DOKUMENTI
UPISI
KATALOG INFORMACIJA DUS
NABAVA
NATJEČAJI ZA RADNA MJESTA
FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI
SJEDNICE DOMSKOG ODBORA
KAKO DO NAS?

Dom učenika Sušak - mapa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEZAM- Seksualna edukacija za mlade

 

 

 


DOBRO DOŠLI NA STRANICE DOMA UČENIKA SUŠAK!

Drago nam je što ste posjetili naše mrežne stranice kao naš budući učenik ili učenica, roditelj, rođak ili prijatelj… a možda ste sasvim slučajno kao virtualni putnik – namjernik svratili na nekoliko trenutaka k nama. Puno toga vam možemo ispričati i pokazati… Stoga ne odustajte, krenite dalje...

Svim našim učenicima i učenicama, bivšim, sadašnjim i budućim, želimo uspješno odrastanje uz njihove životne pozive, škole i zanimanja, kao i uz njihov najbolji dom – Dom učenika Sušak.

Za sve vas naša vrata su uvijek otvorena i željno vas čekamo!

 


 


 
   

ODLAZAK RAVNATELJICE EDITE STILIN

  Ravnateljica Doma učenika Sušak mr.sc. Edita Stilin nakon dvadeset godina odlazi na novo radno mjesto.

  Imenovana je pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije.

  Djelatnici Doma i učenici poželjeli su joj puno uspjeha na novom radnom mjestu i zahvalili joj na dugogodišnjem trudu i kvalitetnom radu.

  Do izbora novog ravnatelja vršiteljem dužnosti imenovan je prof. Ilija Trkulja.

Galerija slika

 


ODRŽANO PREDAVANJE „ZDRAV SPOLNI ŽIVOT MLADIH“

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo – odjelom školske i sveučilišne medicine, medicinska sestra Doma učenika Sušak organizirala je predavanja dr.Nataše Dragaš-Zubalj „Zdrav spolni život mladih“. Izabrana tema je iz područja edukativno-preventivnog zdravlja. Nakon održanog predavanja doktorica je odgovarala na pitanja učenika i navodila primjere iz svoje prakse rada s mladima. Učenici su zainteresirano pratili predavanje i aktivno sudjelovali.

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći je organizirano 14. rujna u Domu Crvenog križa za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici su upoznati s interventnim timovima Crvenog križa koji djeluju u sklopu pružanja prve pomoći u katastrofama. Sadržaj programa je obuhvaćao pružanje laičke prve pomoći, psihosocijalnu pomoć, njegu ranjenih i oboljelih i pripremu prihvatnih centara. U navedenoj akciji je sudjelovalo četiri učenika našeg Doma: Andrej Brajdić, Luka Leon Škapul, Antonio Štokić i Davor Tomašković.

Galerija slika

 


NAŠI UČENICI - DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI

Sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima važna je odrednica odgojno-obrazovnog rada s mladim ljudima. Naš Dom već godinama ima aktivnu suradnju sa Zavodom za transfuziologiju na način da nekoliko puta tijekom školske godine punoljetni učenici dobrovoljno daruju krv. Ovom prilikom to je učinilo tri učenika: Luka Bošnjak, Stjepan Nekić i Dražen Pernić.

Galerija slika

 


IZLET U PARK ŠUMU GOLUBINJAK

Radi što bolje adaptacije novih učenika na domski život organizirali smo cjelodnevni izlet u Park šumu Golubinjak, koja je proglašena zaštićenom park-šumom još 1955. godine radi bogatstva špilja, stijena i drugih prirodnih ljepota goranskog krajolika. Pješačili smo šumom uz vodstvo učenika Matije Latinovića. Vidjeli smo najviše stablo u Gorskom kotaru – Kraljicu šume staru 226 godina, Golubinju i Ledenu špilju. Po povratku iz šume igrali smo nogomet, tenis, graničar te se družili uz društvene i zabavne igre. Na izletu je bio 31 učenik prvog razreda.

Galerija slika

 


ODRŽALI SMO RODITELJSKI SASTANAK NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

U nedjelju, 1. rujna 2013. godine započeli smo školsku godinu prijemom novih učenika i njihovih roditelja. Održan je roditeljski sastanak za 19 novih učenica i 14 učenika i njihove roditelje. Roditelji su dobili osnovne informacije o Domu i o načinu odgojno-obrazovnog rada. Predstavljeni su im djelatnici koji će 24 sata skrbiti o učenicima. Svaki odgajatelj ponaosob dodatno je informirao svoje učenike i njihove roditelje odgovarajući na pitanja zainteresiranih roditelja.

