu u školu ili mjestu koje je učenik zauzeo na konačnoj ljestvici poretka, a koja sadrži pečat škole i potpis ravnatelja).

Važni dokumenti:

1. Odluka o uvjetima za prijam učenika u učeničke domove u šk.god. 2017./2018 (PDF)
2. Prijavnica na natječaj za upis u učenički dom (PDF)
3. Upisnica u učenički dom (PDF)
4. Natječaj za prijam učenika u učeničke domove u školskoj 2017./2018. godini (PDF)

 


POHVALE I NAGRADE NAJBOLJIM UČENICIMA

U četvrtak, 9. lipnja 2017. godine tradicionalno je organizirana Večer pohvala i nagrada najboljim učenicima. Školski uspjeh, primjerno vladanje, zalaganje u sportskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima te uspjeh na domskim natjecanjima su kriteriji po kojima se vrednovao trud učenika tijekom cijele školske godine. Nagradu je primilo 10 učenika: Glorija Graovac, Rebeka Rožman, Leonarda Škarić, Rafaela Radoš, Katarina Miler, Jure Černeha, Mario Puškarić, Edi Kačarik, Karlo Žagar i Robert Miško Beki. Nagrađene su aktivnosti slobodnog vremena učenika: glazbena i dramska družina, kao i najurednije sobe učenika. Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobilo je 12 učenika: Karen Pamić, Klara Abramović, Ana Kruljac, Nikolina Kruljac, Ela Mila Bošnjak, Valentina Brkić, Stela Bošnjak, Erin Špada, Paula Ćućić, Ulika Ivančić, Danijel Dujmović i Matija Latinović. Pohvaljene su aktivnosti slobodnog vremena učenika: nogometna ekipa, ženska stolno teniska ekipa, šahovska i likovna sekcija. Pohvalu odgajatelja dobilo je 16 učenika: Erika Rački, Irma Okić, Marta Tomljanović, Milena Kosanović, Marina Mrvoš, Lucija Begić, Iva Salopek, Goran Dekanić, Andro Jančić, Renato Majer, Milan Rastović, Matija Radizlović, Andre Flego, Matej Orešković, Blaž Kružić i Laura Fontana. Ukupno je nagrađeno i pohvaljeno 38 učenika.

Galerija slika

 


VOLONTERSKA AKCIJA „POMOZI DRUGIMA“

Učiteljica Područne škole Orehovica Marijana Kasunić, mag.prim.educ. i voditeljica likovne sekcije i volontera Doma učenika Sušak Jelena Cetinja Vukelić, mag.art potakle su učenike škole i doma na međusobnu suradnju kroz zajedničku volontersku akciju „Pomozimo drugima“. Dana 30. svibnja 2017. godine učenici su oslikali zid dvorišta Područne škole Orehovica. Svojom su likovnom razigranošću vidno oplemenili školski prostor. Mlađi su učenici (od 1. do 4. razreda) svoj cvijet iz mašte, najprije nacrtan na papiru, kistom i bojom prenijeli na zid. Usporedo s time, učenici su doma na zidu naslikali pejsaž, u koji je skladno ukomponiran i naziv škole. Uz suptilnu koordinaciju mentorica, sinergijsko umjetničko izražavanje i malih i velikih likovnih zanesenjaka, nastao je trajni vizualni doživljaj, koji je doprinio estetici prostora i zasigurno će razveseliti novu generaciju prvašića te ostale polaznike škole. I za kraj, ostala je velika želja i neupitna spremnost da se ovakav susret što prije ponovi.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Svjetska zdravstvena organizacija 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja. Na taj se dan potiču preventivne aktivnosti koje ukazuju na veliki javno-zdravstveni problem pušenja. Upravo sa željom da se aktualizira problem (ne)pušenja među srednjoškolskom populacijom u našem smo Domu organizirali radionicu, kojoj je bio cilj razvijanje kritičkog mišljenje o pušenju i štetnim posljedicama za zdravlje. Radionicu su pripremile i održale studentice sveučilišnog preddiplomskog jednopredmetnog studija pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci Ena Begović, Lucija Hajduković, Julia Radoslovič i Mia Veljačić. Učenici su kroz radionicu imali priliku prisjetiti se koji su dijelovi našeg organizma najugroženiji pušenjem, upoznati se s kratkoročnim i dugoročnim posljedicama i rizicima pušenja. Studentice su također moderirale diskusiju o važnosti odabira društveno i zdravstveno prihvatljivih modela ponašanja te o načinima kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena i prednostima nepušenja.

Galerija slika

 


PREZENTACIJA ERASMUS+ PROJEKATA

Zanimljiva i poticajna prezentacija mogućnosti sudjelovanja u Erasmus+ europskim projektima za mlade organizirana je za učenike Doma. Predavač Mateo Papić, koji je osobno sudjelovao na 10-ak projekata u Francuskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Bugarskoj, Armeniji..., riječju je i slikom uveo prisutne u socijalnu, političku te kulturnu-povijesnu raznolikost Starog kontinenta. Svojim je izlaganjem nastojao prenijeti vrlo pozitivna osobna iskustva iz mnogobrojnih radionica na različitim inozemnim destinacijama, istaknuti mogućnosti sudjelovanja u njima uz odgovarajuću financijsku potporu te motivirati ih da svoju želju za putovanjima i potpunijim upoznavanjem svijeta u kojemu živimo pretoče u akciju. Učenici su velikim brojem pitanja upućenih predavaču pokazali izniman interes za sudjelovanjem u Erasmus+ projektima.

Galerija slika

 


SPORTSKI KVIZ

U našem Domu su brojni nogometni fanovi i sportski znalci. Upravo iz tog razloga smo upriličili Sportski kviz na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu i poznavanja sporta općenito. Kviz je obuhvatio širok raspon pitanja od puke nogometne statistike do cijelog niza sportskih pikanterija te manje poznatih zanimljivosti: imena gradova u kojima se igraju najveći gradski derbiji, što je to što povezuje reprezentativca Dejana Lovrena i učenike Doma, u kojoj se državi nogomet igra na najvišoj nadmorskoj visini, tko je najmlađi osvajač Wimbledona, nazivi borilišta u različitim disciplinama,… i još mnogo toga. Sve u svemu, zabavno i poučno. Na kraju, sasvim zasluženo i superiorno, sa samo jednim netočnim odgovorom, u kvizu je pobijedio par Dino Pavelić i Fabijan Maškarin. Pobjednicima je, uz čestitke, titulu sportskih kviz mahera, pripala i odgovarajuća nagrada.

Galerija slika

 


LIKOVNOM UMJETNOŠĆU MIJENJAMO SVIJET - LUMS 2017.

U utorak, 23. svibnja 2017. godine, učenici našeg Doma Mario Puškarić i Ela Mila Bošnjak, sudjelovali su na manifestaciji LUMS. Na svečanom otvorenju manifestacije LUMS i izložbe akademske kiparice Ines Milčić, u prostoru Pomorsko – povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci bili su Rafaela Radoš, Nikolina Kruljac i Irma Okić. Manifestaciju LUMS je organizirala Škola za primijenjenu umjetnost te je ta prigoda poslužila za dodjelu priznanja i zahvalnica za učeničke radove te angažman mentora. Među mentorima, kojima su Damir Šegota, ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost i voditeljica LUMS projekta Laura Herceg, uručili zahvale nalazila se i voditeljica likovne sekcije Doma učenika Sušak Jelena Cetinja Vukelić, mag.art.

Galerija slika

 


RADOST SLIKANJA UZ GLAZBU – 2017.

Učenici su inspirirani glazbom Johna Williamsa te su na vrlo maštovit način oslikali zadane podloge. Poneseni glazbom, a izražavajući svoje osjećaje radionica je imala i elemente relaksirajuće terapije. Na likovni natječaj stiglo je ukupno 1070 radova iz 21 županije. Dom učenika Sušak bio je jedini srednjoškolski dom prijavljen za sudjelovanje. Ocjenjivački sud je odabrao stotinjak najkvalitetnijih radova. Među njima su i tri rada naših učenica Milene Kosanović, Maje Ivković i Valentine Brkić. Učenice su radove izradile pod mentorstvom Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. Radovi su izloženi u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Galerija slika

 


POSJETA RADIJSKOJ POSTAJI

Učenici Doma učenika Sušak posjetili su radiopostaju riječkog Totalnog FM-a s odgajateljicom Rosanom Racane', prof. Radijski voditelj Dražen Zima proveo ih je prostorom radija, upoznao ih s načinom rada radiopostaje te ih uputio u neke zanimljive podatke vezane uz ovo zanimanje.

Galerija slika

 


FARMACEUTI U TORTI

Razrednica IV.6 razreda profesorica Kristina Orešković prisustvovala je oproštajnoj večeri maturanata u Domu učenika Sušak. Pri tom je počastila svoje učenice prigodnom tortom za završetak srednjoškolskog obrazovanja. Naime, čak devet farmaceutskih tehničara Medicinske škole u Rijeci boravilo je u Domu učenika Sušak tijekom svog obrazovanja. Od srca zahvaljuju svojoj razrednici: Marieta Grdić, Patricia Butina, Paula Gušćić, Winona Magašić, Sara Žic, Patricija Fabijanić, Iva Jovanović, Maja Ivković i Valentina Čavlović.

Galerija slika

 


MATURANTICA GENERACIJE 2013. – 2017. GODINE

Odličnim školskim uspjehom, izuzetnim vladanjem i uspješnim sudjelovanjem u aktivnostima Doma – stolnom tenisu, odbojci i humanitarnim aktivnostima istaknula se učenica Marijana Vuković koja je proglašena maturanticom generacije 2013. – 2017. godine. Maturantica je dobila čast da sama postavi svoju zvijezdu na zid čime je dobila svoje mjesto među ostalim zvijezdama Doma.

Galerija slika

 


OPROŠTAJNA VEČER S MATURANTIMA

Uz prigodan program i svečanu večeru oprostili smo se od naših maturantica i maturanata. Večer maturanata su uveličali svojom nazočnošću razrednici i profesori učenika. Ravnatelj Ante Papić, prof. i odgajatelji obratili su se maturantima i uručili im prigodne poklone, slatke bukete i pohvale. Maturanti koji su se svojim ponašanjem, zalaganjem i školskim uspjehom istakli više nego ostali su pohvaljeni i nagrađeni. Pohvalu odgajatelja dobili su: Maja Ivković, Iva Jovanović, Vice Babić, Vedran Jakirčević i Martin Špelić Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobili su: Hana Mihelčić, Sara Šimić, Katarina Gračanin, Nikolina Musulin, Sara Jovanović, Ana Svetić, Željko Maravić, Luka Leon Škapul, Goran Kundija, Ivan Babić i Kristijan Gavrić. Nagrađeni su: Nikola Trbović, Maja Jusić i Marijana Vuković. Maturantom generacije 2013. – 2017. proglašena je Marijana Vuković. Maturantica Patricia Butina je u ime maturanata zahvalila ravnatelju, odgajateljima i svim zaposlenicima Doma na uloženom trudu i radu tijekom godina njihovog školovanja.

Galerija slika

 


STUDENTI PEDAGOGIJE ODRŽALI RADIONICE

Niz godina imamo uspješnu suradnju s Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci na način da studenti dolaze s profesorima u stručne posjete, provode istraživanja, projekte i održavaju radionice. Tako su i sada studenti treće godine studija pedagogije održali dvije radionice u okviru kolegija Domska pedagogija: „Sedma strana kocke“ i „Osobna odgovornost za zdravlje i odgovorno ponašanje“. Na radionici o kockanju i klađenju koja je provedena među 18 srednjoškolaca povela se burna kreativna rasprava o mogućnosti stvaranja ovisnosti i svim mogućim posljedicama.

Galerija slika

 


DRAMSKA I GLAZBENA DRUŽINA TREĆE NA DRŽAVNOJ DOMIJADI

Državno natjecanje učeničkih domova Republike Hrvatske – Domijada održana je u Rovinju od 5. do 7.svibnja 2017. g. u organizaciji Doma učenika srednjih škola Bjelovar. Osvojivši 1. mjesto na 42. regionalnoj Domijadi u Puli, Dom učenika Sušak izborio se za daljnje natjecanje u kategorijama glazbenog i scenskog izraza. Glazbena družina osvojila je publiku i stručni žiri autorskom skladbom „Lioness“, učenika Roberta Miška Bekija, pod mentorstvom prof. Rosane Racane'. Autora su u nastupu pratili Jure Černeha na gitari te prateći vokali: Ela Mila Bošnjak, Rafaela Radoš i Leonarda Škarić. Razigrana i duhovita dramska improvizacija pod naslovom „Izgubljeni u prijevodu“ osvojila je 3. mjesto stručnog žirija. U dramskoj družini nastupali su: Ela Mila Bošnjak, Robert Miško Beki, Edi Kačarik, Katarina Gračanin i Katarina Miler pod mentorstvom profesora: Milene Janković, Ivana Vitasa i Elizabete Galić-Papić.

Galerija slika

 


SUDJELOVALI SMO NA 42. REGIONALNOJ DOMIJADI

U petak, 31. ožujka održan je sportski dio, a 7. travnja kulturni dio 42. regionalne Domijade Zapadne Hrvatske u Puli. Sudjelovali su učenici iz 14 učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Naši učenici sportaši sudjelovali su u nogometu, stolnom tenisu, odbojci i šahu.

Najuspješniji su bili:
2. mjesto: nogometna ekipa (Goran Kundija, Ivan Babić, Vice Babić, Tomislav Budiselić, Kristijan Gavrić, Martin Špelić, Nikola Trbović, Luka Gabriel Rošić i Matija Latinović)
2. mjesto: muška šahovska ekipa (Edi Kačarik, Tibor Veselin, Matej Orešković, Ijan Prelac i Blaž Kružić)
3. mjesto: ženska stolnoteniska ekipa (Marijana Vuković i Rebeka Rožman)
3. mjesto: ženska šahovska ekipa (Laura Fontana i Ana Kruljac)
4. mjesto: odbojkaška ekipa (Glorija Graovac, Nikolina Kruljac, Stela Bošnjak, Rafaela Radoš, Paula Ćućić, Katarina Gračanin i Karen Pamić)

U kulturnom dijelu Domijade sudjelovali smo s recitacijom, glazbenim, plesnim i scenskim izrazom. U području likovne umjetnosti sudjelovali smo u kategorijama: slikarstvo, crtež, skulptura, instalacija i fotografija, a u području primjenjene umjetnosti: rukotvorine, industrijski dizajn i video zapis.

Najuspješniji su bili:
1. mjesto: scenski izraz „Izgubljeni u prijevodu“ (Edi Kačarik, Ela Mila Bošnjak, Katarina Gračanin, Katarina Miler i Robert Miško Beki)
1. mjesto: glazbena družina s autorskom pjesmom „Lioness“ (Robert Miško Beki, Jure Černeha, Ela Mila Bošnjak, Rafaela Radoš i Leonarda Škarić)

Scenska i glazbena družina su osvojenim 1. mjestom stekle pravo sudjelovanja na državnoj Domijadi koja će se održati od 5. do 7. svibnja 2017. godine u Rovinju.
ČESTITAMO UČENICIMA I NJIHOVIM VODITELJIMA!

Galerija slika

 


SEVILJSKI BRIJAČ

U projektu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca kojim se educira i odgaja buduća kazališna publika, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije sudjelovali su naši učenici u pratnji prof. Rosane Racane'. Rossinijev „Seviljski brijač“, u adaptaciji i režiji nacionalnog prvaka riječke opere – Giorgia Suriana, predstavlja jednu od najpopularnijih opera u novome ruhu, s naglaskom na komediji, ali i zadatkom da operu približi mladoj i spram opere, u pravilu, skeptičnoj publici.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN KVIZ ZNANJA

Kako na zabavan i poučan način provesti slobodno vrijeme pokazale su Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. i Rosana Racane', prof. Pripremile su kviz u kojem su bila zanimljiva pitanja iz zemljopisa, kao npr. Gdje ima više ovaca nego ljudi?, Jedna velika država u Aziji nema niti jednu rijeku – koja je to država?, Koji je glavni grad najhladniji na svijetu? … Učenici su bili vrlo aktivni, pokazali natjecateljski duh i na kraju iskazali interes da organiziramo slična natjecanja. Najuspješniji su bili: Martin Špelić, Ivan Babić i Vedran Jakirčević.

Galerija slika

 


RADIONICA „BONTON – NOVA PRAVILA ZA NOVE TEHNOLOGIJE“

Danas većina živi online. Hrvatska ima više mobitela nego stanovnika, 1,8 milijuna građana ima profil na facebooku, a svoj pametni telefon dnevno dodirnemo 2617 puta. Internet je promijenio ustaljene civilizacijske norme, način na koji živimo, govorimo, pišemo i ponašamo se. Neka pravila ipak su vječna. Profesorice Rosana Racane' i Elizabeta Galić-Papić učenike su na radionici podsjetile da svaka komunikacija preko digitalnih platformi mora biti pristojna. Zabranjeni su govor mržnje, vrijeđanje, ismijavanje i omalovažavanje. Poučile su ih da dvaput razmisle što će na internetu objaviti, kome poslati ili kako napisati. Učenici su vrlo aktivno sudjelovali u razgovoru i isticali niz vlastitih primjera.

Galerija slika

 


ŠTO JE TO STRES I KAKO SE NOSITI S NJIME?

U četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u 17,00 sati održana je, za skupinu učenika i djelatnika, interaktivna radionica o STRESU. Radionicu je izvela psihologinja i nastavnica psihologije Srednje talijanske škole Tijana Debelić, mag.psych. Tijekom radionice prisutni su se podsjetili na mnoge korisne činjenice o stresu, što ga izaziva, u kojim okolnostima se pojavljuje, kako ga prepoznati, prevenirati i nositi se s njegovim posljedicama. Radionica je izvedena u poticajnom ozračju uz zaključak svih prisutnih da je, u svakom pogledu, ponudila, osim vrijednih podataka i svojevrsne korisne preporuke primjenjive u svakodnevnom životu.

Galerija slika

 


ODRŽANA ZIMSKI ŠKOLA U PRIMOŠTENU

U organizaciji Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske održana je, u Primoštenu od 8. do 10. ožujka 2017. godine, Zimska škola za odgajatelje, stručne suradnike, ravnatelje i zdravstvene voditelje. Glavna tema skupa bila je „Upravljanje kvalitetom“, a ostvarena je kroz plenarna predavanja i 13 pedagoških radionica. Na skupu je sudjelovalo pet naših djelatnika, koji su svojim sudjelovanjem itekako doprinjeli njegovoj uspješnosti. Naime, stručna suradnica Elizabeta Galić- Papić, mag.psych. je, u suradnji sa Tonijem Erdfeldom, prof. stručnim suradnikom iz Učeničkog doma Podmurvice održala zapaženo plenarno predavanje „Motivacija - nisam lijen samo nije briga“, a zajedno s odgajateljicom Milenom Janković, prof. izvela iznimno posjećenu radionicu intrigantnog naslova „Kad odrastem bit ću dijete“. Mjesto održavanja skupa dodatno je umjetnički oplemenila izložbom radova u staklu odgajateljica Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. Odgajatelj Ivan Vitas, mag.his.et.phil te zdravstvena djelatnica Danka Kovačević, viša medicinska sestra svojim su neposrednim angažmanom neupitno doprinijeli kvaliteti radionica, kojima su nazočili. Svi naši djelatnici, sudionici Zimske škole, suglasni su da je skup ponudio široku lepezu poticajnih pedagoških sadržaja i iskustava, koji se mogu implementirati u svakodnevnu odgojnu praksu.

Galerija slika

 


NATJECANJE MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke organiziralo 41. gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Ekipe učeničkih domova i srednjih škola natjecale su se u teoretskim i praktičnim razinama – poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći. Učenica Ulika Ivančić bila je voditeljica ekipe koju su činili: Goran Kundija, Nikolina Musulin, Ela Mila Bošnjak, Stela Bošnjak i Paula Ćućić pod vodstvom naše prof. Marije Galić.

Galerija slika

 


DRUGO MJESTO NA TURNIRU U STOLNOM TENISU

Proljetni turnir u stolnom tenisu učeničkih domova Primorsko-goranske, Karlovačke, Istarske i Ličko-senjske županije održan je u Karlovcu 3. ožujka 2017. godine. Ukupno se natjecalo 8 ekipa. Ženska ekipa našeg Doma (Maja Jusić, Marijana Vuković i Rebeka Rožman) osvojila je 2. mjesto, a muška ekipa (Goran Kundija i Vice Babić) u jakoj konkurenciji ostala je bez medalje.

Galerija slika

 


KONCERT MLADI ZA MLADE

Edukacijski koncerti Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, koji već četrnaestu godinu za redom privlače mnoštvo mlade publike u riječko Kazalište, promišljaju se i rade za mlade pod stručnim vodstvom dirigenta Igora Vlajnića koji svaku izvedbu interaktivno poprati zanimljivim i pamtljivim komentarima. Cilj ovakvih koncerata je da se mladi educiraju o svijetu klasične glazbe na nov i poučan način. Programu za mlade u Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su učenici Doma u pratnji prof. Rosane Racane'.