Galerija slika

 


NASTAVILI SMO S UREĐENJEM DOMA

Tijekom ljetnih praznika, kao i svake godine, preuredili smo Dom. Uređena je odgojna skupina djevojaka – oličeni su zidovi i promijenjena vrata na sobama, kompletno je preuređena kupaonica, radni prostor odgajatelja i arhiva. Novu školsku godinu započinjemo u još ugodnijem okruženju.

Galerija slika

 


REZULTATI UPISA U DOM UČENIKA SUŠAK ZA ŠKOLSKU GODINU 2013/2014.

 

Upis u školsku godinu 2013./2014. u ljetnom upisnom roku je završen.

Primljeno je 32 učenika, od toga 19 učenica i 13 učenika.

 


UREĐENJE DOMA

 

Završetkom nastavne godine započeli smo s uređenjem Doma. Renovira se sanitarni čvor, liče sobe i mijenjaju sobna vrata i prozori u odgojnim skupinama.

Galerija slika

 


IZUZETAN OBRAZOVNI USPJEH NAŠIH UČENIKA

 

 

U školskoj 2012./2013. godini 78% naših učenika je završilo razred s odličnim i vrlo dobrim uspjehom.

                                                       ČESTITAMO!


 


RAVNATELJICA DOBILA NAGRADU GRADA RIJEKE

 Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke povodom blagdana sv. Vida i Dana Grada Rijeke zaslužnim građankama i građanima dodijeljena su priznanja i nagrade. Uručeno je 13 Godišnjih nagrada, 7 Zlatnih plaketa „Grb Grada Rijeke“ i nagrada za životno djelo.
  Naša ravnateljica mr.sc. Edita Stilin dobila je Godišnju nagradu za izuzetna postignuća u odgojno-obrazovnom radu te promicanje humanih, humanitarnih i volonterskih akcija.

Galerija slika

 


STOLNOTENISKA EKIPA DOMA NA SVEČANOM PRIMANJU KOD ŽUPANA

 Primorsko-goranska županija - Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport organizirala je tradicionalno primanje za učenike i mentore koji su u školskoj godini 2012./2013. na natjecanjima i smotrama u znanju, vještinama i sposobnostima osvojili prvo mjesto na državnoj i međunarodnoj razini. Osvojivši prvo mjesto na 38. državnoj Domijadi, stolnoteniska ekipa Doma učenika Sušak pozvana je s voditeljicom Elizabetom Galić-Papić, mag.psih. na navedeno svečano primanje.

Galerija slika

 


PROGLAŠENE NAJUREDNIJE SOBE U DOMU

 Tijekom školske godine, praćenjem i ocjenjivanjem higijene u sobama učenika, posebno su se istakli učenici u sobama: 2, 4, 8, 22, 24 i 27. Muška odgojna skupina, prof.Marije Galić, bila je najurednija tijekom cijele školske godine.

Galerija slika

 


POHVALE I NAGRADE NAJBOLJIM UČENICIMA

 U posljednjem tjednu nastave školske godine 2012/13. tradicionalno je organizirana Večer pohvala i nagrada najboljim učenicima. Školski uspjeh, primjerno vladanje, zalaganje u sportskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima te uspjeh na domskim natjecanjima su kriteriji po kojima se vrednovao trud učenika tijekom cijele školske godine.
  Nagradu je primilo 6 učenika i 2 sportske ekipe: Josip Kruljac, Klara Kocić, Angela Matejčić, Marijano Tomljanović, Tea Teodorović, Ena Paparić, stolnoteniska ekipa i streljačka sekcija.
  Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobilo je 10 učenika: Sanja Zatezalo, Rebeka Čop, Sara Šimić, Marinela Mrakovčić, Antonio Nekić, Klaudio Popov, Lukas Rošić, Stjepan Nekić, Andrej Brajdić, Vanna Rusijan. Pohvalu odgajatelja dobilo je 15 učenika: Helena Kranjčević, Danijela Rajak, Ana Grdić, Anamari Volf, Marko Milošević, Filip Kučan, Nedjeljko Petrović, Robert Goran Sumajstorčić, Patrik Pokorni, Roni Kostadina, Moreno Štokić, Tara Šupica, Clara Coslovich, Lucija Rako i Una Rastović. Ukupno je nagrađeno i pohvaljeno 48 učenika u školskoj godini 2012/13 ili 46 % učenika.

Galerija slika

 


VOLIMO ZELENO

 Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu gdje je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.
  Na poziv Učeničkog doma Podmurvice sudjelovali smo u njihovom projektnom danu „Volim zeleno“. Slušali smo predavanja na temu zaštite okoliša, radili ukrasne vrećice od starog papira, učili kako se radi zdrava čokolada, sudjelovali u odbojkaškom turniru. Naše odbojkašice osvojile su prvo mjesto.

Galerija slika

 


POSJETA DJEČJEM VRTIĆU „ZVONIMIR CVIIĆ“

 Učenici Doma posjetili su dječji vrtić „Zvonimir Cviić“ na Podmurvicama. Upoznali su se s dnevnim ritmom života u vrtiću, poslovima odgajatelja i zdravstvene voditeljice te proveli ugodno prijepodne u druženju i igri s djecom predškolske dobi.

Galerija slika

 


NENAD DEBELIĆ – ZAMJENIK GRADONAČELNICE RABA

 Naš bivši učenik, Nenad Debelić, dipl. ing., postao je zamjenik gradonačelnice Raba, gospođe Rosande Krstinić-Guščić, čiji je sin Andro također bio u našem Domu.

ČESTITAMO!

Galerija slika

 


OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

 Svjetska zdravstvena organizacija 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja još od 1987. godine. Na taj se dan potiču preventivne aktivnosti koje ukazuju na veliki javno-zdravstveni problem pušenja. U Domu smo proveli anonimnu anketu u kojoj nas je, između ostalog, interesiralo koliko učenika Doma puši cigarete, znaju li im roditelji za to i prema njihovom mišljenju kako bi se moglo smanjiti pušenje cigareta mladih. Anketu smo obradili, a rezultate prezentirali učenicima.
Evo nekoliko rezultata iz ankete:
o Učenici misle da 71 % učenika puši cigarete; ustvari ih puši 36 %.
o Najčešće počinju pušiti cigarete u 8. razredu ili 1. razredu srednje škole.
o Roditelji 33 % učenika znaju da njihova djeca puše.
o Prijedlozi za smanjenje pušenja cigareta mladih:
- većom dostupnosti sporta
- da se duhanski proizvodi ne prodaju mlađima od 21 godinu
- kažnjavati maloljetnike i kada ih se vidi da puše cigarete
- postrožiti kontrolu osobnih iskaznica
- najgore je kad im se govori da ne puše, da to nije dobro, a stariji puše
- da poskupe cigarete .

Galerija slika

 


SVJETSKI DAN SPORTA OBILJEŽEN JE I U NAŠEM DOMU

 Svjetski dan sporta, 30. svibnja, obilježava se s ciljem promicanja pozitivnog stava prema tjelesnoj aktivnosti kao preduvjetu zdravog i aktivnog načina života. Taj dan počeo se obilježavati 1993. godine na prijedlog Međunarodne asocijacije pokreta „Sport za sve“ kao najznačajnija i najmasovnija međunarodna manifestacija sporta i sportske rekreacije.
 
Na Dan sporta organizirali smo turnir u odbojci. Igrali su djevojke protiv mladića, geodeti protiv medicinara, likovnjaci protiv gimnazijalaca. U napetim i zanimljivim utakmicama, nije nedostajalo smijeha, zabave, izvrsnih poena, a ni slatkih nagrada .

Galerija slika

 


DAN AFRIKE U DOMU

Dana 25. svibnja 1963. godine 32 nezavisne afričke zemlje izglasale su Rezoluciju Organizacije Afričkog Jedinstva. Bio je to prvi korak prema povezivanju afričkih zemalja nedugo nakon vala deokolonizacije. Toga je dana jednoglasno prihvaćeno da se 25. svibnja proglašava Danom Afrike koji se kao nacionalni praznik slavi u svim državama potpisnicama Rezolucije. Naših 5 dječaka iz Nigerije – Joshua, Ehis, Tahir, Faisal i Theophilus obogatili su svojom kulturom i raznolikošću domski život.

Galerija slika

 


UREĐIVANJE DOMSKOG VRTA

Domski vrt i voćnjak počeli su dobivati novo ruho uz savjete i rad stručnjaka – vrtlara, odgajateljice i učenika Doma.
Posađene su begonije, petunije, neveni, šimširi, tagetesi i ostalo ukrasno cvijeće .

Galerija slika

 


PRIZNANJA USPJEŠNIM UČENICIMA I MENTORIMA

Grad Rijeka - Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo i Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu organizirali su svečanost 22. svibnja 2013. godine na kojoj su odali priznanja uspješnim učenicima i mentorima za uložen trud i zapažena postignuća u školskoj godini 2011./2012. Muška ekipa stolnog tenisa Doma učenika Sušak i njihova mentorica, profesorica Elizabeta Galić-Papić, dobili su priznanje za osvojeno prvo mjesto na prošlogodišnjem državnom natjecanju – 37. državnoj Domijadi.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U PROJEKTU “(ZA)VOLI KAZALIŠTE”

Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ i Primorsko-goranska županija pokrenule su projekt „(ZA)VOLI KAZALIŠTE“. Tim projektom omogućili su svim školama i učeničkim domovima Županije besplatne ulaznice za odabrane predstave. Učenici Doma učenika Sušak gledali su duhovite glumačke preobrazbe i maštovite zaplete u komediji Williama Shakespearea „San Ivanjske noći“. Nakon posjete kazalištu razgovarali smo s učenicima o njihovom doživljaju predstave.