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI STOLNOTENISKI SUSRET

Dana 27. veljače 2017. godine održan je prijateljski sportski susret u stolnom tenisu između Učeničkog doma Bakar i Doma učenika Sušak. Učenici su odigrali desetak pojedinačnih susreta. Nakon igranja učenici su se družili i dogovorili daljnja prijateljska nadmetanja.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U MANIFESTACIJI „RIJEKA PSIHOLOGIJE“

Rijeka psihologije provodi se u okviru Tjedna psihologije koji se obilježava na državnoj razini s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Cilj projekta je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, promocija, debata, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području Rijeke. Manifestacija je imala i humanitarni karakter – sudionici su prodajom promotivnih materijala prikupljali novac za opremanje kabineta za stručnu praksu učenika s teškoćama u razvoju Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Psiholozi Ante Papić i Elizabeta Galić-Papić sudjelovali su u navedenoj manifestaciji. Održali su dvije radionice u Domu učenika Sušak pod nazivom „Kritika i kritiziranje – kako to utječe na međuljudske odnose“ i „Tko sam ja? Tko si Ti? Što smo mi?“ na koje su se odazvali studenti i građani Rijeke.

Galerija slika

 


ŠAHOVSKI TURNIR

Dana 24. veljače 2017. godine održan je regionalni proljetni šahovski turnir u Ženskom učeničkom domu Marije Krucifikse Kozulić u Rijeci. Dom učenika Sušak prijavio je jedan muški i dva ženska tima. U muškom timu su igrali: Tibor Veselin, Matej Orešković, Edi Kačarik, Ijan Prelac i Robert Miško Beki. U jednom ženskom timu su igrale Laura Fontana i Ana Kruljac, a u drugom Erin Špada i Ana Svetić. Dečki su osvojili 3. mjesto, a ženski tim Laure Fontane i Ane Kruljac 2. mjesto. Uz mnoštvo medalja, posebna nagrada za najbolju žensku natjecateljicu pripala je našoj učenici Ani Kruljac koja je pobijedila sve partije. Posebne pohvale za sudjelovanje idu učenicama Ani Svetić i Erin Špada koje su u samo dva mjeseca vježbanja šaha pokazale velik talent i napredak. Jedva čekamo idući šahovski susret i pripreme za Domijadu. Svaka čast dečkima i curama!

Galerija slika

 


NOGOMETNI TURNIR

Dana 22. veljače 2017. godine održan je regionalni proljetni nogometni turnir u Učeničkom domu „Tomislav Hero“ u Bakru. Na turniru je sudjelovalo sedam učeničkih domova. Naši dečki su izvanrednom igrom osvojili 2. mjesto. Članovi nogometnog tima su: Goran Kundija, Ivan Babić, Tomislav Budiselić, Vice Babić, Kristijan Gavrić, Martin Špelić, Luka Gabriel Rošić, Nikola Trbović i Renato Majer. Svaka čast dečkima.

Galerija slika

 


ODRŽANA 14. LI-RA SUŠAK

U utorak, 21. veljače 2017. godine održana je već tradicionalna likovna manifestacija našeg Doma LI-RA-SUŠAK. Organizirane su dvije radionice: decoupage i ekološki nakit. Voditelji radionica bili su: Jasna Milotić, Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. i Milena Janković, prof. iz Doma učenika Sušak. Sudjelovali su učenici i profesori iz šest učeničkih domova regije te Udruga 21 (Udruga za osobe sa sindromom Down). Tijekom popodneva sudionici su se kreativno izražavali, družili i razmjenjivali iskustva. LI-RA SUŠAK organizirala je, četrnaestu godinu za redom, Elizabeta Galić-Papić, mag.psych.

Galerija slika

 


IZLOŽBA U GALERIJI JURAJ KLOVIĆ

Učenici Osnovne škole Vežica imali su izložbu likovnih radova nastalih u suradnji s umjetnikom Zvonimirom Pliskovcem i učiteljice. Grupa učenika likovne sekcije doma u pratnji voditeljice prisustvovala je otvorenju izložbe malih kreativaca. Doista su se i naši učenici uvjerili da svatko u sebi nosi sjeme kreativnosti koje je moguće izraziti uz kvalitetni poticaj. Radovi baš svakog učenika 3.a razreda postavljeni su na izložbi što je upravo razlog oduševljena brojnih posjetitelja.

Galerija slika

 


POSJETA ART KINU

Grupa učenika je u pratnji odgajateljice Jelene Cetinje Vukelić posjetila Art kino. Pogledali su francuski animirani film Slika koji povezuje likovnu umjetnost i film. Kroz film se referiraju poznate slike Picassa, Chagalla, Matissea i Modiglianija. Film bi preporučili svima upravo zbog teme vrlo prisutne u današnjem društvu – nejednakost, diskriminacija, društvena podjela. Učenici su s izrazitom koncentracijom pratili zbivanje filma, a vlastiti će dojam nakon zajedničke diskusije izraziti pisanjem eseja.

Galerija slika

 


SPOJ LIKOVNE UMJETNOSTI I GLAZBE

Radionica Radost slikanja uz glazbu održana je s učenicima likovne sekcije Doma učenika Sušak. Učenici su inspirirani glazbom Johna Williamsa te su na vrlo maštovit način oslikali zadane podloge. Poneseni glazbom, a izražavajući svoje osjećaje radionica je imala i elemente relaksirajuće terapije. Odabrani radovi biti će prijavljeni na natječaj Radost slikanja uz glazbu. Aktivno su sudjelovali učenici Mario Puškarić, Valentina Brkić, Roberta Radman, Milena Kosanović, Ema Kahrimanović, Tina Tuftan i Maja Ivković.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE NA MEĐUNARODNOM NATJEČAJU

Za 45. Međunarodnu dječju likovnu izložbu Lidice 2017. aktivno su se pripremali učenici likovne sekcije pod mentorstvom Jelene Cetinje Vukelić koji su prijavljeni na natječaj u organizaciji Hrvatskog školskog muzeja u Zagrebu. Učenici su prema zadanim temama realizirali radove u različitim tehnikama. Posebno su se istakli aktivnošću i svojim doprinosom učenici (prema uvjetima natjecanja do 16.godina) Mario Puškarić, Tina Tuftan i Ela Mila Bošnjak.

Galerija slika

 


PROLJETNI SPORTSKI TURNIR

Dana 15. veljače odbojkaška ekipa Doma sudjelovala je na Proljetnom turniru u Pazinu. U konkurenciji od šest učeničkih domova, naše se odbojkašice nisu uspjele plasirati u polufinale. Turnir je prošao u sportskoj i zabavnoj atmosferi.

Galerija slika

 


PUT OKO SVIJETA U 80 DANA

U projektu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca kojim se educira i odgaja buduća kazališna publika, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije sudjelovali su naši učenici. U pratnji odgajateljice Rosane Racane', prof. gledali su engleskog džentlmena Philleasa Fogga i njegovog slugu Passpartouta koji pokušavaju obići zemljinu kuglu u 80 dana.

Galerija slika

 


KONCERT GLAZBENE ŠKOLE

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova održala je koncert u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Na koncertu je sudjelovao i naš učenik Jure Černeha. Polaznici škole svirali su klasičnog Bacha i Brahmsa, ali i Arethu Franklin, Red hot chili paperse, Gotye, Maroon five… „Priredbi za Valentinovo“ prisustvovali su učenici Doma s odgajateljicom Rosanom Racane', prof.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI – DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naši punoljetni učenici već godinama odlaze u pratnji profesorice Marije Galić u Zavod za transfuziologiju dobrovoljno darovati krv. Ovom prilikom su bili: Goran Kundija, Ivan Babić, Paula Gušćić, Sara Šimić, Vice Babić, Magdalena Vidas, Maja Jusić i Katarina Gračanin. Goran i Ivan su prvi puta uspješno dali krv, a Sara treći put. Pohvaljujemo plemenitost navedenih i zahvaljujemo u ime svih onih kojima to život znači.

Galerija slika

 


ODRŽALI SMO RODITELJSKI SASTANAK

U petak, 27. siječnja 2017. održan je susret s roditeljima naših učenika s nakanom da se zajednički osvrnemo na suradnju u prvom polugodištu, realizaciju planiranih aktivnosti, zanimljivosti i posebnosti sveukupnog odgojno-obrazovnog rada te usuglasimo korake daljnjeg djelovanja. Ravnatelj Doma Ante Papić, prof. je, nakon uvodnog pozdrava, izrazio zadovoljstvo načinima, obimom i kvalitetom dosadašnje suradnje Doma i roditelja, te naglasio visok stupanj ostvarenja zacrtanih odgojno-obrazovnih ciljeva. Stručna suradnica Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. predstavila je roditeljima ilustrativni presjek ostvarenih aktivnosti u Domu tijekom prvog polugodišta i prikazala rezultate anonimne ankete o „Zadovoljstvu učenika“, koji će nam poslužiti za daljnje unaprjeđenje svih segmenata domske svakodnevice. Nakon zajedničkog dijela odgajatelji su održali zasebne sastanke s roditeljima učenika svojih odgojnih skupina, podrobno ih upućujući u sve relevantne pojedinosti života i rada svake skupine. Također, svakom roditelju je omogućeno individualno informiranje i savjetovanje o ponašanju i školskom uspjehu njihove djece.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN AKTIV STRUČNIH SURADNIKA ČETIRI ŽUPANIJE

Voditeljica regionalnog Aktiva stručnih suradnika Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. organizirala je sastanak Aktiva dana 27. siječnja 2017. godine. Teme Aktiva su bile: web alati Prezi i Quizlet, izrada on-line anketa i poučno i zabavno korištenje power pointa. Dogovorene su smjernice za daljnji rad. Na stručnom skupu sudjelovalo je 9 stručnih suradnika.

Galerija slika

 


JESENJA SONATA

Učenici Doma u pratnji odgajateljice Rosane Racane', prof. prisustvovali su predstavi u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. „Jesenja sonata“ Ingmara Bergmana u režiji Ane Tomović je predstava o jednom od najsloženijih odnosa, onom majke i kćeri, koju je redateljica prikazala kao kompleksan unutarnji svijet osjećaja, strahova i čežnji.

Galerija slika

 


RADIONICA „NJEGA LICA U ADOLESCENTNOJ DOBI“

Profesorica Rosana Racane' organizirala je radionicu koju je vodila diplomirana kozmetičarka Žaklin Mamilović iz Kozmetičkog salona „Studio 58“. Na radionici je bilo riječi o njezi lica u adolescentnoj dobi, tipovima kože i pravilnoj uporabi kozmetičkih preparata. Učenici su se aktivno uključili u radionicu. Postavljali su brojna pitanja na koja su dobili konkretne i korisne odgovore. Iskazali su zadovoljstvo održanom radionicom.

Galerija slika

 


IZLET U ZAGREB

Dana 20. prosinca 2016. godine organizirali smo izlet u Zagreb. Posjetili smo Muzej iluzija, Hrvatski školski muzej i Muzej prekinutih veza. U Muzeju iluzija posjetili smo prostoriju s čarobnim ogledalima, uspješno se nosili s gravitacijskim izazovom u tzv. kosoj sobi, uživali u zabavnim i atraktivnim varkama te pokušavali odgonetnuti mnogobrojne didaktičko-logičke zadatke i poigrali se misaono zahtjevnim edukativnim igračkama. U Hrvatskom školskom muzeju, koji je otvoren još davne 1901. godine, osjetili smo duh prohujalog vremena, upoznali izgled nekadašnjih učionica, školskih klupa, svjedodžbi i kuta u 19. stoljeću, otkrili kako se, i ne tako davno, za kaznu klečalo na kukuruzu i pisalo kredom po pločicama… Muzej prekinutih veza dobitnik je Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe. Osnovna ideja muzeja je da parovi koji su prekinuli doniraju predmete, uspomene i podsjetnike na vezu. Naravno, uz svaki izložak dolazi i slatko-gorka priča o nestalnosti osjećaja i prolaznosti života. Nakon obilaska muzeja, u želji da se osvjedočimo što to Zagreb ponovno čini najpoželjnijom Adventskom destinacijom, prošetali smo središtem naše metropole, penjali se uspinjačom, klizali i uživali u jedinstvenom blagdanskom ugođaju. Po povratku, učenici su zadovoljstvo izletom saželi u upit: Kada je i što je slijedeće na redu?

Galerija slika

 


SVEČANA DODJELA NAGRADA I PRIZNANJA

U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu održana je svečana dodjela medalja, diploma i priznanja nagrađenim učenicima i mentorima na 44. međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva "Lidice 2016." kojoj su nazočili veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija gospodin Vladimír Zavázal, gospođa Kristýna Váňová Lajková, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja gospođa Branka Manin i nagrađeni učenici i njihovi mentori. Na izložbu je poslano 18.075 radova iz 77 zemalja. Učenik našeg Doma Mario Puškarić i mentorica Jelena Cetinja Vukelić dobili su Međunarodno priznanje – pohvalu za uspješan rad u slikarstvu (portret J.A.Comeniusa) koje im je uručio gospodin Vladimír Zavázal. Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Priređuje se u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koju su njemački nacisti ubili 1942. godine te na svu ostalu djecu stradalu u ratovima. Nakon podjele priznanja posjetili smo izložbu Hrvatskog školskog muzeja te radionicu na kojoj je prezentiran povijesni način održavanja nastave i kažnjavanja (klečanje na kukuruzu, kažnjavanje šibom i sl.). Organizacija i ponuđeni sadržaj motivirali su našeg učenika na ponovno sudjelovanje u natječaju.

Galerija slika

 


IZVRSNI REZULTATI MATEA NAČINOVIĆA

Učenik našeg Doma Mateo Načinović, igrač riječkog Vargona, sudjelovao je na Svjetskom boćarskom prvenstvu za mlade u Monacu i osvojio 3. mjesto. Isti učenik je proteklog vikenda postao i seniorski prvak Hrvatske.

Č E S T I T A M O !

Galerija slika

 


SUDJELOVALI SMO NA ZIMSKOM TURNIRU U ŠAHU

Dana 25. studenog 2016. godine održan je regionalni Zimski šahovski turnir učeničkih domova Zapadne Hrvatske u Učeničkom domu Podmurvice. Na turniru je sudjelovalo 8 muških i 6 ženskih ekipa. Naš Dom sudjelovao je u natjecanju s muškom i ženskom ekipom u sljedećem sastavu: Robert Miško Beki, Matej Orešković, Karlo Žagar, Blaž Kružić, Marta Budiselić i Sara Šulina. Učenici su iskazali timski duh, uživali u druženju i stekli nova sportska prijateljstva.

Galerija slika

 


SREBRNI SJAJ NOGOMETAŠA

Dana 25.11. 2016. u dvorani Marino Cvetković u Opatiji, uz domaćinstvo Učeničkog doma Lovran, održan je regionalni Zimski malonogometni turnir učeničkih domova Zapadne Hrvatske. Natjecalo se ukupno 10 momčadi iz 4 županije, a među sudionicima i ekipa Doma učenika Sušak. Naši su učenici sjajnim igrama te izuzetnim zajedništvom nanizali tri pobjede (Pazinski kolegij, Kvarner, Podmurvice) te zasluženo dospjeli u finale. U finalu su, protiv Pule, unatoč velikoj želji i pokazanom htijenju, doživjeli jedini poraz, koji ne umanjuje vrijednost njihovog sportskog rezultata. Visoko drugo mjesto srebrnog sjaja ostvarila je ekipa u sastavu: Matija Latinović na vratima, Ivan Babić, Vice Babić, Goran Kundija - kapetan, Tomislav Budiselić, Gabriel Rošić, Martin Špelić i Renato Majer. Učenike je pratio i vodio ravnatelj Ante Papić, a velike zasluge za pripremu ekipe pripadaju suvoditelju malonogometne ekipe Ivanu Vitasu, mag.educ. his.et phil.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO DAN MUŠKARACA

I muškarci imaju svoj dan. Naime, 19. studenog obilježava se Međunarodni dan muškaraca s ciljem promicanja spolne ravnopravnosti, isticanja pozitivnih muških uzora te naglaskom na doprinos muškaraca zajednici, obitelji, braku i poslovanju. Stoga smo i mi u Domu učenika Sušak nastojali doprinijeti tom danu na nekoliko različitih načina. Naime, odgajateljica Rosana Racane, prof. osvrnula se na ulogu muškaraca u književnosti te filmskoj umjetnosti, a odgajatelj Ivan Vitas, mag.hist.et.phil. predstavio je povijesni prikaz značaja muškaraca. Odgajateljica Marija Galić, prof. predstavila je rezultate anonimne ankete provedene među učenicama, usmjerene na potragu za odgovorom o ponašanju „pravih“ muškaraca. Upravo odgovori na pitanju poput: što to znači biti odgovoran muškarac; je li bolje biti muškarac ili žena, postoje li muški i ženski poslovi…potaknuli su zanimljivu raspravu među pripadnicima oba spola. I na kraju poučnog druženja djevojke su dečkima poručile: „ Ponašajte se onako kako želite da se djevojke prema vama ponašaju. Ne pravite se važni i ne glumite frajere - to djevojke odmah prokuže.“

Galerija slika

 


ŽIVA KNJIŽNICA

U prostorima Narodne čitaonice u Rijeci, u srijedu 16. studenog, u povodu Međunarodnog dana tolerancije, održano je događanje Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama. Tim povodom, učenici Doma su zajedno s odgajateljicama Rosanom Racane', prof. i Jelenom Cetinja Vukelić, mag.art., imali priliku određeno vrijeme provesti s pripadnicima manjinskih društvenih skupina te se pobliže upoznati s njihovim načinom života, problemima i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju.

Galerija slika

 


GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA

Povodom proslave 70. godišnjice Talijanske drame gledali smo Goldonijevu Gostioničarku Mirandolinu u režiji Paola Magellija. Radnja se događa u gostionici koja bi mogla biti na Balkanu, ali i bilo gdje u svijetu, pomalo dekadentno mjesto u kojem se susreću i sudaraju priče muškaraca i žena, također pomalo dekadentnih, ali sa silnom željom za životom i ljubavlju. Kavana postaje kulturni i idealni most koji povezuje Rim i Rijeku, povijest Italije i povijest Kvarnera, Koloseja i kazališta Ivana pl. Zajca u kontinuitet koji daje Talijanskoj drami priliku da već 70 godina daruje emocije svojoj publici, talijanskoj nacionalnoj zajednici Hrvatske i Slovenije, žiteljima Rijeke, Istre, Europe.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI MJESEC KNJIŽNICA

Dan hrvatskih knjižnica prvi je put obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu. Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima. Odgajateljice Rosana Racane', prof. i Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. posjetile su s učenicima prostore Gradske knjižnice Rijeka. Uz stručno vodstvo knjižničarke, upoznali su se s odjelima knjižnice i knjižnom građom, kao i mogućnostima koje ista pruža učenicima.

Galerija slika

 


ORGANIZIRALI SMO ZIMSKI TURNIR U ODBOJCI

Dana 25. studenog 2016. godine u Dvorani mladosti na Trsatu, odbojkaška ekipa učenica Doma učenika Sušak s voditeljicom Milenom Janković, prof. organizirala je regionalni turnir. Na turniru su uz domaću ekipu sudjelovale još i učenice iz 5 domova: Učenički dom Podmurvice, Učenički dom Lovran, Učenički dom Pula, Učenički dom Kvarner i Pazinski kolegij – klasična gimnazija. U dobrom raspoloženju te ugodnom i poticajnom sportskom ozračju odigrane su sve predviđene utakmice. Na kraju su podijeljena priznanja svim sudionicima i njihovim voditeljicama, a najboljima, naravno, medalje odgovarajućeg sjaja:
1. Učenički dom Pula
2. Učenički dom Kvarner
3. Pazinski kolegij – klasična gimnazija

Nakon turnira učenike - sportske prijatelje ugostili smo i u našem Domu. Hvala svima na odazivu, kulturnom ponašanju i doprinosu uspješnoj realizaciji prvog ovogodišnjeg odbojkaškog okupljanja. Veselimo se sljedećem susretu.

Galerija slika

 


OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA VUKOVARSKU TRAGEDIJU

Ravnatelj Doma Ante Papić, prof. obratio se učenicima povodom 25. obljetnice pada Vukovara. Istaknuo je važnost žrtve branitelja i stanovnika Vukovara kojom su doprinijeli opstojnost samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. O prošlosti treba reći istinu i ne smije se zaboraviti što se dogodilo, kao i da se mora učiniti sve da se tako nešto nikada više ne ponovi. Učenici su sudjelovali u uređenju panoa, slušali predavanje i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i Hrvatske.

Galerija slika

 


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ŽUPANIJA U JEDNOM DANU“

U organizaciji Foto saveza Primorsko-goranske županije učenici Doma učenika Sušak sudjelovali su pod vodstvom mentorice Jelene Cetinje Vukelić u projektu „Županija u jednom danu“. Na izložbi su fotografije koje u najljepšoj fotografskoj maniri prikazuju prizore i gorskog i primorskog dijela naše Županije. Prisustvovali smo otvorenju izložbe u ponedjeljak, 7. studenog 2016. godine u 19 sati u Galeriji Principij, proglašenju pobjednika te dodjeli nagrada i priznanja. Učenice foto sekcije Doma učenika Sušak koje su sudjelovale u projektu dobile su zahvalnice, a najuspješnija je bila učenica Klara Abramović kojoj je uručena pohvala za umjetničku vrijednost fotografije „Bakina kuća“. Izložba je otvorena do 12. studenog 2016. godine, a mogu se pogledati sve fotografije naših učenica: Erike Rački, Hane Mihelčić, Leonarde Škarić i pohvaljene Klare Abramović.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U STOLNOM TENISU

Ekipe našeg Doma sudjelovale su na regionalnom stolnoteniskom turniru učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Natjecanje je prošlo u pozitivnoj sportskoj atmosferi i druženju. Natjecalo se 7 učeničkih domova regije. Muška ekipa je zauzela 5. mjesto, a ženska ekipa u kojoj su bile Marijana Vuković i Maja Jusić 1. mjesto.

Č E S T I T A M O !

Galerija slika

 


SVEČANA DODJELA PRIZNANJA U GRADU RIJECI

U salonu Grada Rijeke održan je svečani prijem mentora i učenika koji su na državnoj razini natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2015./2016. osvojili prvo, drugo ili treće mjesto. Nagrade je uručio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.
Iz Doma učenika Sušak nagrađene su učenica Una Rastović i mentorica Jelena Cetinja Vukelić, mag.art za osvojeno 3. mjesto u kategoriji skulpture na 41. državnoj Domijadi u Rovinju.

Galerija slika

 


SUDJELOVALI SMO NA ŽUPANIJSKOM STRUČNOM VIJEĆU

U Učeničkom domu Podmurvice u Rijeci održano je Županijsko stručno vijeće za odgajatelje i stručne suradnike. Odgajateljice našeg doma Marija Galić i Jelena Cetinja Vukelić održale su kreativno-edukativnu radionicu „Poruka u boci“. Prof. Galić održala je prvi dio radionice s naglaskom na uočavanje razlike između aktivnog i pasivnog dobra, potičući sudionike na ljubav i praštanje, dok je prof. Cetinja Vukelić održala drugi dio radionice. Zadatak sudionika bio je redizajn boce tehnikom marmoriranja. Dekorativna boca je zamišljena kao poklon za osobu do koje im je stalo, a žele s istom poboljšati odnos. Osjećaje su izrazili putem ispisane poruke. Sudionici radionice bili su aktivni i zainteresirani za rad. Atmosfera radionice bila je vrlo pozitivna i ugodna, baš onakva kakvu svaki nastavnik priželjkuje ulaskom u razred ili odgojnu skupinu.

Galerija slika

 


PREZENTACIJA „KLUBA 25“

Pod okriljem Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, Odsjeka darivatelja krvi i Odjela rada s mladima, pokrenuta je inicijativa osnivanja „Kluba 25“ u Rijeci 2007. godine. Ideja o osnivanju takvog kluba začeta je još 1989. godine u afričkoj državi Zimbabwe. „Klub 25“ okuplja mlade, srednjoškolce i studente od 18 do 25 godina starosti, s ciljem poticanja i promicanja socijalno – društvene odgovornosti, te zdravog načina života putem darivanja krvi. U „Klubu 25“ Rijeka članovi nastoje imati barem dva darivanja krvi godišnje, iako u njegovom radu sudjeluju i oni koji ne mogu darivati krv iz zdravstvenih razloga ali svojom motivacijom, željom, nadom i ambicioznošću uvelike pridonose radu Kluba na svim njegovim područjima djelovanja.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN NOGOMETNI TURNIR

U četvrtak 20. listopada održan je prijateljski MALONOGOMETNI TURNIR U Bakru. Sudjelovale su tri ekipe: Učenički dom Tomislav Hero u Bakru, Učenički dom Lovran i Dom učenika Sušak. Igralo se po principu svaki sa svakim. Učenici našeg Doma su pobijedili u oba susreta (Sušak : Bakar 5 – 1, Sušak : Lovran 2 – 0). Za naš Dom, pod vodstvom profesora Ivana Vitasa, igrali su: Ivan Babić, Goran Kundija, Vice Babić, Tomislav Budiselić, Martin Špelić, Kristijan Gavrić, Nikola Trbović, Matija Latinović, Karlo Žagar i Luka Gabriel Rošić Naši učenici su pokazali svoje vještine na terenu i na tribinama.
ČESTITKE DEČKIMA!

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN JABUKA

Postoje dokazi da su ljudi jeli jabuke još prije 6500 godina prije nove ere. Poznati grčki mit kaže da je grčka boginja svađe Eris bacila jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa: Heru, Afroditu i Atenu, a na jabuci je pisalo „za najljepšu“. Božice se međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za sud pitale trojanskog princa Parisa. Afrodita je potajno Parisu obećala najljepšu ženu na svijetu Helenu ako za uzvrat nju proglasi najljepšom božicom Olimpa. Paris je pristao, proglasio Afroditu najljepšom, dobio Helenu te je tako izbio Trojanski rat. Potaknuti pričom iz grčke mitologije, organizirali smo radionicu „Jabuke sveznalice“. Svaka jabuka sadržavala je poruku, odnosno zanimljivost iz biljnog i životinjskog svijeta, sporta, povijesti i znanosti. U vedroj atmosferi učenici su konzumirali jednu od najzdravijih voćki, čitali zanimljive poruke i tako obilježili Svjetski dan jabuke.

Galerija slika

 


PREZENTACIJA KRAV MAGA CENTRA RIJEKA

U prostoru Doma učenika Sušak, a u dogovoru sa sportskim klubom „Krav Maga centar Rijeka“, organizirali smo sportsku prezentaciju:
1. Krav Mage – vještine koju su razvile izraelska vojska i policija u kojoj se uči obrana od raznih napada,
2. Brazilske jiu jitsu – borilačke vještine koja se razvila iz juda i
3. MMA /mixed martial arts/ - kontaktnog sporta koji kombinira tehnike iz više borilačkih sportova.
Prezentaciju je vodilo pet trenera među kojima je bivši učenik Doma Dino Janeš, nositelj ljubičastog pojasa, koji je ove godine nastupio na Europskom natjecanju u Portugalu.

Galerija slika

 


DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u odgojnim i obrazovnim ustanovama. Svake godine nastojimo obilježiti manifestaciju na drugačiji način: postavljali smo izložbe žitarica, sjemena i starih alata koji su se koristili u pripremi kruha, upoznavali učenike s običajima pojedinih krajeva i receptima, pekli smo zdrave kolače. Ove godine smo učili kako se rade razne vrste kruha – s bučinim uljem i sjemenkama, kruh s kikirikijem, kruh s krumpirom i perece. Radili smo i kiflice sa sirom i sezamom. Svi su uživali kušajući na kraju plodove svoga rada.

Galerija slika

 


OSNIVANJE VOLONTERSKOG KLUBA

Voditeljice volonterskih aktivnosti, Marija Galić, prof. i Jelena Cetinja Vukelić, mag.art osnovale su Klub volontera „Veliko srce“ u Domu učenika Sušak. Sastanku je prisustvovalo 20 članova. Aktivnosti kluba usmjerene su na rad izvan i unutar Doma. Odgajateljice su izrazile veliko zadovoljstvo brojem uključenih učenika koji će na human i plemenit način provoditi svoje slobodno vrijeme.

Galerija slika

 


POSJET DJEČJEM DOMU

Učenici našeg Doma već tradicionalno posjećuju Dječji dom „Ivana Brlić Mažuranić“. I ovom prilikom rado su se odazvali druženju s razigranim mališanima. Uz igru i zabavu, vrijeme je brzo prošlo, a učenici su zadovoljni i ispunjenog srca obećali da će ubrzo opet posjetiti štićenike Doma.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI – DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naši punoljetni učenici već godinama odlaze u pratnji profesorice Marije Galić u Zavod za transfuziologiju dobrovoljno darovati krv. Ovom prilikom su bili: Marijana Vuković, Nikola Trbović, Martin Špelić, Goran Kundija i Luka Leon Škapul. Pohvaljujemo plemenitost navedenih i zahvaljujemo u ime svih onih kojima to život znači.

Galerija slika

 


ORGANIZIRALI SMO SPORTSKI TJEDAN

U posljednjih desetak godina, promicanje fizičke aktivnosti i zdravlja, postao je jedan od glavnih trendova politike Europske unije u okviru obrazovanja. Europski školski sportski dan je paneuropska inicijativa čiji je glavni cilj promocija tjelesne aktivnosti i zdravlja. Ove godine se u ovu hvalevrijednu organizaciju uključilo 15 europskih zemalja, a među njima i Hrvatska. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a koordinator Kineziološki fakulet Sveučilišta u Splitu. Tijekom mjeseca rujna organizirali smo više sportskih aktivnosti: izlet u Park šumu Golubinjak, šetnju gradom, domske turnire u odbojci, stolnom tenisu i šahu. U sve ove aktivnosti bilo je uključeno 82% učenika. Natjecali smo se, družili, zabavljali... i sve to želimo što češće raditi.

Galerija slika

 


DRUŽENJE STOLNOTENISAČA

Na poziv voditeljice stolnoteniske sekcije Elizabete Galić-Papić, mag.psych., odazvali su se bivši aktivni stolnotenisači Doma: Vedran Sokolić, Filip Ružić, Duško Marijan Morić i Stipe Nekić. Pozivu se odazvao i bivši iznimno uspješni dugogodišnji voditelj iste aktivnosti Miroslav Smiljan, dipl.soc.ped., koji je u zasluženoj mirovini. Prisjetili smo se uspjeha na regionalnim i državnim Domijadama te odigrali prijateljske mečeve. Susret je završio s obećanjem skorog ponovnog okupljanja u još većem broju.

Galerija slika

 


UPOZNAVANJE GRADA U KOJEM SE ŠKOLUJEM

Učenici prvih razreda uputili su se u šetnju sa svojim odgajateljicama kako bi upoznali znamenitosti Rijeke. Šetnjom od Sušaka do centra grada imali su priliku upoznati brojne kulturne, obrazovne, zdravstvene i društvene sadržaje našeg grada. Neizostavni dio bila su svakako Stara vrata - najstariji arhitekturni spomenik u Rijeci i Gradski toranj - jedan od simbola grada Rijeke. Posjetili su galeriju Principij i pogledali izložbu nagrađenih fotografija Hrvatske zajednice županija „Volim svoju županiju“. Učenici su imali priliku putem fotografija upoznati prirodne ljepote naše zemlje. Uputili su se do Molo Longa, omiljene riječke šetnice, upoznali put od doma do liječnika i upoznali još mnogo znamenitosti našeg grada. Koliko su uživali može se djelomično osjetiti putem fotografija u fotogaleriji.

Galerija slika

 


„LIJEPA KAO I UVIJEK“

U Domu je održana radionica „lijepa kao i uvijek“ s posebnim akcentom na frizure. Pleli smo raznovrsne pletenice i pokazali kako se može izgledati vrlo otmjeno na jednostavan način. Poučavali smo jedni druge i isprobavali gornje i donje pletenice, pletenje u slap, „riblje kosti“... Učenice su se s veseljem uključile u radionicu što smo zabilježili i našim fotoaparatom.

Galerija slika

 


MAJSTOR I MARGARITA

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajca i Primorsko-goranska županija nastavili su i ove godine s projektom „(Za)voli kazalište“. Srednjoškolcima je ponuđena predstava „Majstor i Margarita“ redateljice Selme Spahić, a prema istoimenom romanu Mihaila Bulgakova. Redateljica je istakla da joj je bilo važno prikazati ljude iz manjih zajednica koji se usuđuju postaviti pitanja, izgovoriti ono što svi misle, a nitko se ne usudi reći. Desetak učenika Doma sa zanimanjem je pogledalo predstavu i istaklo njezinu aktualnost i višeslojnost te o istoj prodiskutiralo nakon predstave.

Galerija slika

 


MATEO NAČINOVIĆ – DOBITNIK NAGRADE DRAŽEN PETROVIĆ

Učenik našeg Doma Mateo Načinović, član Hrvatske juniorske boćarske reprezentacije, igrač riječkog Vargona, zajedno s Ivanom Čorićem dobitnik je nagrade „Dražen Petrović" za najuspješniji sportski par. Nagrada nazvana po košarkaškoj legendi, dobivena je za osvojeno 3. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Casablanci u rujnu 2015. godine, a dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate.

Č E S T I T A M O!


 


IZLET U PARK ŠUMU GOLUBINJAK

Radi što bolje adaptacije i socijalizacije novih učenika na domski život organizirali smo cjelodnevni izlet u Golubinjak. Na izletu je bilo 62 učenika u pratnji odgajatelja, ravnatelja i stručne suradnice. Putovali smo vlakom, što je za mnoge naše učenike bio izniman doživljaj, boravili u Park šumi Golubinjak te kroz šetnju jednom od živopisnih staza, uz ugodno i poučno stručno vođenje doživjeli čaroliju goranskog kraja. Vidjeli smo najviše stablo u Gorskom kotaru – Kraljicu šume staru 230 godina, Golubinju i Ledenu špilju te prošli kroz Paklena vrata i vidjeli Anđeoski prolaz. Igrali smo odbojku, nogomet, tenis, boćali smo i ogledali se u zabavnim igrama. Proveli smo dan za koji smo se svi složili da je to jedan od onih dana, kojih ćemo se s veseljem uvijek prisjećati.

Galerija slika

 


ODRŽALI SMO RODITELJSKI SASTANAK NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

U nedjelju, 4. rujna 2016. godine započeli smo školsku godinu prijemom novih učenika i njihovih roditelja. Ravnatelj Doma Ante Papića, prof. pozdravio je prisutne, zaželio im srdačnu dobrodošlicu u našem Domu te predstavio odgojno-obrazovno osoblje i zdravstvenu djelatnicu. Prisutnima se, također, obratio i domski liječnik dr.Nikolić predstavljajući model cjelovite zdravstvene skrbi. Odgajatelji su održali zasebne sastanke s novim učenicima i njihovim roditeljima podrobno ih upućujući u sve relevantne pojedinosti domskog života.

Galerija slika

 


ODRŽANA LJETNA ŠKOLA U DUBROVNIKU

Odgajatelji, stručna suradnica i zdravstvena voditeljica sudjelovali su na Ljetnoj školi za odgajatelje, ravnatelje, stručne suradnike i zdravstvene voditelje učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 29. do 31. kolovoza 2016. godine u Dubrovniku. Tema skupa bila je „Razvijanje ključnih kompetencija – temeljni koncept cjeloživotnog obrazovanja“. Ljetnu školu otvorila je ravnateljicaAgencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković_Pečenković, prof. koja je naglasila da se od pojedinca, u današnjem vremenu, očekuju razvijene brojne vještine. Mr.sc. Majda Fajdetić i viša savjetnica Miljenka Galić, dipl.ped., uputile su sudionike svojim predavanjima u „Jedinstveni europski model temeljnih kompetencija“ i „Profesionalna znanja i radne kompetencije“, važne za život i uspješno sudjelovanje u društvu. Stručna suradnica Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. i odgajatelj Ivan Vitas, mag.phil.et hist. održali su radionicu „Poticanje razvoja emocionalne inteligencije kao bitne kompetencije cjeloživotnog učenja“. Odgajateljice Marija Galić, prof. i Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. održale su radionicu „Poruka u boci“.

Galerija slika

 


DOLAZAK U DOM!

Dragi učenici, Dom se za otvara 04.09.2016. godine u 14.00 sati, a sastanak za nove učenike i njihove roditelje održat će se u 17 sati. Veselimo se Vašem dolasku!


 


NOVI RAVNATELJ

Dosadašnji ravnatelj Ilija Trkulja, prof. otišao je u zasluženu mirovinu 31. kolovoza 2016 godine. Novi ravnatelj Doma Učenika Sušak je Ante Papić, prof.


 


REZULTATI UPISA U DOM UČENIKA SUŠAK ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017.

Upis u školsku godinu 2016./2017. u ljetnom upisnom roku je završen. Primljen je 31 učenik, od toga 14 učenica i 17 učenika.


 


IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA

Povodom Večeri pohvala i nagrada postavljena je likovne izložbe u Domu učenika Sušak. Likovni radovi su nastali tijekom školske godine 2015./2016 pod mentorstvom Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. Izloženi su radovi učenika likovne sekcije koji su osvojili nagrade tijekom školske godine - Une Rastović, Željka Maravića i Marija Puškarića. Osim izložaka najuspješnijih učenika, postavljeni su i radovi drugih učenika - Roberta Miška Bekija, Sare Jovanović, Maje Ivković, Hane Mihelčić, Nedjeljka Petrovića, Nikole Trbovića, Glorije Graovac, Klare Abramović, Emili Kočevar i drugih. Izložba će biti otvorena do rujna 2016. godine.

Galerija slika

 


MEĐUNARODNA IZLOŽBA

Rad učenika likovne sekcije Doma učenika Sušak, Maria Puškarića dobio je međunarodnu pohvalu (honourable mention) na 44. međunarodnoj dječjoj izložbi likovne umjetnosti Lidice 2016. u Republici Češkoj. Na likovni natječaj prijavilo se preko 10000 djece iz različitih zemalja. Motiv slike je portret Jana Amosa Comenskog (1592. - 1670.) istaknutog češkog pedagoga, znanstvenika, nastavnika i pisca. Tehnika rada je ulje na platnu. Mentorica je voditeljica likovne sekcije Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. Likovni rad Maria Puškarića izložen je na navedenoj izložbi u Republici Češkoj, a fotografija rada na likovnoj izložbi Doma učenika Sušak.

Galerija slika

 


SENZUALNI OBLICI STAKLA

Učenici Doma učenika Sušak posjetili su izložbu voditeljice likovne sekcije Jelene Cetinje Vukelić pod nazivom Senzualni oblici stakla u galeriji Juraj Kolović. Sudjelovali su na predavanju o tehnici izrade i oblikovanju stakla te radionici.

Galerija slika

 


UREĐENJE VRTA

Učenici i zaposlenici Doma su tijekom cijele godine uređivali vrt i okoliš. Uredili su i vanjski prostor za druženje učenika – sjenicu. U srijedu, 8.lipnja 2016. godine, na Večeri pohvala i nagrada, družili smo se uz poseban ugođaj baklji, cvijeća i raznih slastica.

Galerija slika

 


DANI REKREACIJE I ZDRAVLJA

Povodom Dana rekreacije i zdravlja održan je niz aktivnosti za učenike Doma u okviru programa čuvanja i unapređivanja zdravlja. Cilj je bio potaknuti učenike na očuvanje okoliša, unosa zdravijih namirnica u organizam te poticanje na svakodnevnu rekreaciju. Učenici su očistili okoliš oko Doma i objekata koji nas okružuju. Na radionici su radili napitke od različitih vrsta voća i povrća u kombinaciji s medom, cimetom, đumbirom i lanom. Slijedila je rekreacijska šetnja s odgajateljicom Jelenom Cetinja Vukelić na Pećine gdje su imali priliku, osim različitih biljnih vrsta i bogatih vrtova, uživati u mirisu soli i mora te u pogledu na predivne vile koje su početkom 20. stoljeća projektirali istaknuti arhitekti poput Davida Bunette.

Galerija slika

 


POHVALE I NAGRADE NAJBOLJIM UČENICIMA

U srijedu, 8. lipnja 2016. godine tradicionalno je organizirana Večer pohvala i nagrada najboljim učenicima. Školski uspjeh, primjerno vladanje, zalaganje u sportskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima te uspjeh na domskim natjecanjima su kriteriji po kojima se vrednovao trud učenika tijekom cijele školske godine. Nagradu je primilo 11 učenika: Hana Mihelčić, Marijana Vuković, Nikola Trbović, Sara Šimić, Iva Jovanović, Nikolina Musulin, Jure Černeha, Edi Kačarik, Karlo Milohnić, Mario Puškarić i Ijan Prelac. Nagrađene su aktivnosti slobodnog vremena učenika: ekipa streljaštva, likovna sekcija, ekipa Crvenog križa, kao i najurednije sobe učenika. Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobilo je 15 učenika: Glorija Graovac, Nikolina Kruljac, Sara Šulina, Karen Pamić, Maja Ivković, Maja Jusić, Lucija Begić, Katarina Miler, Ivan Sindičić, Rok Božić, Željko Maravić, Robert Miško Beki, Luka Leon Škapul, Kristijan Gavrić i Tibor Veselin. Pohvaljene su aktivnosti slobodnog vremena učenika: ekipa košarke i stolnog tenisa. Pohvalu odgajatelja dobilo je 13 učenika: Klara Abramović, Sara Jovanović, Milena Kosanović, Erin Špada, Rebeka Rožman, Iris Fabijančić, Matej Orešković, Karlo Šverko, Anamarija Zurak, Laura Fontana, Marta Budiselić, Rafaela Radoš i Erika Rački. Ukupno je nagrađeno i pohvaljeno 39 učenika.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Svjetska zdravstvena organizacija 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja. Na taj se dan potiču preventivne aktivnosti koje ukazuju na veliki javno-zdravstveni problem pušenja. Studentice pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci Elena Cvitković, Lucija Habulin, Manuela Košeto i Viktorija Tadić održale su radionicu u našem Domu, a cilj joj je bio potaknuti učenike na razmišljanje o utjecajima pušenja na njihov život i život okoline. Učenicima su pojasnile negativne karakteristike i štetnost pušenja, važnost odabira društveno prihvatljivih ponašanja kao i kvalitetnije iskorištavanje slobodnog vremena i prednosti nepušenja.

Galerija slika

 


SUDJELOVALI SMO U PROJEKTU „KAMO DALJE?“

Upravni odjel za odgoj i obrazovanje u suradnji s Kabinetom Župana - Službom za odnose s javnošću i protokol, organizirao je predstavljanje srednjih škola i učeničkih domova pod nazivom„Kamo dalje?“. Svrha je manifestacije da srednje škole i učenički domovi svoje programe prezentiraju učenicima osmih razreda osnovnih škola i zainteresiranim građanima. Štandove 27 srednjih škola i 4 učenička doma s područja Primorsko-goranske županije obišli su župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Ovo je prvi put da se srednje škole i učenički domovi prezentiraju na centralnom šetalištu jednog grada, a roditeljima i djeci vrlo je korisno na jednom mjestu vidjeti svu ponudu programa.