Galerija slika

 


STOLNOTENISAČI DOMA TREĆI PUT ZAREDOM PRVI NA DRŽAVNOM NATJECANJU

U subotu, 18. svibnja 2013. godine u Bedekovčini je održano državno natjecanje učeničkih domova – Domijada 2013. Učenici su se natjecali u sportskom dijelu dok je kulturni dio bio rezultat prezentacije učeničkog stvaralaštva. Stolnotenisači Doma Duško Marijan Morić, Marko Radetić i Dominik Dujmović pobijedili su sve stolnoteniske ekipe i treću godinu zaredom bili najbolji.

Galerija slika

 


MATURANTICA GENERACIJE 2009. – 2013. GODINE

Odličnim školskim uspjehom, izuzetnim vladanjem i uspješnim sudjelovanjem u aktivnostima Mladeži hrvatskog Crvenog križa istaknula se učenica Una Tonković koja je proglašena maturanticom generacije 2009. – 2013. godine. Ravnateljica mr.sc. Edita Stilin postavila je zvijezdu s imenom učenice na zid čime je maturantica Una Tonković dobila svoje mjesto među ostalim zvijezdama Doma.

Galerija slika

 


OPROŠTAJNA VEČER S MATURANTIMA

 Uz prigodan program i svečanu večeru oprostili smo se od naših dvadeset i osam maturantica i maturanata. Večer maturanata su uveličali svojom nazočnošću razrednici i profesori učenika, kao i domski liječnik i medicinska sestra. Ravnateljica mr.sc. Edita Stilin i odgajatelji su se obratili maturantima i uručili im prigodne poklone, ruže i pohvale. Maturanti koji su se svojim ponašanjem, zalaganjem i školskim uspjehom istakli više nego ostali su pohvaljeni i nagrađeni. Pohvalu odgajatelja dobili su: Matea Bernarda Krezić, Andreja Poje, Emily Šepac, Vedrana Lulić, Anamarija Deželjin, Petra Štimac, Matea Bolić, Franka Tomljanović i Bruno Kraljić. Pohvalu Odgajateljskog vijeća dobili su: Tena Miličević, Anđa Butorac, Teo Malnar i Ivan Kaštelan. Nagrađeni su: Duško Marijan Morić, Una Tonković i Jovana Rastović. Maturanticom generacije 2009. – 2013. proglašena je Una Tonković. Maturantica Franka Tomljanović je u ime maturanata zahvalila ravnateljici, odgajateljima i svim zaposlenicima Doma na uloženom trudu i radu tijekom godina njihovog školovanja.

Galerija slika

 


OBILAZAK KAMPUSA NA TRSATU

 Maturanti našeg Doma posjetili su Sveučilišni kampus na Trsatu. Razgledali su Filozofski, Građevinski, Učiteljski fakultet, Akademiju primjenjenih umjetnosti te popratne sadržaje koje Kampus nudi. Uz vodstvo studenta, maturanti su stekli prvi dojam o mogućim mjestima budućeg studiranja.

Galerija slika

 


DAN PLANETE ZEMLJE

 Obilježili smo 22. travnja Dan planete Zemlje prigodnim plakatom, razgovorom s učenicima te uređenjem vrta.

Galerija slika

 


SPORTSKA NATJECANJA NA 38. REGIONALNOJ DOMIJADI REGIJE ZAPADNA HRVATSKA

 U subotu, 20.travnja 2013.godine održan je sportski dio 38.regionalne Domijade regije Zapadne Hrvatske. Ukupno je sudjelovalo 375 učenika iz 13 učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Organizator ovogodišnje regionalne Domijade bio je Dom učenika Sušak. Učenici su se natjecali u sljedećim sportovima: nogomet, košarka, odbojka, rukomet, streljaštvo, stolni tenis i šah. Naši učenici sudjelovali su u odbojci, streljaštvu, stolnom tenisu i nogometu. Muška ekipa streljaštva i stolnog tenisa osvojila je 1.mjesto, a najboljim pojedincima proglašeni su učenici Josip Kruljac u streljaštvu i Duško Marijan Morić u stolnom tenisu. Odbojkašice su osvojile 4.mjesto, a nogometaši su ostali bez plasmana.

Galerija slika

 


OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

 Dom učenika Sušak je u suradnji s Udrugom Hepatos Rijeka obilježio Svjetski dan zdravlja predavanjem „HIV i ostale krvlju prenosive zarazne bolesti“.

 Predavač je bio stručni suradnik Udruge Hepatos prof. dr. sc. Ivica Pavić, specijalist infektolog s Klinike za infektivne bolesti KBC Rijeka.