Galerija slika

 


RADIONICA „AKTIVNOG SLUŠANJA“

U Domu učenika Sušak kontinuirano se radi na razvijanju vještina uspješnog komuniciranja. Već niz godina imamo uspješnu suradnju s Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci na način da studenti dolaze u stručne posjete, provode istraživanja, projekte i održavaju radionice. Studentice treće godine studija pedagogije Ilaria Poleis i Marija Patricija Grčić su u okviru kolegija Domska pedagogija održale radionicu „Aktivnog slušanja“. Cilj radionice bio je osvijestiti važnost aktivnog slušanja u svakodnevnoj interakciji učenika s drugim osobama.

Galerija slika

 


MATURANT GENERACIJE 2012. – 2016. GODINE

Odličnim školskim uspjehom, izuzetnim vladanjem i uspješnim sudjelovanjem u izbornim aktivnostima – stolnom tenisu i likovnoj sekciji istaknuo se učenik Nedjeljko Petrović koji je proglašen maturantom generacije 2012. – 2016. godine. Maturant je dobio čast da sam postavi svoju zvijezdu na zid čime je dobio svoje mjesto među ostalim zvijezdama Doma.

Galerija slika

 


OPROŠTAJNA VEČER S MATURANTIMA

Uz prigodan program i svečanu večeru oprostili smo se od naših maturantica i maturanata. Večer maturanata su uveličali svojom nazočnošću razrednici i profesori učenika. Ravnatelj Ilija Trkulja, prof. i odgajatelji obratili su se maturantima i uručili im prigodne poklone, slatke bukete i pohvale. Maturanti koji su se svojim ponašanjem, zalaganjem i školskim uspjehom istakli više nego ostali su pohvaljeni i nagrađeni. Pohvalu odgajatelja dobili su: Ena Paparić, Ema, Ozimec, Klara Tomažin i Melany Poljski. Nagrađeni su: Patrik Pokorni, Rebeka Čop, Una Rastović i Nedjeljko Petrović. Maturantom generacije 2012. – 2016. proglašen je Nedjeljko Petrović. Maturantica Melany Poljski je u ime maturanata zahvalila ravnatelju, odgajateljima i svim zaposlenicima Doma na uloženom trudu i radu tijekom godina njihovog školovanja.

Galerija slika

 


SKULPTURA TREĆA NA DRŽAVNOJ DOMIJADI

Državno natjecanje učeničkih domova Republike Hrvatske – Domijada održana je u Rovinju od 6. do 8.svibnja 2016. g. u organizaciji učeničkih domova Regije istočna Hrvatska. Osvojivši 1. mjesto na 41. regionalnoj Domijadi u Karlovcu, Dom učenika Sušak izborio se za daljnje natjecanje u kategoriji skulptura. Učenički rad „Visina“ autorice Une Rastović pod mentorstvom Jelene Cetinje Vukelić. mag.art osvojio je 3. mjesto stručnog žirija .

Galerija slika

 


POSJETA DOMU ZA DJECU

Povodom petnaeste obljetnice suradnje Doma učenika Sušak i Doma za djecu „Ivana Brlić-Mažuranić“ organizirana je posjeta na inicijativu više medicinske sestre Danke Kovačević i odgajateljica Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. i Rosane Racane', prof. Učenici Doma učenika Sušak su pod mentorstvom voditeljice likovne sekcije i humanitarnih aktivnosti Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. ručno izradili didaktičke igračke koje su poklonili Domu za djecu. Učenici su, kao i svih ovih godina, pokazali veliki interes za ovakav posjet.

Galerija slika

 


LOV NA BLAGO

Zagonetke u rimi, poruka na bočici vode, zadatak na drvu trešnje u vrtu, osmosmjerka, traženje balona u sjenici, pretraživanje knjižnice, gusarska karta i slično trebalo je pronaći i riješiti na putu do blaga. Tri ekipe učenika Gusari, Ribari i Cimerke pokušavali su sve postavljene zadatke riješiti što brže i točnije što je u konačnici uspjelo Ribarima – Ivi Jovanović, Maji Ivković i Ivi Salopek.

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI ŠAHOVSKI SUSRET

Dana 27. travnja 2016. godine održan je prijateljski sportski susret u šahu između Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić i Doma učenika Sušak. Ravnateljica mr.sc.s.Anita Anđa Crnković je pozdravila učenike i profesore Ivana Vitasa i Rosanu Racane' i provela ih domom. Nakon toga su se učenici šahovski ogledali, družili u ugodnoj atmosferi i dogovorili daljnja prijateljska nadmetanja. U šahovskom timu Doma su bili: Matej Orešković, Edi Kačarik, Blaž Kružić, Rebeka Čop i Ema Ozimec.

Galerija slika

 


STOMATOLOŠKA RADIONICA

Dr.Tatjana Jović iz Poliklinike Rident održala je u Domu radionicu „Pravilna njega usne šupljine“. Stomatologinja je učenicima dala upute o oralnoj i interdentalnoj higijeni - uporabi zubnog konca, važnosti četkanja zuba i redovitih odlazaka na kontrole. Prof. Rosana Racane', koja je organizirala ovu radionicu, na ovaj je način s učenicima obilježila Svjetski dan zdravlja.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN KVIZ ZNANJA

Kako se na zabavan način pripremati za državnu maturu pokazali su Ivan Vitas, mag.phil.et hist. i Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. Pripremili su kviz u kojem su bila pitanja iz književnosti, gramatike, povijesti, zemljopisa i kulture. Učenici su bili vrlo aktivni, pokazali natjecateljski duh i na kraju iskazali interes da organiziramo slična natjecanja. Najuspješniji su bili: Filip Begić, Tomislav Budiselić, Marta Budiselić, Tibor Veselin, Nikola Neševski, Kristijan Gavrić i Goran Kundija.

Galerija slika

 


ORGANIZIRANA POSJETA STUDIO ARSU

Učenici Doma posjetili su arhitektonsko-građevinsku firmu „Studio Ars“ u Matuljima u pratnji Elizabete Galić-Papić, mag.psych. Upoznati su s radom ustanove i najnovijim softverima Autodesk Revit i Autodesk Infraworks. Razgovarali su s inženjerima o mogućnostima učenja rada s takvim programima i obavljanju ljetne prakse.

Galerija slika

 


MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Ekipa našeg Doma bila je 1. na gradskom natjecanju čime je stekla pravo daljnjeg natjecanja na međužupanijskoj razini koje je održano dana 16. travnja 2016. godine u Otočcu. Natjecanje je organizirano u teoretskom i praktičnom dijelu: poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći. Učenica Sara Šimić bila je voditeljica natjecateljske ekipe koja je osvojila 5. mjesto, a u ekipi su bili: Nikola Neševski, Kristijan Gavrić, Andro Jančić i Robert Miško Beki, pod vodstvom prof. Marije Galić.

Galerija slika

 


SUDJELOVALI SMO NA 41. REGIONALNOJ DOMIJADI

U petak, 15. travnja, održan je sportski dio, a u subotu, 16. travnja, kulturni dio 41. regionalne Domijade Zapadne Hrvatske u Karlovcu. Sudjelovali su učenici iz 14 učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Naši učenici sportaši sudjelovali su u streljaštvu, košarci, stolnom tenisu i šahu. Najuspješniji su bili: 1. mjesto: ženska ekipa streljaštva (Patricia Butina, Nikolina Kruljac i Nikolina Musulin) 2. mjesto: muška ekipa streljaštva (Klaudio Popov, Matija Latinović i Ivan Sindičić), ženska ekipa stolnog tenisa (Maja Jusić i Marijana Vuković) i pojedinačno strelkinja Patricia Butina 3. mjesto: ekipa košarke (Branimir Grgurić, Tomislav Budiselić, Kristijan Gavrić, Stefan Jakac, Karlo Milohnić i Goran Kundija) i pojedinačno strelkinja Nikolina Kruljac U kulturnom dijelu Domijade sudjelovali smo s recitacijom, glazbenim i scenskim izrazom. U području likovne umjetnosti sudjelovali smo u kategorijama: slikarstvo, crtež, skulptura i fotografija, a u području primjenjene umjetnosti: rukotvorine i video zapis. Postigli smo sljedeće rezultate: 1. mjesto: skulptura Une Rastović „Visina“ 2. mjesto: fotografija Željka Maravića „4 godišnja doba“ i video zapis Luke Leona Škapula „BMX“. Skulptura učenice Une Rastović je osvojenim 1. mjestom stekla pravo sudjelovanja na državnoj Domijadi koja će se održati od 6. do 8. svibnja 2016. godine u Rovinju.

Galerija slika

 


STUDENTI FILOZOFSKOG FAKULTETA POSJETILI DOM

Studenti III. godine pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci, uz vodstvo profesorice Anite Zovko, posjetili su Dom učenika Sušak. Obilazak domskog prostora te razgovor s djelatnicima i učenicima Doma, studentima su približili odgojno-obrazovni rad u učeničkim domovima.

Galerija slika

 


OPASNOSTI INTERNETA

Uz brojne dobre i korisne strane, internet nosi i moguće opasnosti. Jedna od opasnosti je i upoznavanje prijatelja preko facebooka. Istraživanje koje su proveli Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabri telefon pokazalo je da je čak 41 posto anketiranih na internetu bilo izloženo pitanjima i ponudama intimnog i seksualnog karaktera, a njih 39 posto dobilo je poziv na susret ili seks. U istoj je anketi, ispitujući rizična ponašanja djece, utvrđeno kako je na sastanak upoznavanja s on-line prijateljem, kojeg do tada nisu poznavali, uživo otišlo čak 290 anketiranih. U 14 posto slučajeva pratili su ih roditelji, 49 posto djece išlo je s prijateljima, a čak 37 posto njih je na sastanak otišlo samo. Slijedom navedenog, u Domu je organizirana radionica na kojoj je prikazan edukativan film o opasnostima nalaženja s nepoznatim osobama. Učenici su vrlo zainteresirano gledali film i komentirali ponašanja mladih na filmu kao i svojih vršnjaka.

Galerija slika

 


HUMANITARNA RADIONICA

Zaposlenici Doma prisustvovali su humanitarnoj radionici na kojoj su izrađivali kreativne uratke za donaciju Hospiciju „Marije Krucifikse Kozulić“ i Domu za djecu „Ivana Brlić Mažuranić“. Izrađivali su slike od kamenčića „Pebble art“, lutke od tkanina i bojali okvire za slike.

Galerija slika

 


USKRŠNJA RADIONICA

Pisanice su dobile novo ruho na Uskršnjoj radionici u Domu učenika Sušak. Tehnikom marmoriranja oslikali smo im „haljinice“ i pripremili ih za Uskršnji bal. Razigrani proljetni buketi pisanica unijeli su radost i veselje u prostorije našeg Doma.

Galerija slika

 


1. MJESTO NA NATJECANJU MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke organiziralo 40. gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Naši su učenici ovom prigodom pokazali odlično znanje na teoretskim i praktičnim razinama – poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći. Učenica Sara Šimić bila je voditeljica natjecateljske ekipe koju su činili Nikola Neševski, Kristijan Gavrić, Andro Jančić i Robert Miško Beki, pod vodstvom naše prof. Marije Galić.

Galerija slika

 


ODRŽANA „ZIMSKA ŠKOLA“ U ZADRU

Ravnatelj i odgajatelji sudjelovali su na Zimskoj školi za odgajatelje, ravnatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 9. do 11. ožujka 2016. godine u Zadru. Tema skupa bila je „Kultura i etičnost u učeničkom domu“. Odgajatelj Ivan Vitas, mag.phil.et hist. održao je radionicu „Etika, moralni razvoj i pripovijedanje“. Istovremeno je održana i sjednica Skupštine Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske kojoj je nazočio ravnatelj Doma Ilija Trkulja, prof.

Galerija slika

 


RADIONICA „NJEGA LICA U ADOLESCENTNOJ DOBI“

Profesorica Rosana Racane' organizirala je radionicu koju je vodila diplomirana kozmetičarka Žaklin Mamilović iz Kozmetičkog salona „Studio 58“. Na radionici je bilo riječi o njezi lica u adolescentnoj dobi, tipovima kože i pravilnoj uporabi kozmetičkih preparata. Učenici su se aktivno uključili u radionicu. Postavljali su brojna pitanja na koja su dobili konkretne i korisne odgovore. Iskazali su zadovoljstvo održanom radionicom.

Galerija slika

 


ODRŽANI PROLJETNI SPORTSKI TURNIRI

Sportske ekipe našeg Doma – odbojkaška, stolnoteniska, košarkaška, šahovska i ekipa streljaštva sudjelovale su u Proljetnim sportskim turnirima učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Svi naši sportaši su se maksimalno zalagali, a najuspješniji su bili strijelci, košarkaši i stolnotenisačice koji su osvojili 3. mjesto. U ekipi streljaštva bili su: Klaudio Popov, Matija Latinović i Ivan Sindičić. U pojedinačnoj konkurenciji streljaštva Nikolina Kruljac proglašena je najboljom strijelkinjom turnira, a Patricia Butina drugom najboljom strijelkinjom. Košarkaši su nastupili u sljedećem sastavu: Branimir Grgurić, Tomislav Budiselić, Filip Begić, Rok Božić, Kristijan Gavrić i Stefan Jakac. U ženskoj stolnoteniskoj ekipi Doma bile su Maja Jusić i Marijana Vuković. Učenici su se družili, razmjenjivali sportska iskustva i zadovoljni se vratili u Dom.

Galerija slika

 


INTERVJUI O ZVONČARSKOJ TRADICIJI

Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre u Pazinu dr.sc.Lidija Nikočević predstavila nam je svoj tridesetogodišnji rad temeljen na proučavanju zvončara i njihove tradicije. Objasnila nam je značenje običaja, transformacije, razlike između pojedinih zvončarskih grupa, interakciju zvončara s drugima, simboličke granice. Predstavila nam je svoju knjigu „Zvončari i njihovi odjeci“ za koju je nagrađena godišnjom nagradom »Milovan Gavazzi« za iznimna ostvarenja u etnološkoj i kulturno antropološkoj struci u 2014. godini. Predsjednik Halubajskih zvončara Dalibor Marčelja posjetio je naš dom te nam je uz mnoštvo zanimljivih priča o nastajanju, očuvanju tradicije, pohodima, suradnji s lokalnom zajednicom, planovima za budućnost prikazao djelovanje Halubajskih zvončara. Poklonio nam je monumentalnu, bogatu i opsežnu knjigu „Fotomonografiju zvončara - pisani spomenik halubajskog kraja i užanci“.

Galerija slika

 


GROBNIČKI DONDOLAŠI POSJETILI DOM

Nadaleko poznati Grobnički dondolaši nekada davno imali su ključnu ulogu u preživljavanju i zaštiti sela od barbara i divljih životinja. Danas su dio folklora. Jedan segment folklora prikazali su nam prilikom posjete našem domu. Kroz različite generacije predstavili su našim učenicima svoju nošnju, opremu i način kretanja. Pokazali su svoju koreografiju, ispričali zanimljive priče i legende te bučnom zvonjavom otjerali zimu i nagovijestili dolazak proljeća.

Galerija slika

 


ODRŽANA 13. LI-RA SUŠAK

U četvrtak, 18. veljače 2015. godine održana je već tradicionalna likovna manifestacija našeg Doma LI-RA-SUŠAK. Organizirane su tri radionice: slike od kamenčića - Pebble art, didaktičke igračke „Veliko srce“ i oslikavanje platnenih vrećica. Radionice su bile humanitarnog karaktera u korist Hospicija Marije Krucifikse Kozulić i Udruge 21. Voditelji radionica bili su: Elizabeta Galić-Papić, mag.psych., Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. i Milena Janković, prof. iz Doma učenika Sušak, Marijana Kasunić, mag.prim. obrazovanja iz Osnovne škole „Centar“ te voditeljica Udruge 21. Ove godine okupljen je rekordan broj sudionika – učenici i profesori iz osam učeničkih domova regije te Udruga 21 (Udruga za osobe sa sindromom Down). Tijekom popodneva sudionici su se kreativno izražavali, družili i razmjenjivali iskustva. LI-RA SUŠAK organizirala je, trinaestu godinu za redom, Elizabeta Galić-Papić, mag.psych.

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI STOLNOTENISKI SUSRET

Dana 16. veljače 2016. godine održan je prijateljski sportski susret u stolnom tenisu između Učeničkog doma Podmurvice i Doma učenika Sušak. Učenici su odigrali trinaest pojedinačnih susreta i jedne parove. Pobijedili su učenici našeg Doma rezultatom 9:5. Sportski smo se ogledali, družili i dogovorili daljnja prijateljska nadmetanja.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U TRIBINI „TKO NE DJELUJE, SUDJELUJE!“

Učenici našeg Doma sudjelovali su u tribini u organizaciji Učeničkog doma Podmurvice, kojoj je cilj bio podizanje svijesti o važnosti prevencije vršnjačkog nasilja i poticanje na kritičko promišljanje i aktivno sudjelovanje u rješavanju navedenog problema. Sudjelovali su i predstavnici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ureda pravobraniteljice za djecu, Dječjeg doma "Tić" te psihologinja Osnovne škole „Podmurvice“.

Galerija slika

 


PREDSTAVA „EVOLUCIJA PLESA“

U projektu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca kojim se educira i odgaja buduća kazališna publika, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije sudjelovali su naši učenici. U pratnji odgajateljice Rosane Racane', prof. gledali su edukativnu plesno-baletnu predstavu „Evolucija plesa“ u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Na interaktivan način prikazana je sažeta povijest plesa zapadnih civilizacija.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U MANIFESTACIJI „RIJEKA PSIHOLOGIJE“

Rijeka psihologije provodi se u okviru Tjedna psihologije koji se obilježava na državnoj razini s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Cilj projekta je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, promocija, debata, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području Rijeke. Manifestacija je imala i humanitarni karakter – sudionici su prodajom promotivnih materijala prikupljali novac za nabavu specijalizirane opreme za Centar za odgoj i obrazovanje. Psiholozi Elizabeta Galić-Papić i Ante Papić sudjelovali su u navedenoj manifestaciji. Održali su dvije radionice u Domu učenika Sušak pod nazivom „Što (ne)vidimo kada gledamo?“ i „Svatko je kovač svoje sreće ili možemo li postati sretniji nego što jesmo?“ na koju su se odazvali učenici, studenti i građani Rijeke.

Galerija slika

 


TURNIR U IGRI ČOVJEČE NE LJUTI SE

Ovaj klasik među društvenim igrama organizirali smo i u našem domu. Premda je bilo teško ne ljutiti se kada bi nas pojeli korak do kućice, uspjeli smo uz puno galame, vike i radosti spremiti pijune na sigurno. Najbrža od natjecatelja bila je Marijana Vuković te je time osvojila titulu prve domske pobjednice. Drugo mjesto osvojio je Fabijan Maškarin, a treće Stela Radojčić.

Galerija slika

 


POSJETA DJEČJEM VRTIĆU

Učenice Doma i odgajateljica Rosana Racane', prof. posjetile su Dječji vrtić „Potok“u Rijeci. Uz stručno vodstvo pedagoginje Mirele Likar, učenice su se upoznale s dnevnim ritmom života djece i poslovima odgajatelja te provele ugodno prijepodne u druženju i igri s djecom predškolske dobi.

Galerija slika

 


21. ZVONČARSKA SMOTRA U MATULJIMA

Nošenje maski kojima čovjek tjera zle duhove i obilježava proljeće prisutno je na svim brdskim prostorima u zaleđu Rijeke. Jednom takvom događaju 6. veljače 2016. godine prisustvovali su i naši učenici. Na 21.zvončarskoj smotri ispratili su 16 zvončarskih grupa i 4 maškarane grupe kroz centar Matulja. Posjetili su izložbu zvončarskih facola u holu zgrade Općine te Zvončarsku muzejsku zbirku u Rukavcu. Kroz multimedijalnu postavu u muzejskoj zbirci, upoznali su se sa svim zvončarskim grupama Primorsko-goranske županije, njihovim pusnim običajima i pohodima.

Galerija slika

 


TURNIR U KUGLANJU

Nakon uspješno organiziranog kuglanja među djelatnicima Doma organizirali smo drugi puta za redom natjecanje u kuglanju za učenike. Natjecali su se muška i ženska ekipa. Pravila i tehniku sporta pokazala im je voditeljica Kuglane Dražice U ženskoj ekipi su bile Katia Fabris, Ana Marija Zurak i Ivana Klara Grbavac, a u muškoj Matej Orešković, Edi Kačarik i Robert Miško Beki. Obzirom da je većini to bio prvi doticaj s kuglanjem, neki pojedinci su bili iznimno uspješni i srušili sve čunjeve jednim bacanjem. Ženska ekipa je uvjerljivo pobijedila, a poseban je talent, prema mišljenju voditeljice kuglane, pokazala Ana Marija Zurak.

Galerija slika

 


DAN LJUBAVI

Dan zaljubljenih obilježava se na mnoge različite načine i posebno se medijski naglašava, no mi smo naše učenike pokušali osvijestiti da je ljubav nešto što se svakodnevno poklanja. Život svim ljudima, a osobito učenicima u domu puno je ljepši kada se međusobno uvažavaju i poštuju. Kako bismo potakli međusobno uvažavanje i poštivanje održana je radionica „Pokloni srce“. Nakon radionice naša učenica i volonterka Hana Mihelčić odlučila je pokloniti srce svim učenicama iz odgojne skupine.