 

Galerija slika

 


2. MJESTO NA MEĐUŽUPANIJSKOM NATJECANJU MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

 Hrvatski Crveni križ – Društvo Crvenog križa županije organizirao je međužupanijsko natjecanje ekipa podmlatka i mladeži dana 13. travnja 2013. godine u Novom Vinodolskom. Naši učenici, pobjednici gradskog natjecanja, i ovom prigodom su pokazali odlično znanje na teoretskim i praktičnim razinama – poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći i osvojili 2. mjesto na takmičenju. Učenica Una Tonković bila je voditeljica natjecateljske ekipe koju su činili Rebeka Čop, Vanna Rusijan, Sara Šimić, Ena Paparić i Sanja Zatezalo, pod vodstvom naše prof. Marije Galić.

Galerija slika

 


POSJETA BOTANIČKOM VRTU

 Učenice Doma posjetile su Botanički vrt pri Prirodoslovnom muzeju u Rijeci. Posjet je bio organiziran s ravnateljicom muzeja Željkom Modrić Surina koja je upoznala učenice s veoma bogatom i zanimljivom florom našeg zavičaja, ističući posebnost i ljepotu svake biljne vrste.

Galerija slika

 


ORGANIZIRAN AKTIV STRUČNIH SURADNIKA ČETIRI ŽUPANIJE

 Voditeljica regionalnog Aktiva stručnih suradnika Elizabeta Galić-Papić, mag.psih. organizirala je sastanak Aktiva u Ženskom učeničkom domu Marije Krucifikse Kozulić s pravom javnosti dana 5. travnja 2013. godine. Teme Aktiva su bile: izvješće sa stručnih skupova „Koraci ka budućnosti bez nasilja“ i Zimske škole za odgajatelje, stručne suradnike i ravnatelje. Dogovorene su smjernice za daljnji rad. Na stručnom skupu sudjelovalo je 11 stručnih suradnika.

                                                                                                            Galerija slika


 


OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

 Povodom obljetnice rođenja danskog pisca Hansa Christiana Andersena, na današnji se dan već 36 godina obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Prošlo je više od dva stoljeća od rođenja ovog slavnog Danca, autora brojnih dječjih knjiga, a Međunarodna zajednica knjiga za mlade posvećujući 2. travnja dječjoj knjizi, želi ukazati kako je ona i danas važna te nastoji potaknuti i razviti ljubav prema čitanju. Učenici Doma učenika Sušak sudjelovali su u obilježavanju ovog dana na način da su uredili pano na navedenu temu i razgovarali o najdražim dječjim knjigama. Rado su se prisjetili „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića“, „Priča iz davnine“, „“Pale sam na svijetu“, „Heidi“, „Vlak u snijegu“, „Družbe Pere Kvržice“, „Malog princa“ i mnogih drugih.

Galerija slika

 


1. MJESTO NA NATJECANJU MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

 Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke organiziralo 37. gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Naši su učenici ovom prigodom pokazali odlično znanje na teoretskim i praktičnim razinama – poznavanje zdravstvene djelatnosti, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Deklaracije o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta kao i pružanju prve pomoći. Učenica Una Tonković bila je voditeljica natjecateljske ekipe koju su činili Rebeka Čop, Vanna Rusijan, Sara Šimić, Ena Paparić i Sanja Zatezalo, pod vodstvom naše prof. Marije Galić.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE NA PROJEKTNOM DANU U UČENIČKOM DOMU KVARNER

 Učenički dom Kvarner obilježio je 65. godišnjicu postojanja organiziranjem sportskih natjecanja i kreativnih radionica. Sudjelovali smo u radionicama „Kreativne puzzle“ i „Torbice od tkanine“ i na taj način dali svoj mali doprinos obilježavanju njihove obljetnice.

Galerija slika

 


ODRŽANA „ZIMSKA ŠKOLA“ U POREČU

   Ravnateljica, stručna suradnica, odgajateljice i medicinska sestra sudjelovale su na Zimskoj školi za odgajatelje učeničkih domova Republike Hrvatske koja je održana od 11. do 13. ožujka 2013. godine u Poreču.

  Tema skupa bila je „Razvojna područja odgoja u učeničkom domu – odgojno područje čuvanje i unapređivanje zdravlja. Kurikulum zdravstvenog odgoja“.

  Istovremeno je održana i sjednica Skupštine Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske kojoj je nazočila ravnateljica Doma mr.sc. Edita Stilin.

Galerija slika

 


ODRŽAN KULTURNI DIO 38. REGIONALNE DOMIJADE

 U subotu, 9. ožujka 2013. godine održan je kulturni dio 38. regionalne Domijade Zapadne Hrvatske u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.
  Regionalna Domijada je natjecanje učeničkih domova naše regije u kulturi i sportu, a ove godine je organizator naš Dom. Sudjelovalo je 250 učenika i odgajatelja iz 12 učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije.
  Svečano otvaranje su vodili naš bivši učenik Davor Garić i učenica Angela Matejčić. Otvaranju je nazočila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije mr.sc. Jasna Blažević. Svečanu prisegu pročitali su učenici iz Nigerije.
  Postavljena je izložba učeničkih radova u područjima likovne i primijenjene umjetnosti.
  Po završetku programa proglašeni su najbolji u svim izrazima, koji su preuzeli nagrade za osvojena mjesta od predsjednice Županijskog povjerenstva za Domijadu mr.sc. Edita Stilin.

    Galerija slika
 


SUDJELOVALI SMO NA STOLNOTENISKOM TURNIRU

 Muška stolnoteniska ekipa sudjelovala je na XVI. memorijalnom turniru „prof. Ivan Mikšić“ u Karlovcu. U prvom kolu učenici Doma susreli su se pobjednicima Božićnog turnira u Puli – učenicima iz Učeničkog doma Pula. Nakon što su izgubili navedeni susret, igrali su s Učeničkim domom Kvarner i Učeničkim domom Bakar za 5. mjesto, što su i osvojili. Dom su predstavljali: Dominik Dujmović, Teo Malnar i Vladimir Zrnić.

Galerija slika

 


TURNIR U ODBOJCI

 Odbojkašice našeg Doma sudjelovale su na sportskom turniru u organizaciji Učeničkog doma Lovran. Osvojile su 5. mjesto. Za odbojkašku ekipu Doma nastupile su: Klara Kocić, Marija Maravić, Marinela Mrakovčić, Rada Maravić, Klara Kovacs, Angela Matejčić , Jovana Rastović i Valentina Tomljanović.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE NA MANIFESTACIJI „RIJEKA PSIHOLOGIJE“

 S ciljem popularizacije psihologije putem javnih predavanja, debata, radionica i tribina u Hrvatskoj je održan 6. tjedan psihologije. Manifestacija je imala i humanitarni karakter – sudionici su prikupljali novac za uređenje Odjela za neurokognitivnu rehabilitaciju Psihijatrijske bolnice Rab. Stručna suradnica Doma Elizabeta Galić-Papić, mag.psih., već drugu godinu zaredom sudjelovala je u navedenoj manifestaciji. Održala je radionicu „(S)nježno kritiziranje“ na koju se odazvao veći broj sudionika.

Galerija slika

 


TURNIR U STRELJAŠTVU „VALENTINOVO 2013.“

 Streljačka ekipa (m) Doma učenika Sušak sudjelovala je 15. veljače na turniru Valentinovo. Turnir se održao u Rijeci u organizaciji Učeničkog doma Kvarner. U muškoj konkurenciji natjecalo se ukupno sedam učeničkih domova, a naši su strijelci u sastavu – Josip Kruljac, Goran Janeš i Klaudio Popov osvojili 1. mjesto ekipno i u pojedinačnoj konkurenciji učenik Josip Kruljac osvojio je 2. mjesto.

Galerija slika

 


VALENTINOVO U DOMU

 Obilježili smo Valentinovo izradom srca i porukama ljubavi i prijateljstva koje smo dijelili jedni drugima. Razgovarali smo s učenicima o romantičnim filmovima i poklonima. Savjetovali smo ih kako obradovati jedni druge. Kuharice su nam spremile kolače u obliku srca jer svi znamo da ljubav ipak „ide kroz želudac“.

Galerija slika

 


KVIZ U DOMU „NAJSLABIJA KARIKA“

 Televizijski studio napravili smo u prostoriji Doma. Osam natjecatelja nadmetalo se za titulu domske najjače, odnosno najslabije karike. Naši učenici predstavili su se kao poznate osobe, profesori, inženjeri, izmišljeni likovi. Pobjedu je odnijela fotografkinja francuskih korijena, Splićanka Žarla, iza čijeg imena se skrivala učenica Lara Orešković. Zanimljivih odgovora, oštrih komentara voditeljice, duhovitih upadica nije nedostajalo. Pobjednica je ponijela bogatu nagradu, a svi ostali sudionici osmijeh na licu.

Galerija slika

 


DESETA JUBILARNA „LI-RA“

 U utorak, 12. veljače 2013. godine održana je deseta jubilarna likovna manifestacija „LI-RA SUŠAK“ koja okuplja učenike i odgajatelje učeničkih domova regije s ciljem druženja te razmjene iskustava u likovnom stvaralaštvu. Ove godine organizirane su radionice „Grattage“ i „Kreativni oblici od šibica“.
  Postavljena je i izložba radova s dosadašnjih devet „LI-RA“.