Galerija slika

 


BONTON

Koliko su učenici našeg Doma u djetinjstvu naučili temelje kulturnog ponašanja, provjerili smo na radionici koju je održala odgajateljica Jelena Cetinja Vukelić u suradnji s medicinskom sestrom Dankom Kovačević i odgajateljicom Rosanom Racane'. Odmor od lijepog ponašanja zaista ne bi smio postojati, a to su dokazali i naši učenici, sudionici radionice. Svojom kreativnošću osmislili su i plakat koji će svakodnevno podsjećati sve učenike Doma, kao i djelatnike naše ustanove, na temeljne kulturne vrijednosti.

Galerija slika

 


RADIONICA „POMOZI DRUGIMA"

Voditeljica likovne sekcije Doma učenika Sušak, Jelena Cetinja Vukelić, mag.art održala je prvu kreativnu radionicu ciklusa „Pomozi drugima“. Radovi nastali na radionici biti će donirani za Hospicij Marije Krucifikse Kozulić, te izloženi na Korzu povodom obilježavanja dana Svetog Vida.

Galerija slika

 


VELIKO SRCE

Voditeljica likovne sekcije Doma učenika Sušak, Jelena Cetinja Vukelić, mag.art organizirala je humanitarni ciklus radionica „Veliko srce“. Cilj radionica je poticanje osobnog doprinosa i kvalitetnih međuljudskih odnosa. Učenici su dobili zadatak da osmisle i izrade didaktičke igračke koje će biti donirane potrebitoj djeci. S velikom željom da se pomogne drugoj djeci, u našoj radionici oživio je šaroliki svijet lutkica, medvjedića, gusjenica i drugih igračaka. U radionicu se uključio veliki broj učenika koji su zbog svog „Velikog srca“ postali članovi grupe volontera našeg Doma.

Galerija slika

 


PLESNA RADIONICA

Kako bismo potakli naše učenike na očuvanje i unapređivanje zdravlja te stvaranja navike kretanja i rekreacije organizirali smo plesnu radionicu u našem Domu u suradnji s plesnim klubom Salsero. Učenici su se s veseljem gibali u ritmu latino zvukova te uz pomoć učitelja plesa i naučili pokoji korak.

Galerija slika

 


KOLIKO POZNAJEMO DOM?

Koliko poznaju Dom u kojem borave saznali smo organiziranjem natjecanja među novoupisanim učenicima. Odgovarali su na pitanja o povijesti Doma, uspješnim učenicima, maturantima, aktivnostima i sl. Nisu samo odgovarali, već su i oni postavljali pitanja o zanimljivostima iz života učenika u Domu. U najuspješnijoj ekipi su bili učenici: Sebastijan Rajković, Filip Zrilić, Fabijan Maškarin i Blaž Kružić. Učenici su bili vrlo aktivni, pokazali natjecateljski duh i na kraju iskazali interes da organiziramo slična natjecanja.

Galerija slika

 


PLIVANJE U OLIMPIJSKOM BAZENU KANTRIDA

Organizirali smo posjet Olimpijskom bazenu na Kantridi. Učenici su se rado odazvali na ponudenu aktivnost i zaplivali. Među učenicima koji su zaplivali je bila i učenica koja je u osnovnoj školi trenirala plivanje pa nam je pokazala stilove plivanja, skokove u vodu i pričala nam o natjecanjima. Učenice su pokazale interes da rekreativno nastave tijekom školske godine odlaziti na bazen.

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI STOLNOTENISKI SUSRET

Dana 9. prosinca 2015. godine održan je prijateljski sportski susret u stolnom tenisu između Učeničkog doma Podmurvice i Doma učenika Sušak. Učenici su odigrali više deset pojedinačnih susreta i jedne parove. Pobijedili su učenici iz Podmurvica rezultatom 6:5. Sportski smo se ogledali, družili i dogovorili daljnja prijateljska nadmetanja.

Galerija slika

 


ORGANIZIRANO PREDAVANJE O DOPINGU

Na poziv odgajatelja i medicinske sestre iz Doma učenika Sušak dr. Nikolić, specijalist sportske i obiteljske medicine i član Međunarodne liječničke komisije, održao je predavanje u Domu pod naslovom „Pozadina i tajna dopinga i stimulansi za tjelesnu aktivnost“. Doktor je u izlaganju govorio o vrstama, opasnostima i posljedicama dopinga, profesionalnim sportašima i načinima testiranja dopinga.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U ŠAHU

Dana 27. studenog 2015. godine organiziran je u Rijeci Zimski turnir u šahu učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Ukupno se natjecalo 5 ženskih i 8 muških ekipa. Naš Dom nastupio je s muškom ekipom u sastavu: Tibor Veselin, Branimir Grgurić, Edi Kačarik i Blaž Kružić. Najbolji rezultat ostvario je Tibor Veselin koji dijeli prvo mjesto pojedinačno.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U STRELJAŠTVU

Sudjelovali smo na Zimskom turniru u streljaštvu koji se 3. prosinca 2015. godine održao u Dugoj Resi. Naša ženska streljačka ekipa koju čine Nikolina Kruljac, Patricia Butina i Nikolina Musulin osvojila je 1. mjesto ekipno. Učenica Patricia Butina osvojila je 1. mjesto pojedinačno, a Nikolina Kruljac 3. mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji natjecali su se Matija Latinović i Klaudio Popov koji je osvojio 3. mjesto.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U KOŠARCI

Ekipa našeg Doma sudjelovala je na turniru u košarci učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije u organizaciji Učeničkog doma Podmurvice. Naši košarkaši izgubili su polufinalnu utakmicu od Učeničkog doma Kvarner. Borili su se za 3.mjesto s domaćinima i u konačnici zauzeli 4. mjesto.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U STOLNOM TENISU

Ekipa našeg Doma sudjelovala je na stolnoteniskom turniru učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije u organizaciji Učeničkog doma Kvarner. U ženskoj konkurenciji natjecalo se ukupno 5 učeničkih domova, a u muškoj 7 domova. Stolnotenisačice Doma zauzele su 3. mjesto, a stolnotenisači 5. mjesto.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN ZIMSKI TURNIR U ODBOJCI

Naš Dom organizirao je 20. studenog 2015. godine Zimski turnir u odbojci u Dvorani mladosti na Trsatu. Sudjelovalo je 7 učeničkih domova Regije Zapadna Hrvatska: Učenički dom Podmurvice, Učenički dom Kvarner, Učenički dom Lovran, Pazinski kolegij klasične gimnazije, Učenički dom Pula, Učenički dom Karlovac i Dom učenika Sušak. U izuzetno napetim i neizvjesnim utakmicama prvo mjesto osvojile su učenice iz Učeničkog doma Pula. Naše učenice hrabro su se borile te su pokazale veliku želju za daljnjim napredovanjem.

Galerija slika

 


„I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI“

Obilježili smo 24-godišnjicu spomena na žrtvu Vukovara, grada koji je svoje stradanje, patnju i herojsku obranu ugradio u temelje suvremene hrvatske države. Učenici su sudjelovali u izradi plakata i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske.


 


SUDJELOVANJE U AKCIJI PROTIV GOVORA MRŽNJE

Govor mržnje definiran je kao „svi oblici izražavanja koji šire, potiču, promiču ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje temeljene na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu agresivnim nacionalizmom i etnocentrizmom, diskriminacijom ili neprijateljstvom prema manjinama, imigrantima ili ljudima imigrantskog porijekla“. Prekrivanjem grafita naljepnicama s natpisom „Govor mržnje možete prikriti – ali tragovi ostaju“ obilježen je Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Akciju su zajednički organizirali Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI, Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije. Učenici našeg Doma: Magdalena Vidas, Iris Fabijančić, Patricija Fabijanić, Mario Puškarić Ijan Prelac, Robert Miško Beki i Sara Žic su prvo bili na edukaciji iz prepoznavanja govora mržnje u svakodnevnom životu, a nakon toga su grafite prekrivali naljepnicama.

Galerija slika

 


BALET „ŠEHEREZADA I CARMEN“

Učenici Doma su u pratnji odgajateljica Rosane Racane', prof. i Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. prisustvovali baletnoj predstavi u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Predstava „Šeherezada i Carmen“ u jednoj kazališnoj večeri ponudila je dvije posve različite baletne predstave. Svaka je imala vlastitu estetiku, ritam, pokret, priču i poetiku, pokušavajući kulturološke ikone dviju slavnih zavodnica postaviti u suvremeni kontekst i nudeći nam njihov suživot, makar samo za jednu noć.


 


POSJET GRADSKOJ TRŽNICI

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization) jer je hrana preduvjet za ljudski opstanak i blagostanje te temeljna ljudska potreba. Učenici Doma učenika Sušak posjetili su gradsku tržnicu. Uz vođenje i povijesni osvrt profesorice Rosane Racane', prošetali su riječkom „placom“ koja broji više od stotinu godina. Zavirili su i u ribarnicu čije pročelje krase kameni rakovi, hobotnice, ribe i školjke. Šetnju su završili na Koblerovom trgu (nekada Piazza dell'Erbe) gdje se nalazila prva riječka tržnica.

Galerija slika

 


POSJETILI SU NAS UČENICI I PROFESORI IZ UČENIČKOG DOMA KARLOVAC

Suradnja, sportska i kreativna druženja dio su aktivnosti koja se redovito provode u učeničkim domovima. Prije godinu dana odazvali smo se pozivu Učeničkog doma Karlovac, a ove godine smo mi pozvali njih u posjet. Upoznali smo ih sa znamenitostima Trsata – najstarijim marijanskim svetištem Crkvom Gospe Trsatske i samostanom Franjevaca, Trsatskom kulom, pričama o Trsatskim stubama i zmajevima. U Domu smo goste ponudili „Slatkim zalogajima“ – zdravim kolačima od voća, zobenih pahuljica i sjemenki koje su učenici radili zajedno s profesorima. Odigrali smo nekoliko mečeva u stolnom tenisu i šahu, bili na kreativnoj radionici, ogledali se u zabavnom kvizu. Na kraju su se učenici družili uz harmoniku i gitaru i proveli jedno ugodno poslijepodne i večer .

Galerija slika

 


„ SLATKI ZALOGAJ “

Kako bismo potakli učenike da sadržajno obogate svoje slobodno vrijeme, u Domu učenika Sušak, održana je još jedna edukativna radionica „Slatki zalogaj“ povodom Svjetskog dana hrane. Da bismo motivirali učenike na promicanje zdrave prehrane, sastojci su pažljivo odabrani. Naučili su kako napraviti domaći kruh bez aditiva i konzervansa kojima smo neprestano izloženi te su pripremali devet vrsta „slatkih zalogajčića“ u kojima su glavni sastojci bili voće, zobene pahuljice te sjemenke. Našim domom širio se miris voća i cejlonskog cimeta što je mamilo sve učenike Doma da nam se pridruže.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U AKCIJI „VOLIM HRVATSKU – VOLIM RIJEKU“

U organizaciji Grada Rijeke i gradske Turističke zajednice organizirana je akcija „Volim Hrvatsku – volim Rijeku“. Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama: najuređenija i održavana okućnica, najkreativniji balkon, najuređeniji okoliš višestambene zgrade, najuređeniji okoliš odgojno obrazovne ustanove, doprinos ljepšem izgledu grada i doprinos uređenju Korza. Sudjelovali smo u navedenoj akciji i dobili priznanje za najuređeniji okoliš u kategoriji odgojno-obrazovnih institucija.

Galerija slika

 


SVEČANA DODJELA PRIZNANJA U GRADU RIJECI

U salonu Grada Rijeke, u listopadu 2015. godine, održan je svečani prijem za mentore i učenike riječkih srednjih škola i učeničkih domova koji su na državnoj razini natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2014./2015. osvojili prvo, drugo ili treće mjesto. Učenike i njihove mentore primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik Marko Filipović te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Gradonačelnik mr.sc. Vojko Obersnel uručio je priznanja. Nagrađeni su učenik Jurica Vlahović i mentorica Jelena Cetinja Vukelić, mag.art iz Doma učenika Sušak zbog osvojenog 1.mjesta u kategoriji crtež na 40. državnoj Domijadi.

Galerija slika

 


OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KRAVATE

Kravata je jedan od hrvatskih simbola koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava Svjetski dan kravate. U Domu je organizirana radionica kolaža na kojoj su učenici izrađivali kravate.


 


EXTRAVAGANT MODNA IZLOŽBA

U Guvernerovoj palači održana je glamurozna noć Extravagant gala by Eternity u organizaciji emisije i portala Extravagant, a u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka na kojoj su prisustvovali učenici likovne sekcije Doma učenika Sušak s voditeljicom Jelenom Cetinja Vukelić,mag.art. Svoje ekstravagantne kreacije izložili su poznati dizajneri poput ELFSA-a, Roberta Severa, Borisa Pavlina, Aleksandre Dojčinović, Zorana Aragovića i drugih. Jedan od modnih kreatora ELFS-a, Aleksandar Šekuljica bio je učenik našeg Doma. Voditelj programa bio je Davor Garić, također učenik našeg Doma. Uz modnu reviju otvorena je izložba ekstravagantnih haljina i nakita najpoznatijih hrvatskih dizajnera i modnih fotografija riječke fotografkinje Viviane Lokmer Šulina. Učenici su na izložbi uz fotografije i haljine imali priliku vidjeti najstarije štikle riječkih dama, džepne satove riječke gospode iz 18. i 19. stoljeća te su imali priliku fotografirati se s jednom od najljepših modela Hrvatske, Nikolinom Miletić.

Galerija slika


 


SUDJELOVANJE U HUMANITARNOJ AKCIJI

Dana 17. listopada Odlukom Ujedinjenih naroda obilježava se diljem svijeta Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha je njegova obilježavanja različitim se akcijama solidarizirati s ljudima širom svijeta koji žive u siromaštvu. Učenici i zaposlenici Doma, na inicijativu odgajateljice Marije Galić, prof., odazvali su se karitativnoj akciji Franjevačkog svjetovnog reda i Frame „Mladi protiv gladi“. Sakupljali smo namirnice za socijalnu samoposlugu u koju svakodnevno po trajne namirnice dolazi više od tisuću socijalno najugroženijih osoba i obitelji. Naši učenici Hana Mihelčić i Karlo Milohnić volontirali su u socijalnoj samoposluzi.


 


ORGANIZIRAN KVIZ ZNANJA

Zabavni i veseli kviz znanja nalik RTL-ovom kvizu „Tog se nitko nije sjetio“ organizirali smo među učenicima Doma. Formirali smo šest ekipa koje su odgovarale na pitanja iz zemljopisa, povijesti, književnosti, kulture i sporta: Koji se hrvatski gradovi kriju iza rimskih naziva, Nazivi cvijeća, Države koje graniče samo s jednom državom, Iz kojeg stranog jezika dolaze riječi koje svakodnevno upotrebljavamo, Obilježja Irske, Junaci stripova i filmova… Kviz je prema riječima učenika bio „pun pogodak“.

Galerija slika

 


BLAGO ONOM TKO TE IMA

Profesorica Rosana Racane' održala je adaptacijsku radionicu u kojoj su učenice tehnikom kolaža izrađivale svoj poster. Učenice su dobile zadatak da izrade svoju mapu blaga. Prikazivale su sebe, svoje ciljeve i želje na način da su izrezivale raznovrsne sličice iz časopisa. Poster su prezentirale grupi i popratile ga tekstom, afirmacijom ili napisanom željom.

Galerija slika

 


HRVATSKA RAPSODIJA

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc i Primorsko-goranska županija nastavili su s projektom „(Za)voli kazalište“. Srednjoškolcima je prvo ponuđena „Hrvatska rapsodija“ prema noveli Miroslava Krleže, a u režiji Sebastijana Horvata koji promišlja predstavu iz današnjeg vremena. Obrađuje surovu stvarnost Prvoga svjetskog rata i ratom produbljene socijalne razlike. Stvoren je scenski krik koji izmiče uobičajenim dramskim konvencijama. Dvadesetak učenika Doma iskazalo je zadovoljstvo predstavom ističući njezinu aktualnost i višeslojnost.

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN UČITELJA

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Obilježili smo navedeni dan prigodnim panoom i razgovorom s učenicima.


 


RADIONICA U MMSU-u "POZNATE ŽIVOTINJE"

Ciklus slika Ovce Bojana Šumonje poticaj je za istraživanje načina na koji umjetnik prikazuje životinje i uloge koju im pridaje u svojim kompozicijama. Također je povod razgovoru o osobnim iskustvima u odnosu s životinjama. U drugom dijelu radionice učenici su slikali poznatu životinju pastelom na papiru pri čemu su po svom izboru preuzimali odnose boja s neke od izloženih slika. Učenici su zbog iznimno primjernog ponašanja i aktivnog sudjelovanja dobili pohvalu više muzejske pedagoginje, Milice Đilas.

Galerija slika

 


POSJETA MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI

Učenici Doma učenika Sušak posjetili su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci povodom Svjetskog dana zaštite životinja. Nastavljena je višegodišnja suradnja više muzejske pedagoginje, Milice Đilas i Jelene Cetinja Vukelić,mag.art. stoga su učenici posjetili izložbu Bojana Šumonje, Postojanost slikanja (Retrospektiva 1990. - 2015.) Šezdesetak ulja na platnu velikog formata, nastalih u posljednjih dvadeset i pet godina, predstavljaju tematske i formalne raznolikosti u opusu pulskog umjetnika, formiranog u ozračju postmodernističkog slikarstva osamdesetih godina prošlog stoljeća.


 


NEKI DRUGI POGLED NA RIJEKU I OPATIJU

Vozeći se turističkim autobusom od Trsata do Opatije naši učenici su imali priliku upoznati znamenitosti i atrakcije grada. Prošli smo kroz Volosko, šetali Lungo Mareom, obišli Botanički park, upoznali se s legendom i istinom o djevojci s galebom, družili se na Slatini. Pri povratku smo obišli Trsatsku kulu i saznali ponešto o njezinoj povijesti. Autobus je umjetničko djelo Voje Radoičića, koji svojom vanjštinom priča priču o atraktivnim riječkim i opatijskim lokalitetima, a učenicima pruža neponovljiv i jedinstven doživljaj.

Galerija slika

 


„LIJEPA KAO I UVIJEK“

U Domu učenika Sušak održana je radionica „lijepa kao i uvijek“ s posebnim akcentom na frizure. Kako bi potakli učenike na izbjegavanje štetnih supstanci za kosu, pleli smo pletenice i pokazali im kako mogu izgledati vrlo otmjeno na jednostavan način. Učenice su se s veseljem uključile u radionicu i međusobno razmjenjivale različite načine pletenja kose što smo zabilježili i našim fotoaparatom.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći i 55 godina postojanja Terenske jedinice „Dr.Ante Švalba“ je organizirano 12. rujna u Domu Crvenog križa za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici su upoznati s interventni timom Crvenog križa koji djeluju u sklopu pružanja prve pomoći u katastrofama. Sadržaj programa je obuhvaćao pružanje laičke prve pomoći, dizanje šatora, psihosocijalnu pomoć, njegu ranjenih i oboljelih i pripremu prihvatnih centara. U navedenoj akciji je sudjelovalo tri učenika našeg Doma: Ena Paparić, Davor Tomašković i Robert Miško Beki.

Galerija slika

 


ODRŽALI SMO RODITELJSKI SASTANAK NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

U nedjelju, 6. rujna 2015. godine započeli smo školsku godinu prijemom novih učenika i njihovih roditelja. Održan je roditeljski sastanak za 11 novih učenica i 12 učenika i njihove roditelje. Ravnatelj Doma Ilija Trkulja, prof. dao je roditeljima osnovne informacije o Domu i o načinu odgojno-obrazovnog rada. Predstavio je djelatnike koji će 24 sata skrbiti o učenicima. Svaki odgajatelj ponaosob dodatno je informirao svoje učenike i njihove roditelje odgovarajući na pitanja zainteresiranih roditelja. Roditeljima se obratio i dr. Nikolić pojašnjavajući način rada zdravstvene skrbi u našem Domu.

Galerija slika

 


NASTAVILI SMO S UREĐENJEM DOMA

Tijekom ljetnih praznika, kao i svake godine, preuredili smo Dom. Uređena je treća odgojna skupina momaka – oličeni su zidovi, lakirani parketi, obojeni radijatori i promijenjena vrata na sobama.

Novi izgled dobio je i prostor s istočne i zapadne strane Doma. Uređena je površina za postavljanje sjenice za učenike.

Novu školsku godinu započinjemo u još ugodnijem okruženju .

Galerija slika

 


IZUZETAN OBRAZOVNI USPJEH NAŠIH UČENIKA

  U školskoj 2014./2015. godini 89% naših učenika je završilo razred s odličnim i vrlo dobrim uspjehom.

                                                                           ČESTITAMO!


 


POHVALE I NAGRADE NAJBOLJIM UČENICIMA

U četvrtak, 11. lipnja 2015. godine tradicionalno je organizirana Večer pohvala i nagrada najboljim učenicima. Školski uspjeh, primjerno vladanje, zalaganje u sportskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima te uspjeh na domskim natjecanjima su kriteriji po kojima se vrednovao trud učenika tijekom cijele školske godine. Nagradu je primilo 9 učenika: Patricia Butina, Ena Paparić, Hana Mihelčić, Iva Jovanović, Una Rastović, Katarina Miler, Nikola Trbović, Nedjeljko Petrović i Rok Božić. Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobilo je 13 učenika: Glorija Graovac, Stela Macolić, Sara Šimić, Rebeka Čop, Nikolina Kruljac, Maja Ivković, Nikolina Musulin, Maja Jusić, Marijana Vuković, Marina Mrvoš, Patrik Pokorni, Matija Latinović, Luka Leon Škapul. Pohvaljene su aktivnosti slobodnog vremena učenika: ekipa streljaštva, glazbena družina, likovna sekcija, ekipa Crvenog križa, kao i najurednije sobe učenika. Pohvalu odgajatelja dobilo je 27 učenika: Katarina Gračanin, Marieta Grdić, Iva Salopek, Katarina Debelić, Alis Grgurić, Milena Kosanović, Stanislava Gvero, Klara Tomažin, Emili Kočevar, Klara Abramović, Andrea Antončić, Erin Špada, Anamarija Rubčić, Winona Magašić, Iris Fabijančić, Magdalena Vidas, Sara Žic, Patricija Fabijanić, Paula Gušćić, Lucija Begić, Tomislav Budiselić, Davor Tomašković, Andro Jančić, Tibor Veselin, Matej Orešković, Ivan Sindičić i Klaudio Popov. Ukupno je nagrađeno i pohvaljeno 49 učenika ili 64 % .

Galerija slika

 


PLESNA UDRUGA RI DANCE U NAŠEM DOMU

Po prvi puta ostvarena je suradnja Doma učenika Sušak i Plesne udruge Ri dance. Povodom večeri pohvala i nagrada plesna udruga Ri dance uveličala je prigodni program za učenike plesnom izvedbom „Žene“ u koreografiji Martine Bugarin kojom su osvojile 1. nagradu za najbolju izvedbu na 26. Susretu hrvatskih plesnih ansambala. Članice udruge posjetile su i izložbu učeničkih radova likovne sekcije Doma.

Galerija slika

 


SVEČANO PRIMANJE NAJUSPJEŠNIJIH UČENIKA I MENTORA

Svečanim prijemom učenika i njihovih mentora koji su u školskoj godini 2014/2015. na natjecanjima i smotrama u znanju, vještinama i sposobnostima osvojili prvo mjesto na državnoj i međunarodnoj razini, Primorsko-goranska županija još je jednom istaknula važnost vrednovanja izvrsnosti u procesu obrazovanja. Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin uručile su pohvale i prigodne darove učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova te Saveza školskih sportskih društava s područja Primorsko-goranske županije. Nagrada je uručena mentorici Jeleni Cetinja Vukelić i učeniku Jurici Vlahović iz Doma učenika Sušak za osvojeno 1.mjesto na 40.državnoj Domijadi.

Galerija slika

 


DAN OTVORENIH VRATA DOMA

U utorak, 9. lipnja 2015. godine organizirali smo Dan otvorenih vrata Doma učenika Sušak. Započeli smo dan radionicom „Zdravih sokova“, a nakon toga smo predstavili odgojno-obrazovni rad kroz likovne i sportske radionice. Učili smo redizajnirati upotrebne predmete, radili smo slike Morčića i drugih motiva tehnikom vitraža, slušali prezentaciju o šahovskim anegdotama, natjecali se u stolnom tenisu i šahu i gledali i komentirali film „Iskušenja u Shawshanku“. Posjetioci su sudjelovali u radionicama i uz vodstvo odgajatelja razgledali Dom.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U PROJEKTNOM DANU

Na poziv Učeničkog doma Podmurvice sudjelovali smo u njihovom projektnom danu „Priroda nas povezuje“ 2. lipnja 2015. godine. Cilj takve manifestacije bio je ponuditi zanimljive ekološke sadržaje kojima se potiče odgovorno ponašanje prema okolišu i prirodi. Sudionici Projektnog dana su, kroz razne radionice, imali priliku naučiti izrađivati strašila, ogrlice od reciklirane tkanine, zdrave i ukusne tortilje, filcati vunu, izrađivati herbarij od biljaka koje se nalaze u domskom vrtu i slično.

Galerija slika

 


AKCIJA „BIRAMO NAJLJEPŠI VRT“

Akcija Novog lista i Primorsko-goranske županije pod nazivom "Biramo najljepši vrt Primorsko-goranske županije 2014/2015." provodi se u okviru nedjeljnog priloga Novoga lista pod nazivom "Zelena nit". Nakon obilaska velikog broja vrtova, okućnica i balkona na području cijele županije, ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti tri ravnopravne prve nagrade za najljepše uređene vrtove, balkone i gradski vrt te deset pohvala ostalim natjecateljima. Naš Dom dobio je priznanje za sudjelovanje u akciji.

 

 


SUDJELOVALI SMO U SNIMANJU EDUKATIVNIH FILMOVA

Na poziv stručnog tima Udruge Terra sudjelovali smo u snimanju kratkih edukativnih filmova o adolescenciji. Teme su bile: potreba za dokazivanjem, nesporazum s roditeljima, efekt reflektora i agresija. Glumile su učenice Doma Patricia Butina i Melany Poljski. Snimalo se u prostorima Učeničkog doma Lovran zajedno s njihovim učenicima i učenicima iz Učeničkog doma Željezničko-tehničke škole iz Moravica.

Galerija slika

 


POSJETA HOTELU ZA PČELE

Učenice Doma posjetile su jedinstveni Hotel za pčele samice u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Pčele samice žive pojedinačno, nemaju matice niti radilice, sve rade same. Budući je priroda sve zagađenija pesticidima, riječki hotel uvelike će im pomoći u preživljavanju. Kroz muzej je učenice vodila Leonarda Ban, voditeljica muzejske edukacije, koja je upoznala učenice s veoma bogatom i zanimljivom florom i faunom našeg zavičaja, ističući posebnost i ljepotu svake biljne i životinjske vrste.

Galerija slika

 


LIKOVNA IZLOŽBA

Dana 26.svibnja 2015.godine povodom Dana otvorenih vrata Učeničkog doma Kvarner, otvorena je izložba učeničkih radova na kojoj su sudjelovali i učenici likovne sekcije našeg Doma. Među izloženim radovima postavljen je i crtež „Pontes“ učenika Jurice Vlahovića koji je na 40. državnoj Domijadi osvojio 1.mjesto stručnog žirija.

Galerija slika

 


RADIONICA „UČITI KAKO UČITI“

U Domu učenika Sušak kontinuirano se radi na tome da učenici u školi postignu što bolje rezultate u savladavanju gradiva pojedinih predmeta. Kako bi se to postiglo organizira se redovno učenje i pripremanje učenika za izvršavanje školskih zadataka. Ove školske godine intenzivirana je suradnja s Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci na način da studenti dolaze u stručne posjete, provode istraživanja, projekte i održavaju radionice. Četiri studentice pete godine studija pedagogije Matea Bileta, Danijela Kovaček, Petra Markušić, Monika Mihalić održale su radionicu „Učiti kako učiti“ uz prisustvo dr. sc. Anite Klapan, red. prof. i dr. sc. Siniše Kušića, doc. Cilj radionice bio je prezentirati učenicima doma strategije učenja (vođenje bilješki, mentalne mape i mnemotehnike) za bolje i uspješnije usvajanje nastavnih sadržaja. Program podrške u učenju jedan je od osnovnih programa koji se izvodi u domu.

Galerija slika

 


CVJETNO PROLJEĆE U RIJECI

Posjetili smo 4. proljetni sajam cvijeća i uređenja „Cvjetno proljeće“. Na sajmu smo razgledavali raznovrsno cvijeće, ukrasno bilje te dekoracije za vrt i dom. Uživali smo u sunčanom nedjeljnom jutru i opojnim mirisima cvijeća.

Galerija slika

 


RADIONICA KERAMIKE

Učenici Doma sudjelovali su u radionici keramike u ateljeu Janja Gora. Uz stručno vodstvo, kreativno su se izrazili izradom zdjela i chawana – japanskih šalica za čaj, prilikom čega su se upoznali s vrstama gline i osnovnim tehnikama izrade, ručno i na lončarskom kolu.

Galerija slika

 


MATURANTICA GENERACIJE 2010. – 2015. GODINE

Odličnim školskim uspjehom, izuzetnim vladanjem i uspješnim sudjelovanjem u izbornoj aktivnosti - odbojci istaknula se učenica Marinela Mrakovčić koja je proglašena maturanticom generacije 2010. – 2015. godine. Maturantica je dobila čast da sama postavi svoju zvijezdu na zid čime je dobila svoje mjesto među ostalim zvijezdama Doma.

Galerija slika

 


OPROŠTAJNA VEČER S MATURANTIMA

Uz prigodan program i svečanu večeru oprostili smo se od naših trideset i tri maturantica i maturanata. Večer maturanata su uveličali svojom nazočnošću razrednici i profesori učenika, kao i domski liječnik. Ravnatelj Ilija Trkulja, prof. i odgajatelji obratili su se maturantima i uručili im prigodne poklone, slatke bukete i pohvale. Maturanti koji su se svojim ponašanjem, zalaganjem i školskim uspjehom istakli više nego ostali su pohvaljeni i nagrađeni. Pohvalu odgajatelja dobili su: Marina Šterpin, Mirela Triskoli, Anamari Volf, Lara Orešković, Tina Malnar, Marina Malnar, Martina Tušek, Rada Maravić, Sara Ivković, Annamaria Voivoda, Laura Uremović, Moreno Štokić i Emanuel Šepac Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobili su: Klara Kocić, Marija Maravić, Vanna Rusijan, Sara Pajnić, Iva Nekić, Sanja Zatezalo, Klara Kovacs, Lucija Rako i Helena Kranjčević, Nagrađeni su: Marinela Mrakovčić, Renata Gazibarić, Clara Coslovich, Matea Lončar, Ana Grdić i Jurica Vlahović. Maturanticom generacije 2010. – 2015. proglašena je Marinela Mrakovčić. Maturantica Martina Tušek je u ime maturanata zahvalila ravnatelju, odgajateljima i svim zaposlenicima Doma na uloženom trudu i radu tijekom godina njihovog školovanja.

Galerija slika

 


PRVO MJESTO NA DRŽAVNOJ DOMIJADI

U svibnju 2015.godine održana je 40. državna Domijada u Baškom Polju. Učenik Jurica Vlahović pod vodstvom mentorice Jelene Cetinje Vukelić, mag. art osvojio je prvo mjesto u likovnom izrazu u kategoriji crtež. Nagrađeni crteži „Pontes“ i „Savršeno biće“ bogati su teksturnim i strukturnim crtama kojima je građen volumen i površine zanimljivih karaktera. Nagrađeni crteži i drugi radovi likovne sekcije izloženi su u Domu učenika Sušak.

Galerija slika

 


ORGANIZIRANA 40. DRŽAVNA DOMIJADA

40. jubilarna državna Domijada održana je od 7. do 10. svibnja u Baškom Polju nedaleko Makarske u organizaciji domova Regije Zapadna Hrvatska. Dom učenika Sušak bio je zadužen za bilten, info pult i priznanja učenicima i voditeljima. Na Domijadi je sudjelovalo 407 učenika iz pet regija Republike Hrvatske, a natjecali su se u sportu (mali nogomet, košarka, rukomet, odbojka, stolni tenis, šah i streljaštvo) i kulturnom stvaralaštvu (scensko područje, glazbeno-plesno područje, likovna umjetnost, primijenjena umjetnost i video-zapis). Tijekom dva dana, učenici su s ponosom i zadovoljstvom prezentirali rezultate svoga talenta, sposobnosti i vještina te ujedno i odgojno-obrazovnog rezultata rada svojih voditelja koji su za najbolja ostvarenja također primili nagradu za zapažen mentorski rad. Kako bi sve proteklo u okviru pravila Domijade, njen su tijek, pratile Državna komisija za kulturu, Državna komisija za sport te Državno povjerenstvo za provedbu Domijade. Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu afirmiranih stručnjaka: profesora Damira Šegote, scenografa i grafičkog dizajnera te ravnatelja Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, profesorice Ane Dražul, višestruko nagrađivane glazbenice, te Žaka Valente, koreografa, redatelja i kazališnog pedagoga – procijenili su koji su učenici bili najkreativniji u svojemu stvaralaštvu, a svoj su sud o učeničkim uradcima imali priliku donijeti i članovi učeničkog žirija s jednim predstavnikom iz svake od pet regija.

Galerija slika

 


KVIZ O GRADU RIJECI

Koliko poznaju grad u kojem žive saznali smo organiziranjem natjecanja među učenicima. Odgovarali su na pitanja o povijesti grada Rijeke, njenim znamenitostima, običajima, poznatim ličnostima i sl. Učenici su pokazali da poznaju grad u kojem žive za što su i nagrađeni slatkim nagradama.

Galerija slika

 


MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući „zdravim“ obiteljima društvo napreduje i jača. Svako dijete treba obitelj i toplinu doma, no nažalost nemaju je mnogi. Iz tog razloga učenici Doma učenika Sušak su na inicijativu više medicinske sestre Danke Kovačević i odgajateljice Jelene Cetinje Vukelić, mag.art. posjetili Dom za djecu „Ivana Brlić Mažuranić“. Humanitarna akcija i suradnja učeničkog doma i Doma za djecu provodi se već dugi niz godina.

Galerija slika

 


ODRŽANA 40. REGIONALNA DOMIJADA – KULTURNI DIO

Sudjelovali smo na kulturnom dijelu 40. regionalne Domijade regije Zapadna Hrvatska koja je održana u subotu, 18. travnja 2015. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Na ovoj manifestaciji sudjelovali su učenici Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Učenici našeg Doma natjecali su se u području likovne i primijenjene umjetnosti, scenskom i glazbenom izrazu. Postignuti rezultati likovne sekcije s voditeljicom Jelenom Cetinja Vukelić, mag.art:
1. mjesto - crteži Jurice Vlahovića „Savršeno biće“ i „Pontes“
2. mjesto – skulptura Une Rastović „Četiri godišnja doba“
3. mjesto – rukotvorina Stanislave Gvero „Mudrost“

Postignuti rezultati glazbene sekcije s voditeljicom Rosanom Racane', prof.:
2. mjesto – „Scarborough fair“ koju su izvele Tara Šupica i Marina Mrvoš.

Galerija slika

 


STUDENTI FILOZOFSKOG FAKULTETA POSJETILI DOM

Studenti III. i IV. godine pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci, uz vodstvo profesorice Anite Klapan, posjetili su Dom učenika Sušak. Obilazak domskog prostora te razgovor s djelatnicima i učenicima Doma, studentima su približili odgojno-obrazovni rad u učeničkim domovima.

Galerija slika

 


OKRUGLI STOL NA TEMU PREVENCIJE OVISNOSTI

U ponedjeljak, 30. ožujka 2015. godine održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali dr.Ilinka Serdarević, psihologinja Ivona Marčić i prvostupnik psihologije Nikola Serdarević iz Udruge Terra te odgajatelji, stručna suradnica, medicinska sestra i noćni pazitelj iz Doma učenika Sušak. Tema je bila prevencija ovisnosti učenika s naglaskom na optimalnim postupcima i ponašanjima u svakodnevnom radu s mladim ljudima kao što su uspostavljanje odnosa uzajamnog povjerenja i njegovanje vrijednosti tolerancije, ravnopravnosti, suosjećajnosti, pristupačnosti i profesionalnosti.

Galerija slika

 


POSJETA DOMU ZA DJECU „IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ“ I DJEČJEM VRTIĆU

Učenice Doma i odgajateljice Jelena Drakulić, mag.paed. i Rosana Racane', prof. posjetile su Dom za djecu „Ivana Brlić Mažuranić“ i Dječji vrtić „Potok“u Rijeci.

Učenice su se upoznale s dnevnim ritmom života djece, poslovima odgajatelja i zdravstvenih radnika te provele ugodno prijepodne u druženju i igri s djecom predškolske dobi.

Galerija slika

 


(ZA)VOLI KAZALIŠTE – OPERA „CARMEN“

U projektu Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl.Zajc „(Za)voli kazalište“ kojim se educira i odgaja buduća kazališna publika, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije sudjelovali su naši učenici. U pratnji odgajateljice Rosane Racane', prof. gledali su i slušali Bizetovu operu „Carmen“ Na maloj sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Učenici su uživali u neobičnoj prezentaciji opere u odličnoj izvedbi riječkih solista.

Galerija slika

 


SPORTSKA NATJECANJA NA 40. REGIONALNOJ DOMIJADI

U petak, 20. ožujka 2015. godine održan je sportski dio 40. regionalne Domijade Zapadne Hrvatske. Sudjelovali su učenici iz 14 učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Naši učenici sudjelovali su u odbojci, streljaštvu, stolnom tenisu, nogometu i šahu. Najuspješniji su bili ženska ekipa streljaštva koja je osvojila 1. mjesto ekipno i pojedinačno i muška ekipa streljaštva koja je osvojila 3. mjesto ekipno.

Galerija slika

 


2. MJESTO NA NATJECANJU MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke organiziralo 39. gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Naši su učenici ovom prigodom pokazali odlično znanje na teoretskim i praktičnim razinama – poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći. Učenik Davor Tomašković bio je voditelj natjecateljske ekipe koju su činili Stela Macolić, Katarina Miler, Katarina Debelić i Matej Orešković, pod vodstvom naše prof. Marije Galić.

Galerija slika

 


ODRŽANA „ZIMSKA ŠKOLA“ U ZADRU

Ravnatelj, stručna suradnica i odgajateljice sudjelovali su na Zimskoj školi za odgajatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 11. do 13. ožujka 2015. godine u Vodicama blizu Šibenika. Tema skupa bila je „Učenički domovi u hrvatskom i europskom odgojno-obrazovnom kontekstu“. Istovremeno je održana i sjednica Skupštine Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske kojoj je nazočio ravnatelj Doma Ilija Trkulja, prof.

Galerija slika

 


POSJETA AKADEMIJI ZA PRIMIJENJENU UMJETNOST U RIJECI

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja učenici našeg Doma su u pratnji odgajateljice i voditeljice likovnih radionica Jelene Cetinje Vukelić,mag.art posjetili Sveučilišni kampus s ciljem da se potakne motivacija učenika za nastavak obrazovanja. Letricija Linardić, izv.prof, prodekanica za nastavu održala je predavanje u Vijećnici fakulteta. Učenike je upoznala sa sadržajem studija te im objasnila način polaganja prijemnog ispita i upisa na APU. Imali su priliku vidjeti diplomski rad o kojem su dobili i osnovne informacije uz upute o pisanju i izradi. Nakon vrlo interesantnog izlaganja učenici su s prodekanicom i odgajateljicom obišli sve kiparske, slikarske i grafičke radionice te radionice za crtanje. Susreli su se s brojnim likovnim tehnikama te usvojili glavne podjele i razlike.

Galerija slika

 


SASTANAK RAVNATELJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

U petak, 6. ožujka 2015. godine u prostorima Doma učenika Sušak održan je sastanak ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova kojeg je vodila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije mr.sc. Edita Stilin. Sastanku su bili nazočni i zamjenica župana Marina Medarić i pročelnik Valerij Jurešić. Nazočni ravnatelji su bili informirani o proračunu za 2015. godinu, financiranju Programa za poticanje dodatnog odgojno-obrazovnog stvaralaštva kao i o pilot projektu e-škole. Raspravljalo se o programu ovogodišnje „MatuRijade“ koja će se prema riječima pročelnice mr.sc. Edite Stilin svesti isključivo na humanitarne akcije. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić prezentirao je projekt „Muzeji zajedno“.

Galerija slika

 


RADIONICA „BONTON ZA STOLOM“

Brojne su prilike kada bismo se za stolom trebali ponašati kulturno i pristojno – svečane i poslovne večere, vjenčanja, blagdani i slične prilike. Upravo iz tih razloga organizirali smo radionicu u kojoj su učenici pokazali poznavanje jestive manirologije. Prof. Rosana Racane' uputila je učenike u pravila lijepog ponašanja za stolom i pravilnoj uporabi pribora za jelo. Razgovaralo se o postavljanju stola, pravilima stavljanja salvete, držanju, načinu vođenja razgovora i običajima u drugim kulturama.

Galerija slika

 


TURNIR U KUGLANJU

Nakon uspješno organiziranog kuglanja među djelatnicima Doma organizirali smo natjecanje u kuglanju za učenike. Natjecali su se muška i ženska ekipa. Pravila i tehniku sporta pokazala im je naša učenica Katarina Gračanin, aktualna prvakinja Hrvatske u kuglanju – pojedinačno i ekipno. U ženskoj ekipi su bile Katarina Miler, Patricija Butina i Katarina Gračanin, a u muškoj Patrik Pokorni, Emanuel Šepac i Tibor Veselin. Obzirom da je većini to bio prvi doticaj s kuglanjem, neki pojedinci su bili iznimno uspješni i srušili sve čunjeve jednim bacanjem.