Galerija slika

 
PRIPREME ZA 38. REGIONALNU DOMIJADU

  Dom učenika Sušak organizator je 38. regionalne Domijade Zapadne Hrvatske. Dana 7. veljače 2013. godine održan je sastanak s predstavnicima učeničkih domova regije.
  Predsjednica županijskog povjerenstva za Domijadu mr.sc. Edita Stilin predstavila je organizaciju Domijade koja će se održati u dva dijela: kulturnom – 9. ožujka 2013. godine u Hrvatskom kulturnom domu Sušak (scenski nastupi i izložba) i  sportskom – 20. travnja 2013. godine u dvoranama SRC „3.maj“ i OŠ Srdoči i OŠ Kantrida.

Galerija slika


 


VRIJEME OD MAŠKARA

Tradicionalno maskiranje u Domu ni ove godine nije izostalo. Učenici obučeni u klaune, lopove, životinje, kosture, dame, gospodu, vještice… zabavljali su se uz glazbu i ples.

 

Galerija slika


 


EDITA STILIN ČLANICA SABORSKOG ODBORA ZA OBRAZOVANJE, ZNANOST I KULTURU

Hrvatski sabor je na svojoj sjednici u petak 14. prosinca 2012. godine imenovao vanjske članove u saborske odbore. Naša ravnateljica mr.sc. Edita Stilin imenovana je u saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu.


 


ODRŽAN SASTANAK RAVNATELJA

U Domu učenika Sušak održan je sastanak ogranka Primorsko-goranske županije Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja na kojem su nazočni ravnatelji problematizirali aktualnosti.

Galerija slika

 


POSJETA MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI

Učenici našeg Doma posjetili su Muzej moderne i suvremene umjetnosti s odgajateljicom Jelenom Cetinja Vukelić. Pod stručnim vodstvom muzejske pedagoginje pogledali su 3 izložbe:
1. „Strpljivo oko“, fotografije različitih autora na kojima je naglašena važnost zaštite prirode te očuvanja nacionalnih parkova poput Risnjaka.
2. video i film Heika Daxla, Ingeborga Füleppea i Sibyllea Hoesslera nastali u dijalogu s fotografijama Toše Dabca iz njegovog Riječkog dnevnika.
3. „Turistički pejzaži“ – ciklus fotografija nizozemskog autora Dika Bouwhuisa, snimljenih na obali Mediterana od Španjolske do Crne Gore.

Galerija slika

 


DEBATA U DOMU „MOŽEŠ SE ZABAVITI I BEZ ALKOHOLA“

Komisija za prevenciju alkoholizma i drugih ovisnosti iz Gradskog društva Crvenog križa je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i voditeljicom Mladeži Crvenog križa našeg Doma prof. Marijom Galić organizirala debatu u Domu na temu „Možeš se zabaviti i bez alkohola“. Voditelji debate bili su suradnici Crvenog križa psihologinja Tamara Komadina i student Deni Vitković. U afirmacijskoj skupini bili su učenici: Helena Kranjčević, Filip Kučan, Rebeka Čop i Sara Šimić, a u negacijskoj skupini bili su: Marko Radetić, Matea Krezić, Robert Sumajstorčić i Goran Janeš. Učenici su ovakvim načinom komuniciranja izražavali i vrlo aktivno branili svoje stavove.

Galerija slika

 


PLES U PROSINCU

Približava se kraj kalendarske godine koji smo odlučili proslaviti plesom u Domu. Bilo je živo i veselo, a posebnu notu zabavi dali su učenici iz Nigerije sa svojim originalnim plesnim umijećem.

Galerija slika

 


STIGAO NAM JE SV. NIKOLA

Očistili smo čizmice, ukrasili svoje spavaonice i čekali… I dočekali! Stigao je Sv. Nikola i darivao nas. Vjerujemo da smo to i zaslužili.

Galerija slika

 


UREĐENJE DOMA U PROSINCU

Ukrašavanje Doma povodom jednog od najvećih kršćanskih blagdana – Božića započelo je u našem Domu. Odgajateljice su zajedno s učenicima izrađivale novogodišnje ukrase kojima su uredile zajedničke prostorije. Koristeći svoje sposobnosti i vještine unijele su božićnu čaroliju među učenike Doma.

Galerija slika

 


TRIBINA POVODOM MJESECA BORBE PROTIV OVISNOSTI

Odjel za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja organizirao je tribinu „Kockanje maloljetnika u osnovnim i srednjim školama.Uloga obitelji“. Tribina je organizirana u Gradskoj vijećnici povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a predavači su bili prof. Pino Tuftan i dr. Lidija Butković-Anđelić. Na tribini su aktivno sudjelovali učenici našeg Doma s prof.Marijom Galić .

Galerija slika

 


POSJETA DOMU ZA DJECU „IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ“

Učenici Doma, medicinska sestra i odgajateljica posjetili su Dom za djecu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Rijeci. Ta humana aktivnost tradicionalno se već dugi niz godina organizira u prosincu povodom Sv.Nikole. Donirali smo im igračke, odjeću, obuću i dječju hranu. U donaciji su sudjelovali učenici i djelatnici Doma i svojim osobnim prilozima i darovima.