Galerija slika

 


OPERA NIJE J(B)AUK

Edukativnom programu za mlade u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl.Zajca nazočili su učenici Doma. Solisti Opere predstavili su se publici opernim pjevanjem pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića i upoznali ih s razlikama između glasova: sopran, mezzosopran, alt, tenor, bariton, bas...itd. Otpjevali su neke od najpoznatijih arija iz bogate operne literature. Učenici su imali priliku čuti izvatke iz „Carmen“, „Fausta“, „Evgenija Onjegina“…

Galerija slika

 


PROLJETNI TURNIR U NOGOMETU

Nogometna ekipa našeg Doma sudjelovala je 24. veljače na regionalnom malonogometnom turniru. Turnir se održao u Bakru u organizaciji Učeničkog doma „Tomislav Hero“ iz Bakra. Natjecalo se ukupno sedam učeničkih domova. Odigrali su dvije utakmice u skupini i plasirali se u polufinale. U polufinalnoj utakmici izgubili su od pobjednika turnira Bakra, ali su pobijedili u utakmici za treće mjesto Lovran. Ekipa je bila u sastavu: Filip Žarković, Antonio Štokić, Nikola Neševski, Nikola Trbović, Matija Latinović, Branimir Grgurić, Rok Božić i Lukas Rošić.

Galerija slika

 


PROLJETNI ŠAHOVSKI TURNIR

Dana 20. veljače 2015. godine organiziran je Proljetni šahovski turnir učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije u Lovranu. Muška ekipa našeg Doma u sastavu: Branimir Grgurić, Matija Mihelčić, Emanuel Šepac i Matej Orešković osvojila je 4. mjesto.

Galerija slika

 


USPJESI STRELJAČKE EKIPE NA PROLJETNOM TURNIRU

Sudjelovali smo na Proljetnom turniru u streljaštvu koji se održao 20. veljače 2015. godine u streljani „Tošina“ u Volosku. U ženskoj ekipi natjecali su se Patricia Butina, Nikolina Kruljac i Nikolina Musulin, a u muškoj Klaudio Popov, Luka Leon Škapul i Matija Latinović. Obje ekipe osvojile su 1. mjesto ekipno. U pojedinačnoj konkurenciji Patricia Butina i Klaudio Popov osvojili su 1. mjesto, a Nikolina Musulin i Matija Latinović 2. mjesto.
ČESTITKE NAŠIM STRIJELCIMA!

Galerija slika

 


DRUGO MJESTO NA TURNIRU U STOLNOM TENISU

Proljetni turnir u stolnom tenisu učeničkih domova Primorsko-goranske, Karlovačke, Istarske i Ličko-senjske županije održan je u Karlovcu 17. veljače 2015. godine. Ukupno se natjecalo 5 ženskih i 10 muških ekipa. Ženska ekipa našeg Doma (Marija Maravić, Maja Jusić i Marijana Vuković) osvojila je 2. mjesto, a muška ekipa (Klaudio Busnov, Filip Begić i Marijano Tomljanović) u jakoj konkurenciji ostala je bez medalje.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U MANIFESTACIJI „RIJEKA PSIHOLOGIJE“

Rijeka psihologije provodi se u okviru Tjedna psihologije koji se obilježava na državnoj razini s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Cilj projekta je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu kroz organizaciju popularnih predavanja, radionica, promocija, debata, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području Rijeke. Manifestacija je imala i humanitarni karakter – sudionici su prodajom promotivnih materijala prikupljali novac za nabavu specijalizirane opreme za Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica. Psiholozi Elizabeta Galić-Papić i Ante Papić sudjelovali su u navedenoj manifestaciji. Održali su radionicu u Domu učenika Sušak pod nazivom „Kako biti mentalno fit – radionicu za znatiželjne i zaigrane“ na koju su se odazvali učenici, studenti i građani Rijeke.

Galerija slika

 


PROLJETNI TURNIR U ODBOJCI

Odbojkašice našeg Doma sudjelovale su na sportskom turniru u organizaciji Učeničkog doma Pula. Na natjecanju je sudjelovalo 6 učeničkih domova regije Zapadna Hrvatska Naša ekipa odigrala je tri utakmice od kojih su dvije pobijedile, a jednu izgubile. Osvojile su 3. mjesto. Za odbojkašku ekipu Doma nastupile su: Klara Kocić, Marija Maravić, Marinela Mrakovčić, Renata Gazibarić, Glorija Graovac, Katarina Debelić, Nikolina Kruljac i Klara Abramović.

Galerija slika

 


ODRŽANA 12. LI-RA SUŠAK

U utorak, 10. veljače 2015. godine održana je tradicionalna likovna manifestacija Doma LI-RA-SUŠAK. Na sastanku Komisije za kulturu regije Zapadna Hrvatska dogovoreno je da će se na radionicama raditi medalje za kulturni dio 40. državne Domijade. Ove godine organizator iste je naša regija. Voditelji radionice „Izrade kreativnih medalja“ bili su: Ivanka Crnić, prof. iz Učeničkog doma Podmurvice, Gordana Hajdin, prof. iz Učeničkog doma Moravice i Jelena Cetinja Vukelić, mag.art. iz Doma učenika Sušak. Ove godine okupljen je rekordan broj sudionika – učenici i profesori iz osam učeničkih domova regije. Tijekom popodneva sudionici su se kreativno izražavali, družili i razmjenjivali iskustva. LI-RA SUŠAK organizirala je, dvanaestu godinu za redom, Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. .

Galerija slika

 


ZABAVNE IGRE

Održali smo naše tradicionalne zabavne igre u Domu. Međusobno su se nadmetale dvije ekipe sastavljene od djevojaka i mladića. U jednoj ekipi su bili Patrik Pokorni, Marija Maravić, Renata Gazibarić i Igor Šupica, a u drugoj Marijana Vuković, Katarina Gračanin, Nikola Neševski i Tibor Veselin. Učenici su se natjecali u igrama brzine i spretnosti – kuglanje, štafetne igre, razvuci-provuci, fantastično putovanje, samo malo mi treba i drugim zanimljivim igrama. Uspješnija ekipa je birala slatku nagradu i odabrala da obje nagrade zajedno podijele.

Galerija slika

 


KAKO SNIMITI DOBRU FOTOGRAFIJU?

Dana 29.01.15. učenici našeg Doma sudjelovali su na fotografskoj radionici u Učeničkom domu Kvarner s odgajateljicom Jelenom Cetinja Vukelić, mag.art. Koji fotoaparat izabrati prilikom kupovine te kako napraviti profesionalnu fotografiju objasnio nam je fotograf školskih novina, Branko Nađ. Učenici naše foto sekcije Doma upotpunili su svoje znanje koje će svakako primijeniti na natjecanjima.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN GLAZBENI KVIZ

Zabavni i veseli kviz je prema riječima učenika bio pun pogodak. Učenici su pogađali nazive pjesama i izvođače, a ako su otpjevali refren onda bi dobili bonus bodove. Pogađali su hrvatske glazbene grupe, pjevačice i sastavljale od izmiješanih riječi refrene pjesama. Po završetku kviza podijeljene su nagrade najboljima, a učenike je interesiralo kada ćemo opet organizirati nešto slično.

Galerija slika

 


PREZENTACIJA PROGRAMA ERAZMUS

U knjižnici Doma učenika Sušak održana je prezentacija programa studentske mobilnosti Erazmus koju je održao student 4.godine pedagogije iz Makedonije Vedran Dizdarevič koji trenutno putem tog programa studira pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Prezentacija je održana na molbu maturanata Doma. Učenici su dobili osnovne informacije o uvjetima koje studenti moraju ispuniti kako bi sudjelovali u tom programu, kao i o načinima aplikacija.

Galerija slika

 


UČENJE MAKEDONSKOG JEZIKA

Na zamolbu Filozofskog fakulteta u Rijeci, a u okviru Erasmus programa mobilnosti, u našem su Domu na praksi dva studenta četvrte godine pedagogije iz Makedonije. Studenti su uključeni u raznolike aktivnosti Doma. Učenici su pokazali interes za makedonskim jezikom i pismom. Obzirom da imaju brojne obaveze u svojim školama organizirana je jedna radionica osnovnih riječi i fraza.

Galerija slika

 


UREĐENJE DOMA U PROSINCU

Ukrašavanje Doma povodom jednog od najvećih kršćanskih blagdana – Božića započelo je u našem Domu. Odgajateljice su zajedno s učenicima izrađivale novogodišnje ukrase kojima su uredile zajedničke prostorije.Koristeći svoje sposobnosti i vještine unijele su božićnu čaroliju među učenike Doma.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN AKTIV STRUČNIH SURADNIKA ČETIRI ŽUPANIJE

Voditeljica regionalnog Aktiva stručnih suradnika Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. organizirala je sastanak regionalnog Aktiva dana 4. prosinca 2014. godine. Teme Aktiva su bile: izricanje odgojnih mjera, vrednovanje rada učeničkog doma, izvješće o državnom stručnom vijeću stručnih suradnika, suradnja s Udrugom mladih iz Francuske i projekt razmjene studenata Erazmus. Dogovorene su smjernice za daljnji rad. Na stručnom skupu sudjelovalo je 11 stručnih suradnika.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI – DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naši punoljetni učenici već godinama odlaze u pratnji profesorice Marije Galić u Zavod za transfuziologiju dobrovoljno darovati krv. Ovom prilikom su bili: Marija Maravić, Iva Nekić, Lucija Rako i Anamari Volf. Pohvaljujemo plemenitost navedenih i zahvaljujemo u ime svih onih kojima to život znači.

Galerija slika

 


NATJECANJE U KUGLANJU

Na inicijativu voditelja sportskih aktivnosti u Domu organizirano je natjecanje u kuglanju među zaposlenicima Doma. Pozivu se odazvalo 9 zaposlenika i jedan bivši zaposlenik. Natjecanje je održano u nedjelju, 30. studenog 2014. godine u Kuglani Dražice. Nakon javnog izvlačenja natjecateljskih ekipa odmjerene su snage i sposobnosti. Završetkom svakog kruga natjecanja ekipe su promijenjene. Bodovi su bilježeni individualno, a slijedom toga najbolji kuglači bili su Ilija Trkulja, Ante Papić i Eni Stumpf .

Galerija slika

 


DOMSKI TURNIR U BRIŠKULI

Učenici našeg Doma okušali su se u jednoj od starih talijanskih kartaških igara koja se već tradicionalno igra na našim prostorima – briškuli. Tajne dobre igre sastoje se u memoriranju prethodno odigranih karata, zbrajanju i memoriranju dobivenih punata i savršenoj koncentraciji na igru. Najuspješniju vještinu igranja pokazala je učenica Vanna Rusijan.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U STRELJAŠTVU

Sudjelovali smo na Zimskom turniru u streljaštvu koji se 4. prosinca 2014. godine održao u Dugoj Resi. Naša ženska streljačka ekipa koju čine Nikolina Kruljac, Patricia Butina i Nikolina Musulin osvojila je 1. mjesto ekipno. U pojedinačnoj konkurenciji natjecali su se Luka Leon Škapul i Klaudio Popov koji je osvojio 3. mjesto.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN ZIMSKI TURNIR U ODBOJCI

Naš Dom organizirao je 20. studenog 2014. godine Zimski turnir u odbojci u Dvorani mladosti na Trsatu. Sudjelovalo je 6 učeničkih domova Regije Zapadna Hrvatska: Učenički dom Podmurvice, Učenički dom Lovran, Pazinski kolegij klasične gimnazije, Učenički dom Pula, Učenički dom Karlovac i Dom učenika Sušak. U izuzetno napetim i neizvjesnim utakmicama prvo mjesto osvojile su učenice iz Učeničkog doma Pula. Naše učenice hrabro su se borile te su pokazale veliku želju za daljnjim napredovanjem.

Galerija slika

 


ZIMSKI TURNIR U STOLNOM TENISU

Ekipa našeg Doma sudjelovala je na stolnoteniskom turniru učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. U ženskoj konkurenciji natjecalo se ukupno 5 učeničkih domova, a u muškoj 8 domova. Stolnotenisačice Doma zauzele su 4. mjesto, a stolnotenisači 6. mjesto.

Galerija slika

 


„I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI“

Obilježili smo 23 - godišnjicu spomena na žrtvu Vukovara, grada koji je svoje stradanje, patnju i herojsku obranu ugradio u temelje suvremene hrvatske države. Učenici su sudjelovali u uređenju panoa, slušali predavanje i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske.


 


SUDJELOVANJE U PROJEKTNOM DANU

Na poziv Učeničkog doma Kvarner sudjelovali smo u njihovom projektnom danu „Sidro u Kvarneru“ 24. listopada 2014. godine. Cilj takve manifestacije bio je ponuditi zanimljive sadržaje u svrhu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Učili smo izrađivati prirodnu kozmetiku, venecijanske maske i personalizirane ključeve. Sudjelovali smo i u sportskom dijelu programa – učenici i učenice su se natjecali u stolnom tenisu, šahu i biljaru.

Galerija slika

 


DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Obilježili smo manifestaciju „Dani kruha“ tako što smo pokazali da se može uživati u slasticama i desertima na zdravi način. Pekli smo kekse s kaduljom, kolače s orašastim plodovima i bobičastim voćem, muffine s jabukama i cimetom i kruh s kikirikijem. Posebno je bilo zanimljivo što su se u rad uključili podjednako učenice i učenici, kao i mlađi i stariji.

Pritom su se izmjenjivali običaji pojedinih krajeva i recepti. Svi su uživali probajući na kraju plodove svoga rada.

Galerija slika

 


PREZENTACIJA KRAV MAGA CENTRA RIJEKA

U prostoru Doma učenika Sušak, a u dogovoru sa sportskim klubom „Krav Maga centar Rijeka“, organizirali smo prezentaciju izraelskog sistema samoobrane Krav Mage, brazilske jiu jitsu i kondicionih vježbi. Prezentaciju su vodili glavni instruktor kluba Dubravko Magdić, bivši učenik Doma i trener početne grupe brazilske jiu jitsu Dino Janeš, a pomagali su im članovi kluba Marin Grgurić, Andrea Brajković i učenik Doma Klaudio Popov .

Galerija slika

 


ORGANIZIRANA RADIONICA „RIZIČNA PONAŠANJA MLADIH“

U suradnji s Udrugom Hepatos organizirali smo nakon odgledane kazališne predstave „Lucijina priča“ radionicu za učenike prvih razreda na temu prevencije rizičnih ponašanja mladih koju su vodile psihologinje Sanja Filipović iz Udruge Vida i Andrea Mataia Redžović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Učenici su na radionicu raspravljali o mitovima i činjenicama vezanim za ovisnosti kao i o neprihvatljivim ponašanjima mladih.

Galerija slika

 


DOMSKI TURNIR U ŠAHU

Učenici našeg Doma odmjerili su snage u jednoj od najstarijih i najpopularnijih igara na svijetu – šahu. Iako se radi o igri čija su pravila jednostavna i relativno lako pamtljiva, šah je intelektualna igra koja impresionira svojom složenošću. Igrala se i dama, konjićev skok i druge zanimljive igre sa šahovskim figurama. Svaka partija između naših učenika započinjala je jednostavno, a veliki broj poteza i pozicija, otvaranja i taktika dovela su do najboljeg sudionika turnira. Najuspješniju vještinu igranja iskazao je učenik Tibor Veselin.

Galerija slika

 


POSJETILI SMO UČENIČKI DOM KARLOVAC

Na poziv Učeničkog doma Karlovac sudjelovali smo, povodom njihovog Dana Doma, u raznim aktivnostima: sportski smo se ogledali u nogometu i stolnom tenisu te sudjelovali u kreativnoj radionici – origami. Upoznali smo se s kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima Karlovca, obišli učenički dom te se zadovoljni vratili u Rijeku.

Galerija slika

 


POSJET DŽAMIJI

Učenici našeg Doma posjetili su 2. listopada 2014. godine džamiju pri Islamskom centru u Rijeci. Prisustvovali su molitvi, vidjeli ogledni primjerak Kur'ana, upoznali se s osnovnim obilježjima islama te dobili informacije o gradnji riječke džamije za koju se smatra da je jedna od najljepših u Europi.

Galerija slika

 


PRIKAZANA EDUKATIVNA KAZALIŠNA PREDSTAVA

Dom učenika Sušak je u suradnji s Udrugom Hepatos Rijeka organizirao gledanje predstave „Lucijina priča“. Tri mlade osobe su na vrlo pristupačan način, kroz glumu, pokazali učenicima problematiku odgovornog spolnog ponašanja. Učenici su se u velikom broju odazvali predstavi, a nakon nje iskazali zadovoljstvo dobivenim informacijama i poukama.

Galerija slika

 


ODRŽALI SMO RODITELJSKI SASTANAK NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

U nedjelju, 7. rujna 2014. godine započeli smo školsku godinu prijemom novih učenika i njihovih roditelja. Održan je roditeljski sastanak za 19 novih učenica i 9 učenika i njihove roditelje. Ravnatelj Doma Ilija Trkulja, prof. dao je roditeljima osnovne informacije o Domu i o načinu odgojno-obrazovnog rada. Predstavio je djelatnike koji će 24 sata skrbiti o učenicima. Svaki odgajatelj ponaosob dodatno je informirao svoje učenike i njihove roditelje odgovarajući na pitanja zainteresiranih roditelja. Roditeljima se obratio i dr. Nikolić pojašnjavajući način rada zdravstvene skrbi u našem Domu.

Galerija slika

 


ODRŽANA LJETNA ŠKOLA“ U SPLITU

Ravnatelj, stručna suradnica i odgajateljice sudjelovali su na Ljetnoj školi za odgajatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 25. do 27. kolovoza 2014. godine u Splitu. Tema skupa bila je „Razvojna područja odgoja u učeničkom domu – odgojno područje kreativnosti“. Ljetna škola je bila organizirana kroz plenarna predavanja i 22 različite kreativne radionice.
Stručna suradnica Elizabeta Galić-Papić, mag.psych. je održala plenarno predavanje „Priroda odnosa inteligencije i kreativnog ponašanja – novija gledišta“ i radionicu „Kreativnost i inteligencija“. Prisustvovala je i Županijskom stručnom vijeću stručnih suradnika psihologa i pedagoga zaposlenih u učeničkim domovima.

Galerija slika

 


UREĐENJE DOMA

Završetkom nastavne godine započeli smo s uređenjem Doma.

 

Uređen je prostor ispred Doma, renoviran je sanitarni čvor, oličene sobe učenika, promijenjena sobna vrata, u cijelosti uređena knjižnica, dekupažirane police…

Galerija slika


 


IZUZETAN OBRAZOVNI USPJEH NAŠIH UČENIKA

U školskoj 2013./2014. godini 78% naših učenika je završilo razred s odličnim i vrlo dobrim uspjehom.

ČESTITAMO!


 


REZULTATI UPISA U DOM UČENIKA SUŠAK ZA ŠKOLSKU GODINU 2014/2015.

Upis u školsku godinu 2014./2015. u ljetnom upisnom roku je završen.

Primljeno je ukupno 26 novih učenika (M/Ž).


 


PROGLAŠENE NAJUREDNIJE SOBE U DOMU

Tijekom školske godine u području higijene posebno su se istakli učenici u sobama: 5, 9, 14, 24 i 27. Ženska odgojna skupina, prof.Milene Janković, bila je najurednija tijekom cijele školske godine. Učenici najurednijih soba i najurednije skupine su nagrađeni .

Galerija slika

 


POHVALE I NAGRADE NAJBOLJIM UČENICIMA

U posljednjem tjednu nastave školske godine 2013/14. tradicionalno je organizirana Večer pohvala i nagrada najboljim učenicima. Školski uspjeh, primjerno vladanje, zalaganje u sportskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima te uspjeh na domskim natjecanjima su kriteriji po kojima se vrednovao trud učenika tijekom cijele školske godine. Nagradu je primilo 6 učenika: Ena Paparić, Tara Šupica, Marinela Mrakovčić, Renata Gazibarić, Hana Mihelčić, Nikola Trbović. Nagradu je dobila i likovna skupina koja je osvojila 1. mjesto na 39. državnoj Domijadi. Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobilo je 16 učenika: Klara Kocić, Lukas Rošić, Rebeka Čop, Sara Šimić, Marija Maravić, Anamari Volf, Patricija Butina, Maja Jusić, Marijana Vuković, Nikolina Musulin, Iris Fabijančić, Magdalena Vidas, Rok Božić, Davor Tomašković, Luka Leon Škapul i Clara Coslovich. Pohvaljene su i aktivnosti slobodnog vremena učenika: ekipa streljaštva, ženska stolnoteniska ekipa i glazbena družina. Pohvalu odgajatelja dobilo je 23 učenika: Helena Kranjčević, Danijela Rajak, Ana Grdić, Patrik Pokorni, Lucija Rako, Una Rastović, Vanna Rusijan, Klaudio Popov, Barbara Španjol, Marina Šterpin, Mirela Triskoli, Sara Pajnić, Saša Kalinić, Željko Maravić, Branimir Grgurić, Marko Matijašić, Matija Latinović, Matea Lončar, Iva Nekić, Sara Ivković, Melany Poljski, Rada Maravić i Iva Jovanović. Ukupno je nagrađeno i pohvaljeno 58 učenika u školskoj godini 2013./14. ili 55 % učenika.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI – DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naši punoljetni učenici već godinama odlaze u pratnji profesorice Marije Galić u Zavod za transfuziologiju dobrovoljno darovati krv. Ovom prilikom su bili: Tina Hrvatin, Ivana Špionjak, Barbara Španjol, Goran Janeš i Anamari Volf. Pohvaljujemo plemenitost navedenih i zahvaljujemo u ime svih onih kojima to život znači.

Galerija slika

 


POSJETA „NOVOM LISTU“

Učenici Doma obišli su cjelokupno postrojenje jedne od najstarijih hrvatskih tiskovina u pratnji odgajateljice, prof. Rosane Racane'.

Uz obilazak rotacije prisustvovali su i izlaganju o tiskarskoj tehnici u novinskoj industriji. Sve je organizirano uz stručno vodstvo grafičara Nenada Raškovića koji je svoju dugogodišnju karijeru započeo kao strojoslagar na stroju koji je danas kao muzejski eksponat izložen u predvorju Novog lista.

Urednica Andrea Marić govorila je učenicima o načinu organizacije redakcije, ulozi novinara i urednika u proizvodnji dnevnih novina.

Galerija slika

 


PRIZNANJA USPJEŠNIM UČENICIMA I MENTORIMA

Grad Rijeka - Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo i Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu organizirali su svečanost 22. svibnja 2014. godine na kojoj su odali priznanja uspješnim učenicima i mentorima za uložen trud i zapažena postignuća u školskoj godini 2012./2013.

Muška ekipa stolnog tenisa Doma učenika Sušak i njihova mentorica, profesorica Elizabeta Galić-Papić, dobili su priznanje za osvojeno prvo mjesto na prošlogodišnjem državnom natjecanju – 38. državnoj Domijadi .

Galerija slika

 


MATURANT GENERACIJE 2010. – 2014. GODINE

Odličnim školskim uspjehom, izuzetnim vladanjem i uspješnim sudjelovanjem u izbornoj aktivnosti - streljaštvu istaknuo se učenik Josip Kruljac koji je proglašen maturantom generacije 2010. – 2014. godine.

Maturant je dobio čast da sam postavi svoju zvijezdu na zid čime je dobio svoje mjesto među ostalim zvijezdama Doma.

Galerija slika

 


OPROŠTAJNA VEČER S MATURANTIMA

Uz prigodan program i svečanu večeru oprostili smo se od naših osamnaest maturantica i maturanata. Večer maturanata su uveličali svojom nazočnošću razrednici i profesori učenika, kao i domski liječnik. Ravnatelj Ilija Trkulja, prof. i odgajatelji obratili su se maturantima i uručili im prigodne poklone, ruže i pohvale. Maturanti koji su se svojim ponašanjem, zalaganjem i školskim uspjehom istakli više nego ostali su pohvaljeni i nagrađeni. Pohvalu odgajatelja dobili su: Tina Hrvatin, Emilija Polonijo, Angela Matejčić, Stjepan Nekić i Ines Štimac. Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobili su: Luka Bošnjak, Andrej Brajdić, Sebastian Babić, Ivana Špionjak, Roni Kostadina i Haris Hodžić. Nagrađeni su: Tea Teodorović i Josip Kruljac. Maturantom generacije 2010. – 2014. proglašen je Josip Kruljac. Maturantica Ivana Špionjak je u ime maturanata zahvalila ravnatelju, odgajateljima i svim zaposlenicima Doma na uloženom trudu i radu tijekom godina njihovog školovanja.

Galerija slika

 


SKULPTURA PRVA NA DRŽAVNOJ DOMIJADI

Državno natjecanje učeničkih domova Republike Hrvatske – Domijada 2014. održana je od 9. do 11. svibnja 2014. godine u Baškom Polju nedaleko Makarske. Učenice Tea Teodorović i Tara Šupica su osvojenim prvim mjestom na 39. regionalnoj Domijadi sa skulpturom „Drvo života“ stekle pravo sudjelovanja na državnom natjecanju, gdje su također osvojile prvo mjesto.

Slika

 


POSJET ASTRONOMSKOM CENTRU RIJEKA

Planetarij Astronomskog centra Rijeka posjetili su učenici Doma i pogledali vizualno impresivan dokumentarni film «Dotaknuti rub Svemira». Omogućen im je poseban doživljaj slike u 3D tehnici. Film govori o tome kako nam teleskopi omogućuju bolje razumijevanje svemira. U prostorima centra učenici su također razgledali izložbu pod nazivom «Fraktali» Emila Herona Vargovića.

Galerija slika

 


RADIONICA KERAMIKE U ATELJEU JANJA GORA

Učenici Likovne sekcije sudjelovali su u radionici keramike u ateljeu Janja Gora. Uz stručno vodstvo, svladavali su osnove o svojstvima i vrstama gline, tehnikama modeliranja, vrstama keramičkih peći, načinu slaganja i paljenja. Svoju kreativnost iskazali su izradom murala i ostalih predmeta od gline koje su glazirali i palili raku tehnikom.

Galerija slika

 


SPORTSKA NATJECANJA NA 39. REGIONALNOJ DOMIJADI

U subotu, 5.travnja 2014. godine održan je sportski dio 39. regionalne domijade Zapadne Hrvatske. Sudjelovali su učenici iz 12 učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Naši učenici sudjelovali su u odbojci, streljaštvu, stolnom tenisu, nogometu i šahu. Najuspješniji su bili muška ekipa streljaštva i ženska ekipa stolnog tenisa koji su osvojili 2. mjesto. Nogometaši su došli do polufinala i osvojili 4. mjesto.

Galerija slika

 


POSJETA SVEUČILIŠNOM KAMPUSU

Obilaskom Sveučilišnog kampusa na Trsatu, naši učenici razgledali su zgrade Akademije primijenjenih umjetnosti, Učiteljskog, Filozofskog i Građevinskog fakulteta.

U razgovoru sa znanstvenom novakinjom Ivom Buchberger saznali smo detalje o studijskim programima, odsjecima i katedrama te dobili informacije važne za naše buduće studente .

Galerija slika

 


ODRŽANA „ZIMSKA ŠKOLA“ U ZADRU

Ravnatelj, stručna suradnica i odgajateljice sudjelovali su na Zimskoj školi za odgajatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 24. do 26. ožujka 2014. godine u Zadru. Tema skupa bila je „Razvojna područja odgoja u učeničkom domu – odgojno područje kognitivnog razvoja“. Istovremeno su održane i sjednica Skupštine Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske kojoj je nazočio ravnatelj Doma Ilija Trkulja, prof. i Županijsko stručno vijeće stručnih suradnika psihologa i pedagoga zaposlenih u učeničkim domovima kojem je nazočila Elizabeta Galić-Papić, mag.psih.

Galerija slika

 


ODRŽANA 39. REGIONALNA DOMIJADA – KULTURNI DIO

Sudjelovali smo na kulturnom dijelu 39. regionalne Domijade regije Zapadna Hrvatska koja je održana 22. ožujka 2014. godine u Opatiji. Naši učenici natjecali su se u scenskom izrazu, glazbi i u likovnom području. Najuspješnije su bile Tea Teodorović i Tara Šupica koje su sa svojom skulpturom „The tree of life“ osvojile 1. mjesto stručnog žirija. Glazbena družina Doma - u sastavu: Antonio Nekić, Luka Bošnjak, Rok Božić i Tara Šupica s pjesmom „Mash up“ osvojili su 2.mjesto stručnog žirija i 1. mjesto učeničkog žirija.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI – DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naši punoljetni učenici već godinama odlaze u pratnji profesorice Marije Galić u Zavod za transfuziologiju dobrovoljno darovati krv. Ovom prilikom su bili: Luka Bošnjak, Emilija Polonijo, Helena Kranjčević, Sanja Zatezalo, Marinela Mrakovčić i Ana Grdić. S njima je u pratnji bio i djelatnik Doma gospodin Andrija Marčelja koji je krv dao već 52. put. Pohvaljujemo plemenitost navedenih i zahvaljujemo u ime svih onih kojima to život znači.

Galerija slika

 


IZA SCENE HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Učenici Doma posjetili su Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl.Zajca. Zahvaljujući stručnom vodstvu Ane Miljanović, djelatnice u službi propagande i marketinga, prošetali su pozornicom, gledalištem, ali su zavirili i u prostore iza i ispod pozornice.

Voditeljica je učenike upoznala s poviješću kazališta i zgrade u kojoj se nalazi već 130 godina. Susreli su glumce i pjevače koji su imali probu predstave „Faust“ .

Galerija slika

 


PROLJETNI ŠAHOVSKI TURNIR

Dana 18.ožujka 2014. godine organiziran je Proljetni šahovski turnir učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Ukupno se natjecalo 5 ženskih i 6 muških ekipa. I muška i ženska ekipa našeg Doma u sastavu: Andrej Brajdić, Dražen Pernić, Tomislav Budiselić, Antonio Štokić, Nikolina Musulin i Marijana Vuković osvojile su 4. mjesto.

Galerija slika

 


2. MJESTO NA NATJECANJU MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke organiziralo 38. gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Naši su učenici ovom prigodom pokazali odlično znanje na teoretskim i praktičnim razinama – poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći. Učenica Ena Paparić bila je voditeljica natjecateljske ekipe koju su činili Josip Kruljac, Luka Bošnjak, Anamari Volf, Magdalena Vidas i Davor Tomašković, pod vodstvom naše prof. Marije Galić .

Galerija slika

 


PROLJETNI TURNIR U STRELJAŠTVU

Streljačka ekipa Doma učenika Sušak sudjelovala je 5. ožujka na Proljetnom turniru u streljaštvu koji se održao u Dugoj Resi. Natjecalo se ukupno šest učeničkih domova. Naši strijelci Josip Kruljac, Goran Janeš i Klaudio Popov osvojili su 1. mjesto ekipno. U pojedinačnoj konkurenciji Josip Kruljac je osvojio 1. mjesto, a Klaudio Popov 3. mjesto.

Galerija slika

 


STOLNOTENISKI TURNIR U KARLOVCU

Ekipa našeg Doma sudjelovala je 27.veljače 2014. godine na 17. tradicionalnom stolnoteniskom memorijalnom turniru „Profesor Ivan Mikšić“ u Karlovcu. Ukupno se natjecalo 5 ženskih i 7 muških ekipa. Ženska ekipa našeg Doma u sastavu: Maja Jusić, Marija Maravić i Marijana Vuković osvojile su 3. mjesto, a muška ekipa je u žestokoj konkurenciji ostala bez odličja.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U MANIFESTACIJI „RIJEKA PSIHOLOGIJE“

S ciljem popularizacije psihologije putem javnih predavanja, debata, radionica i tribina u više gradova u Hrvatskoj je održana „Rijeka psihologije“. Manifestacija je imala i humanitarni karakter – sudionici su prodajom promotivnih materijala prikupljali novac za nabavu specijalizirane opreme za djecu s motoričkim oštećenjima koja pohađaju Dječji vrtić Rijeka. Psiholozi Elizabeta Galić-Papić i Ante Papić sudjelovali su u navedenoj manifestaciji. Održali su radionicu u Domu učenika Sušak pod nazivom „Dinamika skupine u oku promatrača“ na koju se odazvao veći broj sudionika.

Galerija slika

 


TURNIR U NOGOMETU POVODOM VALENTINOVA

Nogometna ekipa našeg Doma sudjelovala je 18. veljače na regionalnom malonogometnom turniru. Turnir se održao u Bakru u organizaciji Učeničkog doma „Tomislav Hero“ iz Bakra. Natjecalo se ukupno devet učeničkih domova. Odigrali smo dvije utakmice u skupini, ali se nažalost nismo plasirali dalje. Ekipa je bila u sastavu: Sebastijan Babić, Filip Žarković, Matija Mihelčić, Antonio Štokić, Stjepan Nekić, Dražen Pernić, Toni Pavelić i Lukas Rošić.

Galerija slika

 


VJEŽBAJMO ZAJEDNO – FIT CAMP

Počeli smo s Fit Camp Challeng treninzima u Domu u kojem je sudjelovalo 13 učenika. Trening su održali wellnes treneri Slobodanka Gvero (bivša učenica Doma) i Marino Karinja, a naglasak je bio na kardio aerobnim vježbama. Atmosfera je bila odlična, trening naporan, a učenici zadovoljni.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN ODBOJKAŠKI TURNIR POVODOM VALENTINOVA

Naš Dom organizirao je odbojkaški turnir povodom Valentinova u Dvorani mladosti na Trsatu. Sudjelovalo je 6 učeničkih domova Regije Zapadna Hrvatska. U izuzetno napetim i neizvjesnim utakmicama prvo mjesto osvojile su učenice iz Učeničkog doma Karlovac. Naše učenice hrabro su se borile te su pokazale veliku želju za daljnjim napredovanjem.

Galerija slika

 


ODRŽANA 11. LI-RA SUŠAK

Radionice „Slikanje obojenim pijeskom“ i „Modeliranje novinskim papirom“ okupile su učenike i profesore iz šest učeničkih domova regije Zapadna Hrvatska. Voditelji radionica bili su Željko Bužleta, prof. iz Učeničkog doma Pula i Jelena Drakulić, mag.paed. iz Doma učenika Sušak.
Tijekom popodneva sudionici su se kreativno izražavali, družili i razmjenjivali iskustva.

Galerija slika

 


KOLIKO POZNAJEMO DOM?

Koliko poznaju Dom u kojem borave saznali smo organiziranjem natjecanja među učenicima. Odgovarali su na pitanja o povijesti Doma, uspješnim učenicima, maturantima generacije, aktivnostima i sl. Nisu samo odgovarali, već su i oni postavljali pitanja odgajateljima o zanimljivostima iz života učenika u Domu. Najuspješnija ekipa je bila „VeLuSaKla“ u kojoj su bili: Sara Šimić, Klara Tomažin, Luka Bošnjak i Luka Šimičić“. Učenici su bili vrlo aktivni, pokazali natjecateljski duh i na kraju iskazali interes da i u drugom polugodištu organiziramo slična natjecanja.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI – DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naši punoljetni učenici već godinama odlaze u pratnji profesorice Marije Galić u Zavod za transfuziologiju dobrovoljno darovati krv. Ovom prilikom su bili: Angela Matejčić i Roni Kostadina prvi put, a Luka Bošnjak i Dražen Pernić drugi put. S njima je u pratnji bio i djelatnik Doma gospodin Andrija Marčelja koji je krv dao već 51. put. Pohvaljujemo plemenitost navedenih i zahvaljujemo u ime svih onih kojima to život znači.

Galerija slika

 


UREĐENJE DOMA U PROSINCU

Ukrašavanje Doma povodom jednog od najvećih kršćanskih blagdana – Božića započelo je u našem Domu. Odgajateljica Jelena Drakulić, mag. paed. je zajedno s učenicima izrađivala novogodišnje ukrase kojima su uredili zajedničke prostorije. Koristeći svoje sposobnosti i vještine unijeli su božićnu čaroliju među učenike Doma.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN GLAZBENI KVIZ

Zabavni i veseli kviz krajem polugodišta je prema riječima učenica bio pun pogodak. Učenice su pogađale nazive pjesama i izvođače, a ako su otpjevale refren ili otplesale onda bi dobile bonus bodove. Pogađale su hrvatske glazbene grupe, pjevačice i sastavljale od izmiješanih riječi refrene pjesama. Po završetku kviza nastavile su spontano druženje, pjevanje i plesanje uz pitanje „Kada ćemo opet?“.

Galerija slika

 


RADIONICA PRIRODNE KOZMETIKE

Pod motom „Njegujte se prirodno“ organizirali smo radionicu prirodne kozmetike. Radili smo melem za usta, piling i masku za lice. Koristili smo: limun, med, kukuruznu krupicu, ulje i druge sastojke. Učenice su sve isprobale i osjetile blagodati prirodne njege.

Galerija slika

 


POSJETA MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI

Učenici našeg Doma posjetili su Muzej moderne i suvremene umjetnosti s odgajateljicom Rosanom Racane'. Pod vodstvom muzejske pedagoginje pogledali su izložbu „Antologije krijumčarenja“ – međunarodni interdisciplinarni projekt o tradiciji nelegalne ekonomije: krijumčarenja ljudi, preprodaje organa, droge i arheološkog blaga. Projekt obuhvaća suvremenu umjetnost, povijest, etnografiju i kulturnu baštinu.

Galerija slika

 


OBILJEŽAVANJE MJESECA BORBE PROTIV OVISNOSTI

U mjesecu borbe protiv ovisnosti učenici Haris Hodžić, Roni Kostadina, Emanuel Šepac i Patrik Pokorni sudjelovali su na likovnom natjecanju na temu prevencije ovisnosti. Natjecanje je organizirao Crveni križ, a moto je bio ''Živimo život bez droge''.

Galerija slika

 


ODRŽANI BOŽIĆNI SPORTSKI TURNIRI

Sportske ekipe našeg Doma – odbojkaška, stolnoteniska, nogometna, šahovska i ekipa streljaštva sudjelovale su u Božićnim sportskim turnirima učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Svi naši sportaši su se maksimalno zalagali, a najuspješniji su bili strijelci koji su osvojili 1. mjesto. U ekipi su bili: Josip Kruljac, Goran Janeš i Klaudio Popov. Josip Kruljac proglašen je najboljim strijelcem turnira. Nogometaši su osvojili 3. mjesto, a u ekipi su bili: Sebastijan Babić, Filip Žarković, Matija Mihelčić, Marko Milošević, Antonio Štokić, Stjepan Nekić, Andrej Brajdić, Dražen Pernić, Matija Latinović i Davor Tomašković. Učenici su se družili, razmjenjivali sportska iskustva i zadovoljni se vratili u Dom.

Galerija slika

 


OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV NASILJA

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960.godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Tujillo. Tri sestre Mirabal su se isticale kao političke aktivistkinje u borbi za demokraciju i pravdu. U Domu smo tematski uredili pano i s učenicima razgovarali o nasilju – kako ga prepoznati i kome se obratiti za pomoć.

Galerija slika

 


UZVRATNI SPORTSKI SUSRET

Nakon prvog sportskog stolnoteniskog ogleda u Domu učenika Sušak s Učeničkim domom Podmurvice, pozvani smo na uzvratni susret. Cilj je bio priprema za Zimski turnir u Puli i druženje mladih sportaša. Odigrano je više pojedinačnih susreta i susreta parova. Natjecanje je prošlo u odličnoj atmosferi.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U PROJEKTNOM DANU

Na poziv Učeničkog doma Kvarner sudjelovali smo u njihovom projektnom danu „Sidro u Kvarneru“ 15. studenog 2013. godine. Učili smo izrađivati prirodnu kozmetiku (prirodnu kremu za ruke i balzam za usne), vrtni mozaik i ego sliku (jedinstveni otisak ruke). Učenici stolnoteniske ekipe uključili su se u sportski dio programa.

Galerija slika

 


DOMSKI TURNIR U ŠAHU

Učenici našeg Doma odmjerili su snage u jednoj od najstarijih i najpopularnijih igara na svijetu – šahu. Iako se radi o igri čija su pravila jednostavna i relativno lako pamtljiva, šah je intelektualna igra koja impresionira svojom složenošću. Svaka partija između naših učenika započinjala je jednostavno, a veliki broj poteza i pozicija, otvaranja i taktika dovela su do najboljeg sudionika turnira. Najuspješniju vještinu igranja iskazao je učenik Andrej Brajdić.

Galerija slika

 


„I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI“

Obilježili smo 22 - godišnjicu spomena na žrtvu Vukovara, grada koji je svoje stradanje, patnju i herojsku obranu ugradio u temelje suvremene hrvatske države. Učenici su sudjelovali u izradi plakata, slušali predavanje i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske.

Galerija slika

 


POSJETA RADIJSKOJ POSTAJI

Učenici Doma učenika Sušak posjetili su radiopostaju riječkog Totalnog FM-a. Radijski voditelj Dražen Zima proveo ih je prostorom radija i upoznao ih s načinom rada ove radiopostaje. Porazgovarali su i s voditeljem koji ih je uputio u neke zanimljive podatke vezane uz ovo zanimanje.

Galerija slika

 


PRIJATELJSKI STOLNOTENISKI SUSRET

Dana 7. studenog 2013. godine održan je prijateljski sportski susret u stolnom tenisu između Učeničkog doma Podmurvice i Doma učenika Sušak. Učenici su odigrali više pojedinačnih susreta i susreta parova. Na kraju su svi bili pobjednici jer je postignut glavni cilj: sportski ogled, upoznavanje i druženje mladih ljudi.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN KUHARA

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza slave Međunarodni dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku, jačaju prijateljstva i pomažu mlađim kolegama. Učenici Doma su obilježili ovaj dan na način da su sa svojim odgajateljima pekli kolače. S obzirom da je u Domu jedan od programa koji se provodi „Čuvanje i unapređivanje zdravlja“, odlučili smo ispeći kolače s voćem, orašastim plodovima i sa svježim sirom. Ovom radionicom pokazali smo učenicima da se može uživati u desertima i „slatkišima“ na zdravi način. Svi su na kraju uživali plodove svoga rada.

Galerija slika

 


POSJET GRADSKOJ TRŽNICI

Povodom Svjetskog dana hrane učenici Doma učenika Sušak posjetili su gradsku tržnicu. Prošetali su riječkom „placom“ koja broji više od stotinu godina. Zavirili su i u ribarnicu čije pročelje krase kameni rakovi, hobotnice, ribe i školjke. Šetnju su završili na Koblerovom trgu (nekada Piazza dele' Erbe) gdje se nalazila prva riječka tržnica.

Galerija slika

 


NEKI DRUGI POGLED NA RIJEKU I OPATIJU

Vozeći se turističkim autobusom od Trsata do Opatije naši učenici su imali priliku upoznati znamenitosti i atrakcije grada. Autobus je umjetničko djelo Voje Radoičića, koji svojom vanjštinom priča priču o atraktivnim riječkim i opatijskim lokalitetima, a učenicima pruža neponovljiv i jedinstven doživljaj.

Galerija slika

 
2