Galerija slika

 


PLIVANJE U OLIMPIJSKOM BAZENU KANTRIDA

Organizirali smo posjet Olimpijskom bazenu na Kantridi. Učenici su se rado odazvali na ponudenu aktivnost i zaplivali. Gledali su trening plivača i vaterpolista VK Primorje. Pokazali su interes da rekreativno nastave tijekom školske godine odlaziti na bazen.

Galerija slika

 


ODRŽANI BOŽIĆNI SPORTSKI TURNIRI

Sportske ekipe našeg Doma – nogometna, odbojkaška, stolnoteniska i ekipa straljaštva sudjelovale su u Božićnim sportskim turnirima učeničkih domova Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Najuspješniji su bili strijelci koji su osvojili 1. mjesto. U ekipi su bili: Josip Kruljac, Goran Janeš, Valentino Margeta i Klaudio Popov. Stolnotenisači su osvojili 2. mjesto, odbojkašice su bile 4., a nogometaši su odigrali utakmicu prvog kola i izgubili. Učenici su se družili, razmjenjivali sportska iskustva i zadovoljni se svi vratili u Dom.

Galerija slika

 


UČENICI DOMA NA PREDAVANJU U GRADSKOJ VIJEĆNICI

 Udruga „Hepatos Rijeka“ u suradnji s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb i Uredom projekta „Rijeka – zdravi grad“ organizirala je stručno predavanje na temu: „Kako prepoznati hepatitis“. Predavanje je održano u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, 28.studenog 2012. godine u prostoru Gradske vijećnice. Predavač je bio dr.Davor Štimac. Medicinska sestra s učenicima Doma nazočila je predavanju.

Galerija slika

 


PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA RAVNATELJA U SARAJEVU

 Ravnateljica Edita Stilin sudjelovala je na prvoj regionalnoj konferenciji ravnatelja zemalja istočne Europe pod nazivom „Izazovi vođenja“, koja je održana u Sarajevu od 22. do 24. studenog 2012. godine. Ravnateljica je održala i radionicu pod nazivom „Kultura odgojno-obrazovne ustanove“.

Galerija slika

 


SUDJELOVANJE U PROJEKTNOM DANU

 Stolnoteniska ekipa Doma sudjelovala je u projektnom danu „Sidro u Kvarneru“ Učeničkog doma Kvarner. Učenici su odigrali meč sa stolnotenisačima Kvarnera i izgubili rezultatom 3:2. Nakon toga su igrali za 3. mjesto s učenicima Prirodoslovne i grafičke škole koju su pobijedili 3:0. Ekipu Doma predstavljali su: Stjepan Nekić, Marijano Tomljanović i Dominik Dujmović.

Galerija slika

 


OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

 Obilježili smo Međunarodni dan tolerancije izradom plakata i gledanjem filma „Pisci slobode“. Nakon pogledanog filma, razgovarali smo s učenicima o važnosti međusobne tolerancije, uvažavanja i pronalaženja kompromisa u međuljudskim kontaktima. Naši učenici su svojim odnosom spram dječaka iz Nigerije pokazali vrlo visoku razinu tolerancije i spremnost na prihvaćanje drugačijeg.

Galerija slika

 


„I U NAŠEM DOMU VUKOVAR SVIJETLI“

 Obilježili smo 21-godišnjicu spomena na žrtvu Vukovara, grada koji je svoje stradanje, patnju i herojsku obranu ugradio u temelje suvremene hrvatske države. Učenici su sudjelovali u izradi plakata, slušali predavanje i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske.

Galerija slika

 


VOLONTERSKI RAD NAŠIH UČENIKA POVODOM SVJETSKOG DANA DJECE

 Kako godine za druženje nisu važne, pokazali su i učenici našeg Doma koji su posjetili Dječji vrtić „Galeb“. Naši učenici su počeli s uređenjem kutka za mališane vrtića. Započeta slika s motivima morskog dna bit će postavljena u „kreativni kutak“ dječje skupine u kojem djeca provode najveći dio vremena. Projekt volonterskog rada, odnosno oslikavanja i uređenja vrtića bit će nastavljen tijekom školske godine u suradnji voditeljice likovne sekcije Doma s profesorima Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Galerija slika

 


STUDENTI FILOZOFSKOG FAKULTETA POSJETILI DOM

 Studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci, II. godine pedagogije, uz vodstvo profesorice Anite Klapan, posjetili su Dom učenika Sušak. Obilazak domskog prostora te razgovor s djelatnicima i učenicima Doma, studentima su približili odgojno-obrazovni rad u učeničkim domovima.

Galerija slika

 
3